Η αψίδα του θριάμβου ντύθηκε στα λευκά για σημαντικό λόγο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Η αψίδα του θριάμβου ντύθηκε στα λευκά για σημαντικό λόγο

Το L’Arc de Triomphe Wrapped είναι μια εγκατάσταση που τυλίγει προσωρινά το εμβληματικό μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου με τεράστια φύλλα από λαμπερό ύφασμα δεμένα μαζί με ένα κόκκινο σχοινί.

Όποιος αντίκρυσε αυτό το θέαμα στην καρδιά του Παρισιού, σάστισε! Δεν είναι λίγο βλέπεις ένα σημαντικό αξιοθέατο της χώρας ντυμένο μ' ενα λευκό πανί, απ' άκρη σ' άκρη!

Οι καλλιτέχνες Christo και Jeanne-Claude είχαν ένα όνειρο ζωής το οποίο έγινε πραγματικότητα μετά τον θάνατό τους: Nα τυλίξουν την Αψίδα του Θριάμβου με ύφασμα, με την ελπίδα ότι οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να απολαύσουν ελεύθερα το έργο τους.

Τώρα, τα όνειρά τους έγιναν -μετά θάνατον- πραγματικότητα.

Like bird's eye: Πώς μπορείς να δεις τις πυραμίδες της Γκίζας από ψηλά

Το L’Arc de Triomphe Wrapped - μια εγκατάσταση που τυλίγει προσωρινά το εμβληματικό μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου με τεράστια φύλλα από λαμπερό ύφασμα δεμένα μαζί με κόκκινο σχοινί- είναι ένα έργο τέχνης που θαυμάζουν όλοι στο Παρίσι. Παρόλο που ο Christo συνήθιζε να «αγκαλιάζει» κτίρια με ύφασμα για 6 δεκαετίες, άρχισε να αναπτύσσει το σχέδιο για αυτό το πρόσφατο έργο από το 2017.

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μόλις ολοκληρώσουμε την προσθήκη όλων των σχοινιών και των τελικών λεπτομερειών, οι φράχτες θα αφαιρεθούν για να επιτρέψουν στο κοινό να έρθει, να δει και να αγγίξει το έργο τέχνης δωρεάν», λένε οι υπεύθυνοι του έργου. «Το να κάνουν την τέχνη τους προσβάσιμη σε όλους ήταν πάντα αυτό που λάτρευαν και επιδίωκαν ο Christo και η Jeanne-Claude».

apsida thriamvou

Αυτή η προσωρινή εγκατάσταση άνοιξε επίσημα στις 18 Σεπτεμβρίου και το μνημείο θα παραμείνει τυλιγμένο για 16 ημέρες. Προκειμένου οι πεζοί να αλληλoεπιδράσουν με το έργο, η διασταύρωση Place Charles de Gaulle θα μετατραπεί προσωρινά σε περιοχή χωρίς αυτοκίνητα.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να πλησιάσουν και να αγγίξουν το ύφασμα, καθώς ήταν και η επιθυμία του Christo και της Jeanne-Claude, να επιτρέψουν στην τέχνη τους να είναι πλήρως προσβάσιμη και βιωματική σε όλους.

Δες το έργο...