Τρεις λόγοι για να δεις το «Once Upon a Time in Hollywood» και δύο… για να μην το δεις!

Γωγώ Φούντα
Τρεις λόγοι για να δεις το «Once Upon a Time in Hollywood» και δύο… για να μην το δεις!

Είδαμε και αποφασίσαμε!

Η πολυαναμενόμενη ένατη ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Quentin Tarantino, «Once Upon a Time in Hollywood», προβάλλεται εδώ και λίγες μέρες στη χώρα μας, μαζικά από την Πέμπτη που μας πέρασε, και όπως ήταν αναμενόμενο, οι πιστοί φαν του ιδιαίτερου καλλιτέχνη, έχουν σπεύσει για να θαυμάσουν το νέο του εγχείρημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κριτικών κάνουν λόγο για αριστούργημα και παράλληλα για την πιο ευαίσθητη και προσωπική του δουλειά. Εμείς, επειδή πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε, το παρακολουθήσαμε, και με ειλικρίνεια, από γυναίκα σε γυναίκα, σου έχουμε τρεις λόγους για να την δεις, και δύο για να το... αποφύγεις!

Τα θετικά της ταινίας

Eίναι η πρώτη ταινία του Tarantino που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και πιο συγκεκριμένα στο φόνο της Sharon Tate και της παρέας της από την «οικογένεια Manson» όπως αυτοαποκαλούνταν. Για να γίνω πιο σαφής, η πλοκή της ταινίας τοποθετείται σε εκείνο το χρονικό σημείο, στην περίοδο που έλαβε χώρα το έγκλημα δηλαδή, ενώ κεντρικά πρόσωπα είναι οι φανταστικοί χαρακτήρες, Rick Dalton και Cliff Booth που υποδύονται οι Leonardo Di Caprio και Brad Pitt αντίστοιχα. Το συγκεκριμένο έγκλημα, τον Αύγουστο του 1969 είναι ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα του Hollywood ενώ η υπόθεση αυτή συνεχίζει να συγκλονίζει και να προκαλεί το ενδιαφέρον μέχρι σήμερα. Επίσης, στην ταινία εμφανίζονται πολλοί πραγματικοί χαρακτήρες, από τη Sharon Tate και τον Roman Polansky, μέχρι τον Steve MacQueen και τον Bruce Lee. Extra λεπτομέρεια: Η εμφάνιση της Jodie Foster ως παιδί θαύμα (η μικρούλα συμπρωταγωνίστρια του Leo στο Spaghetti Western).

Oι αναφορές στις περισσότερες ταινίες του Tarantino είναι σχεδόν συγκινητικές, με το Kill Bill, Pulp Fiction και Inglourious Basterds να κυριαρχούν. Όσοι είναι φαν του Αμερικανο-Ιταλού σκηνοθέτη σίγουρα θα το παρατηρήσουν και σίγουρα θα το απολαύσουν. Όσο για τη χαρακτηριστική βία που κατακλύζει τις ταινίες του, στην προκειμένη περιορίζεται σε μία άκρως σπλατερική σκηνή, η οποία είναι και από τις πιο απολαυστικές της ταινίας, και η οποία θέτει το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης.

onceinhollywood 66503914 896022614108404 2999571483628276067 n

Ο τρίτος λόγος είναι θεωρώ σαφής και αδιαμφισβήτητος. Είναι η πρώτη φορά που μοιράζονται την μεγάλη οθόνη, δύο από τους μεγαλύτερους stars αυτή τη στιγμή του πλανήτη: Ο Leonardo Di Caprio και ο Brad Pitt. Λίγοι πίστεψαν σε αυτό το πάντρεμα, αλλά τελικά τους βγήκε και με το παραπάνω. Αφενός γιατί ο Leo δίνει μία από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες της ζωής του και αφετέρου γιατί δένει αρμονικά με την έταιρη σταρούμπα Brad ο οποίος αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει.


https://www.instagram.com/p/B01YNvSBRGk/

Πάμε στα αρνητικά

Η ταινία είναι αργή-ίσως λίγο περισσότερο από αυτό που περιμένεις από τον Tarantino-. Για να είμαι ειλικρινής, στο πρώτο μέρος, δυσκολεύεσαι κάπως να αντιληφθείς τι θέλει να πει ο ποιητής μιας και δεν υπάρχει ξεκάθαρη υπόθεση. Από την μία δηλαδή έχουμε την προσπάθεια του Rick να παραμείνει στην επικαιρότητα και στο Hollywood κάνοντας εκπτώσεις στη δουλειά του ενώ παράλληλα παλεύει με την εξάρτησή του από το αλκοόλ, σφήνα μπαίνουν οι σκηνές του Brad (Cliff) ο οποίος προσπαθεί να στηρίξει το αφεντικό και φίλο του, και παράλληλα έχουμε τις ξεχωριστές σκηνές της Margot Robbie (Sharon Tate) αλλά και των χίπις τους οποίους γνωρίζει ο Cliff τυχαία. Να πω πάντως ότι στο δεύτερο μέρος όλα μπαίνουν στη θέση τους και το τοπίο ξεκαθαρίζει. Σε περίπτωση όμως που δεν έχεις υπομονή, ίσως να έχεις ήδη ξενερώσει.

Αν δεν είσαι φαν του Tarantino, και δεν σου αρέσει ο τρόπος που φτιάχνει τις ταινίες του ή ακόμα και η βία, τότε καλό θα ήταν να το αποφύγεις. Όλα τα παραπάνω (aka η μπερδεμένη και αργή πλοκή, οι εναλλαγές στους χαρακτήρες με άσχετα περιστατικά και η θολούρα του πρώτου μέρους, ή θα σε βγάλουν εκτός εαυτού, ή θα σε ρίξουν σε λήθαργο –ειδικά αν είσαι σε θερινό θα κάνεις έναν ύπνο όνειρο-. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις να ξεκινήσεις να παρακολουθείς τον σκηνοθέτη, το Once Upon a Time in Hollywood, δεν είναι η κατάλληλη ταινία για αρχή. Δοκίμασε το Kill Bill και το Reservoir Dogs.



Credits: Οι φωτογραφίες και το video είναι από το επίσημο Ιnstagram Account της ταινίας.