Aνακαλύφθηκαν απολιθωμένα αποτυπώματα των πρώτων ανθρώπων στη Β. Αμερική

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Aνακαλύφθηκαν απολιθωμένα αποτυπώματα των πρώτων ανθρώπων στη Β. Αμερική

Οι εικόνες αφήνουν άφωνους τους ερευνητές.

Αρχαία απολιθωμένα αποτυπώματα που βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο White Sands στο Νέο Μεξικό ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ανήκαν σε μερικούς από τους πρώτους ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική.

Τα απολυθώματα αυτά, ανοίγουν ένα συναρπαστικό παράθυρο στη ζωή των ανθρωπων στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια. Αρχαιολόγοι και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ξεκίνησαν την κοινή έρευνα για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την προέλευση αυτών των απολυθωμάτων.

Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι τα ίχνη είναι ηλικίας περίπου 21.000 έως 23.000 ετών - αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν από τότε που πιστεύουμε πως το ανθρώπινο είδος είχε εμφανιστεί σε αυτή την ήπειρο.

Like bird's eye: Πώς μπορείς να δεις τις πυραμίδες της Γκίζας από ψηλά



«Είναι η πρώτη απτή απόδειξη για τους ανθρώπους στην Αμερική», λέει ο Μάθιου Μπένετ, καθηγητής περιβαλλοντικών και γεωγραφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.


https://www.instagram.com/p/CULoiparcL-/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Το αποτύπωμα είναι ένα πραγματικά καλό και υπαρκτό σημείο δεδομένων. Υπάρχουν πολλαπλά στρώματα αποτυπώματος που εκτείνονται σε σημαντικό χρονικό διάστημα, υποδηλώνοντας μια συνεχή ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή κατά τη διάρκεια του του Τέλος της Εποχής των Τελευταίων Παγετώνων».

apolithomata anthropon1

Αν και η περιοχή αποτελείται από έρημο τώρα, εκείνη την εποχή ήταν ένας καταπράσινος υγρότοπος, που κατοικούνταν από προϊστορικά ζώα όπως μαμούθ, λύκους και άγριες καμήλες. Οι άνθρωποι πιθανότατα κυνηγούσαν εκεί και τα ίχνη των ζώων μπορούν να βρεθούν ανάμεικτα με εκείνα των δίποδων γειτόνων τους.

Τα απολιθωμένα ανθρώπινα αποτυπώματα σχηματίστηκαν αρχικά σε μαλακή λάσπη στις όχθες μιας παλιάς ρηχής λίμνης, η οποία τώρα αποτελεί μέρος του Alkali Flat στο White Sands. Χρησιμοποιώντας σπόρους που βρέθηκαν ενσωματωμένοι στα αποτυπώματα και στα στρώματα ιζήματος πάνω και κάτω από αυτά, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια διαδικασία που ονομάζεται χρονολόγηση ραδιοανθράκων για να αναλύσουν και να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε εμφανίστηκαν αυτά τα σημάδια.

Δες τις φωτογραφίες από τις ανακαλύψεις...