Ταξιδεύεις κι έχασες το διαβατήριο σου; Να τι ακριβώς πρέπει να κάνεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ταξιδεύεις κι έχασες το διαβατήριο σου; Να τι ακριβώς πρέπει να κάνεις

Άβολο και καθόλου καλός οιωνός

Ο καιρός έχει πια φτιάξει για τα καλά κι εμάς μας χωρίζει μόνο ένας μήνας από το αγαπημένο μας καλοκαιράκι. Φυσικά, έχουμε ήδη αρχίσει να οργανώνουμε διακοπές και ταξιδάκια, γιατί μέχρι το καλοκαίρι μία απόδραση όλοι την χρειαζόμαστε. Μην ξεχνάς πως οι επίσημες αργίες βοηθούν πολύ στο να κανονίσεις κάτι εντός ή εκτός Ελλάδος και αυτό είναι κάτι που αν μη τι άλλο μας φτιάχνει επιπλέον τη διάθεση.

Τι γίνεται όμως, αν στο ταξίδι που βρίσκεσαι εκείνη την στιγμή (και μιλάμε για εξωτερικό) χάσεις το διαβατήριό σου; Σε λούζει κρύος ιδρώτας, χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου και πιστεύεις πως θα μείνεις εκεί για πάντα (κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μας χάλαγε ιδιαίτερα). Φυσικά κάθε καλή διάθεση που είχες γι’ αυτό τα ταξίδι χάνεται και αρχίζει το κυνήγι του «χαμένου θησαυρού».

Τι πρέπει να κάνεις, σε ποιον να απευθυνθείς; Όλα αυτά θα σου απαντήσουμε ευθύς αμέσως.

Πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα για να δηλώσεις απώλεια

Εάν είσαι σίγουρη ότι η απώλεια του διαβατηρίου σου οφείλεται σε κλοπή, επισκέψου το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να υποβάλεις μια αίτηση. Αυτή η γραπτή δήλωση δεν είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά μπορεί να βοηθήσει στο να βρεθεί πιο σύντομα, αλλά και να παρεμποδίσει τυχόν παράνομες ενέργειες με το διαβατήριο σου από τρίτους.

Επικοινώνησε με την πρεσβεία ή το προξενείο σου

Βρες την πλησιέστερη πρεσβεία ή το προξενείο στην πόλη που είσαι για να ενημερώσεις τις αρχές για την κατάστασή στην οποία βρίσκεσαι. Κατέστησε σαφείς τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σου (πόσο σκοπεύεις να μείνεις κ.ο.κ) καθώς έτσι υπάρχει πιθανότητα έκδοσης διαβατηρίου έκτακτης ανάγκης. Αυτό το έγγραφο συνήθως εκδίδεται εντός 24 ωρών, αλλά ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μόλις επιστρέψεις στην πόλη σου, θα πρέπει να υποβάλεις εκ νέου αίτηση για ένα νέο πλήρες διαβατήριο (το οποίο θα διαρκέσει για δέκα χρόνια).

Έχε μαζί σου τα έγγραφα που χρειάζεσαι

Για να εξοικονομήσεις χρόνο, φρόντισε να επισκεφθείς την πρεσβεία οπλισμένη με όλα τα έγγραφα που χρειάζεσαι. Αυτό περιλαμβάνει μια φωτογραφία διαβατηρίου, την άδεια οδήγησης εάν υπάρχει, τα αποκόμματα των εισιτήριων σου (εάν το έχεις χάσει όσο είσαι στο εξωτερικό), τα τέλη αντικατάστασης του και την αστυνομική αναφορά εάν κατέθεσες μία.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, θα σου ζητηθεί επίσης να συμπληρώσεις μια φόρμα αίτησης και μια δήλωση που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αυτό χάθηκε. Είναι χρήσιμο να διαβάσεις εκ των προτέρων όλα τα έγγραφα, για να βεβαιωθείς ότι έχεις έτοιμες όλες τις πληροφορίες.

Αν κι ευχόμαστε να μη σου (ή μας) συμβεί κάτι τέτοιο ποτέ, αυτά είναι τα πρώτα και σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Διάβασε ακόμη:

Το αυχενικό σου χτυπάει την πόρτα; Δες πως θα το προλάβεις

Πότε ακριβώς πρέπει να κλείνεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές;