Δρόμοι της Αραβίας: Εσύ θα επιβιβαστείς στην έκθεση που γυρίζει τον κόσμο;

Δρόμοι της Αραβίας: Εσύ θα επιβιβαστείς στην έκθεση που γυρίζει τον κόσμο;

Η πολυταξιδεμένη έκθεση, την οποία έως και τις 26 Μαΐου θα φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, «Δρόμοι της Αραβίας», «άνοιξε» επίσημα τις πόρτες της εννέα χρόνια πριν στο Λούβρο.

Την Κυριακή που μας πέρασε, με «σύμμαχο» τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες, απόλαυσα έναν αναζωογονητικό περίπατο με τις φίλες μου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από την πλατεία Συντάγματος και κατεβαίνοντας όλο και χαμηλότερα, στο ύψος όπου τα σύνορα του Κεραμικού «μπλέκονται» με αυτά του Μεταξουργείου και ακόμη πιο κάτω. Δεν θυμάμαι ποια από τις τρεις μας πρότεινε τη φαεινή ιδέα να επισκεφθούμε το Μουσείο Μπενάκη, αυτό που γνωρίζω όμως σίγουρα είναι πως η επίσκεψή μας, ήταν ένα ανεπανάληπτο «ταξίδι» στο χρόνο, το οποίο θα παραμείνει ανεξίτηλο στο μυαλό μας και χωρίς δεύτερη σκέψη σε προτρέπω να πραγματοποιήσεις.

Η πολυταξιδεμένη έκθεση, την οποία έως και τις 26 Μαΐου θα φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, «Δρόμοι της Αραβίας», «άνοιξε» επίσημα τις πόρτες της εννέα χρόνια πριν στο Λούβρο. Μέχρι σήμερα έχει προλάβει να πραγματοποιήσει μερικές στάσεις, που μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Ρώμη, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, η Αγία Πετρούπολη, η Ουάσινγκτον, η Πενσυλβανία, το Κάνσας, το Χιούστον, το Σαν Φρανσίσκο, το Πεκίνο, η Σεούλ, το Τόκυο και το Άμπου Ντάμπι, ενώνοντας με έναν ξεχωριστό τρόπο τρεις ολότελα διαφορετικές ηπείρους μεταξύ τους. Η 16η στάση αυτού του μακρόπνοου ταξιδιού, πραγματοποιείται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης μας, στην οδό Πειραιώς, στο ίδιο σημείο από όπου μπορείς να «επιβιβαστείς» και να οδηγηθείς με έναν μαγικό τρόπο σε έναν καινούργιο κόσμο πέρα από κάθε φαντασία.

333

Σκοπός της έκθεσης είναι να ξετυλίξει το πολύπλευρο κουβάρι της, σχεδόν άγνωστης για εμάς, ιστορίας της Αραβικής Χερσονήσου, ξεκινώντας από τα σκοτεινά βάθη της προϊστορικής εποχής και καταλήγοντας μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν, συγκεκριμένα τον 20ό αιώνα, «σταθμό» για τη χερσόνησο, ο οποίος σηματοδότησε και την ενοποίηση της Σαουδικής Αραβίας. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση πραγματοποιεί μία αφήγηση με «κεφάλαια» που διαδέχονται το ένα το άλλο από τα παλαιολιθικά χρόνια, τους προγενέστερους αρχαίους πολιτισμούς, την ύστερη αρχαιότητα, την άνοδο του Ισλάμ και την ισλαμική περίοδο που έπειτα οδήγησε και στην ενοποίηση. Αυτό το κατορθώνει μέσω δύο νοητών χρονολογικών «οδών», μία εμπορική, η οποία δημιουργήθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ., μέσα από τις εμπορικές διαδρομές και σχέσεις που συνέδεαν τη χερσόνησο με τη Μεσόγειο, και μία δεύτερη προσκυνηματική, η οποία προέκυψε στις αρχές του 7ου αιώνα και κατέληγε έως τη Μέκκα.

Καθώς θα περιπλανιέσαι στους διαδρόμους του Μουσείου Μπενάκη, περικυκλωμένη από επιβλητικά αγάλματα κολοσσιαίων διαστάσεων, επιτύμβιες στήλες, ανεκτίμητης αξίας κτερίσματα, καθημερινά αντικείμενα, λατρευτικές προσφορές μίας άλλης εποχής, θα έχεις την ευκαιρία να αναιρέσεις ό,τι λανθασμένα μπορεί να πίστευες μέχρι τώρα για την ιστορία της Σαουδικής Αραβίας. Σύνολο 350 και παραπάνω αρχαιολογικά ευρήματα, θα σε παρασύρουν σε ένα πολύ μακρινό παρελθόν ενός από τους πιο παλιούς από καταβολής κόσμου πολιτισμούς.

66

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις ηχητικές εγκαταστάσεις και το αυθεντικό οπτικοακουστικό υλικό, δημιουργούν μία πρωτοφανή μυσταγωγική ατμόσφαιρα, η οποία δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση πως έχει δραπετεύσει από τα στενά πλαίσια ενός μουσείου και περιπλανιέται ελεύθερος σε μία ατελείωτη έρημο, παρέα με κάποιο επίσης περιπλανώμενο καραβάνι.

Αν θες λοιπόν να «χρωματίσεις» με πιο εξωτικές αποχρώσεις τα -κατά τα άλλα κοινότυπα- Σαββατοκύριακα στην πόλη, η πολυδιάστατη έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας» είναι η ιδανική αφορμή που διευρύνει με ευφάνταστο και… ταξιδιάρικο τρόπο τους ορίζοντες όποιου την επιλέγει. Βγαίνοντας από το Μουσείο, θα έχεις την ίδια αίσθηση, όπως ακριβώς με την αποβίβασή σου από ένα αεροπλάνο, το οποίο σε γυρίζει πίσω στην πατρίδα, μετά από ένα ταξίδι που τίποτα πλέον δεν είναι το ίδιο. Είναι με άλλα λόγια το πιο οικονομικό, μακρινό και life changing οδοιπορικό, μέσα στην ίδια σου την πόλη. Δεν πρέπει να το χάσεις με τίποτα!

* Η έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας» φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη από τις 21 Μαρτίου έως και τις 26 Μαΐου 2019. Μπορείτε να την επισκεφθείτε ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.