Η καλύτερη ώρα να διαβάσεις ένα βιβλίο (και 9 για να διαλέξεις)

Κατερίνα Ιωακείμ
Η καλύτερη ώρα να διαβάσεις ένα βιβλίο (και 9 για να διαλέξεις)

Πάρε βαθιά ανάσα και ζήσε περιπέτειες, ταξίδια, έρωτες και αστυνομικούς γρίφους μέσα από τις σελίδες ενός best seller. Ένα βιβλίο είναι ό τι ακριβώς χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή.

Αν κάτι μας λείπει περισσότερο αυτές τις μέρες/ μήνες/ χρόνο της που ο Covid-19 άλλαξε τη ζωή μας είναι η παρέα. Η παρέα των δικών μας ανθρώπων, της οικογένειας, των φίλων και σε πολλές περιπτώσεις των συνεργατών.

Διέξοδο σε αυτή την πολύ πιεστική (ιδιαίτερα για singles που ζουν μόνοι τους) βρήκαμε στα βιβλία, τα οποία κατεβάσαμε από το ράφι, παραγγείλαμε ηλεκτρονικά, αγαπήσαμε ξανά.

Ποια είναι, όμως, η καλύτερη ώρα να διαβάσεις ένα βιβλίο και να το ευχαριστηθείς; Να τελειώσεις την ιστορία χωρίς να σε κουράσει; Να πάρεις όλη την χαρά της περιπέτειας που έχεις ανάγκη;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι: Όταν έχεις κουραστεί από όλα τα άλλα και θέλεις να πάρεις μια ανάσα. Κι όμως, είναι εξίσου καλό για την ψυχολογία σου αν διαβάσεις ένα βιβλίο το πρωί. Θα σου φτιάξει τη μέρα!

Πριν αποφασίσεις πότε θα ανοίξεις το βιβλίο που θα σε ταξιδέψει δώσε απάντηση σε μία και μόνη ερώτηση:

Για ποιο λόγο θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο;

Για να ξεκουραστείς (βράδυ, πριν πέσεις για ύπνο), για να περάσεις τον χρόνο σου (πρωί ή απόγευμα, με το ζεστό σου καφεδάκι) ή για να τονώσεις την ψυχολογία σου (όποια ώρα της ημέρας νιώθεις πως το έχεις περισσότερο ανάγκη).

Αν πάλι είσαι λάτρης των στατιστικών, οι αριθμοί λένε πως οι καλύτερες ώρες για να διαβάσεις ένα βιβλίο που όμως δεν είναι μυθοπλασίας είναι από τις 10.00 το πρωί ως το μεσημέρι.

Για ένα ακαδημαϊκό βιβλίο το καλύτερο κομμάτι της ημέρας είναι 2 μ.μ. – 6 μ.μ. ενώ η καλύτερη ώρα για να απολαύσεις ένα μυθιστόρημα είναι… λίγο πριν πέσεις για ύπνο.

Διάλεξα για σένα 9 βιβλία που θα σου αρέσουν πολύ: