Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας 2021: Η πραγματική ιστορία πίσω από το Nomadland

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας 2021: Η πραγματική ιστορία πίσω από το Nomadland

Τελικά, το φαβορί πήρε το αγαλματίδιο. Ποια είναι, όμως, τα πραγματικά γεγονότα στα οποία βασίζεται;

Το Nomadland είναι βασισμένο στο βιβλίο της Jessica Bruder, Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century, που εκδόθηκε το 2017. Πρόκειται για μία πραγματική ιστορία που διηγήθηκε η Αμερικανίδα δημοσιογράφος σχετικά με τους μεγαλύτερους σε ηλικία Αμερικάνους που αποφάσισαν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση και τις σοβαρές της επιπτώσεις στην επαγγελματική, οικονομική και καθημερινή ζωή του κόσμου, αυτός ήταν ένας τρόπος που εμπνεύστηκαν, ώστε να αναζητήσουν εποχιακή δουλειά.

«Οι άνθρωποι που γνώρισα δε θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως θύματα και αυτό τους έκανε ακόμα πιο συναρπαστικούς. Ένιωθαν ότι το έκαναν από επιλογή, ένα πολύ περίπλοκο πράγμα, γιατί δεν είναι αυτό που εσύ κι εγώ θα θεωρούσαμε επιλογή», είπε η Bruder, σύμφωνα με το Βρετανικό Esquire.




Οι workampers, όπως ονομάζονται, είναι ουσιαστικά οικονομικοί μετανάστες πηγαίνουν με τα βαν τους από περιοχή για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της εκάστοτε σεζόν. Όπως και στην ταινία, η Amazon έχει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «CamperForce», στο οποίο συμμετέχουν δυνητικά όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, ακόμα και άνθρωποι στα 80 τους που έχουν αποσυρθεί αλλά που κάποια στιγμή υπήρξαν νομάδες. Όταν οι τουριστικές σεζόν περνούν και μπαίνουν στις off seasons, οι workampers δουλεύουν ως οικοδεσπότες σε κάμπινγκ ή ως συντηρητές τέτοιων χώρων.

Ενώ στην ταινία συμμετείχαν γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Frances McDormand, η ιστορία πλαισιώθηκε και από πραγματικούς νομάδες, καθημερινούς και χωρίς καμία σχέση με την υποκριτική ανθρώπους, που υποδύθηκαν μία διαφορετική εκδοχή του εαυτού τους. Η Linda May, για παράδειγμα, φίλη της Fern στην ταινία, εμφανίστηκε και στο βιβλίο. Το ίδιο και η Swankie.

* Η ταινία Nomadland ήταν φαβορί σχεδόν με το που κυκλοφόρησε, χωρίς κάποια να καταφέρει να την κλονίσει. Τελικά, κατάφερε να αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 2021.

**Η Chloé Zhao που σκηνοθέτησε την ταινία έγινε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα, η πρώτη Κινέζα γυναίκα και η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ σκηνοθεσίας.