6 πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζεις για τον πύργο της Πίζας

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
6 πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζεις για τον πύργο της Πίζας

Είτε έχεις επισκεφθεί αυτό το αρχιτεκτονικό μνημείο της Ιταλίας, είτε το έχεις δει μόνο από φωτογραφίες, τα πράγματα που γνωρίζεις για τον Πύργο της Πίζας σίγουρα δεν είναι όλα όσα θα μάθεις εδώ.

Ο Πύργος της Πίζας έχει γοητεύσει εδώ και χρόνια τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι τουρίστες καταφθάνουν ομαδικά στην Ιταλική πόλη για να τραβήξουν φωτογραφίες δημιουργώντας την οπτική της ψευδαίσθηση ότι οι ίδιοι στηρίζουν το κεκλιμένο κτίριο.

Μην πεις πως δεν το έχεις σκεφτεί να το κάνεις κι εσύ; Αν είσαι από εκείνους που έχουν επισκευφθεί τον Πύργο της Πίζας σίγουρα έχεις μια αντίστοιχη φωτογραφία στο κινητό ή στη φωτογραφική σου μηχανή!


https://www.instagram.com/p/CVi0GKSMTR5

Λοιπόν, ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό το σύμβολο της Ιταλίας; Ανακάλυψε πάνω από 800 χρόνια ιστορίας της Πίζας με αυτά τα συναρπαστικά 6 γεγονότα!

Ιταλία: Τώρα τα σπίτια γίνονται οικολογικά και το κράτος αναλαμβάνει το 110% του κόστους

1. Είναι ένα καμπαναριό που χτίστηκε μεταξύ του 1173 και του 1399 μ.Χ

Ο Πύργος της Πίζας είναι ένα καμπαναριό, που χτίστηκε για να εκφωνεί τα τελετουργικά του μεσαιωνικού καθολικισμού. Με 8 επίπεδα που το κάθε ένα περιλαμβάνει περιέχουν 207 μαρμάρινες κολώνες, η κατασκευή φτάνει τα 56,67 μέτρα. Η δημιουργία του Πύργου χρειάστηκε καιρό για να ολοκληρωθεί όμως καθυστέρησε ακόμη περισσότερο λόγω των επαναλαμβανόμενων πόλεμων, που διέκοπταν συνεχώς την κατασκευή του. Όπως είναι φυσικό, κατά την κατασκευή του, ο πύργος πέρασε από πολλές γενιές αρχιτεκτόνων.

2. Ο πύργος είναι μέρος ενός καθεδρικού ναού

Στους μεσαιωνικούς χρόνους, η ενωμένη Ιταλία δεν υπήρχε. Η Πίζα ήταν μια πόλη-κράτος που συναγωνιζόταν για την εξουσία με τους γείτονές της. Μετά από μια επιτυχημένη στρατιωτική αποστολή, η Πίζα αποφάσισε να χτίσει έναν υπέροχο καθεδρικό ναό γνωστό ως Duomo di Pisa. Το συγκρότημα των κτιρίων κατασκευάστηκε με ρωμαϊκό μάρμαρο και περιείχε ένα μέρος βαπτιστήριο με τρούλο και ένα κλειστό νεκροταφείο, εκτός από τον καθεδρικό ναό. Το καμπαναριό όμως έχει γίνει από τότε το πιο διάσημο κτίριο του συγκροτήματος λόγω της απίστευτης κλίσης του.

3. Γέρνει εδώ και 800 χρόνια!

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ο Πύργος της Πίζας γέρνει λόγω ηλικίας. Ωστόσο, ο πύργος άρχισε στην πραγματικότητα να γέρνει ήδη από το 1178 - όταν είχαν χτιστεί μόνο 3 όροφοι-. Δυστυχώς, η επιλογή της τοποθεσίας είχε να κάνει με αυτό. Ήταν αγκυρωμένο σε μετατοπιζόμενο άργιλο και αμμώδες έδαφος που δεν ήταν ιδανικό για μια κατασκευή 14 τόνων. Οι αρχιτέκτονες του πύργου προσπάθησαν να αντισταθμίσουν προσθέτοντας μικρότερους ορόφους και κολώνες (για να διορθώσουν την κλίση), αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Tower of Pisa, «Αυτά τα 800 χρόνια, είναι σαφές ότι ο πύργος των 55 μέτρων δεν γέρνει απλώς, αλλά στην πραγματικότητα πέφτει με ρυθμό 1-2 χιλιοστά τον χρόνο».



4. Ο Γαλιλαίος χρησιμοποίησε τον Πύργο για να δοκιμάσει τις θεωρίες του επάνω στη φυσική

Ο θρύλος λέει ότι ο Γαλιλαίος, που ήταν κάτοικος της Πίζας, πειραματίστηκε με τη βαρύτητα από την κορυφή του πύργου. Έριξε δύο ίσου μεγέθους οβίδες διαφορετικών μαζών για να ελέγξει την πρόσκρουσή τους. Ο Γαλιλαίος υποστήριζε τότε πως τα βαρύτερα αντικείμενα πέφτουν γρηγορότερα, αλλά τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι αναληθές.

5. Ο Πύργος της Πίζας έχει «επιζήσει» ήδη από 4 μεγάλους σεισμούς

Για έναν κεκλιμένο πύργο, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ένας μεγάλος σεισμός θα ήταν θανατηφόρος. Αλλά παραδόξως, ο πύργος εξακολουθεί να στέκεται μετά από τουλάχιστον 4 σημαντικούς σεισμούς. Το 2018, μια ομάδα μηχανικών προσπάθησε να καταλάβει γιατί ο πύργος δεν έπεσε ποτέ. Τα ευρήματά τους υποστηρίζουν ότι η δομή βύθισης έχει δυναμική αλληλεπίδραση εδάφους-δομής. Αυτό σημαίνει ότι το μαλακό χώμα κάτω από τον πύργο στην πραγματικότητα εμποδίζει τη δομή να αντηχεί όσο θα μπορούσε αν χτιστεί σε πιο στέρεο έδαφος. Ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο συν-συγγραφέας της εφημερίδας, σχολίασε: «Κατά ειρωνεία, το ίδιο χώμα που προκάλεσε την κλίση της αστάθειας και έφερε τον Πύργο στα πρόθυρα της κατάρρευσης, μπορεί να ευθύνεται και για το ότι τον βοήθησε να επιβιώσει από αυτά τα σεισμικά γεγονότα».

6. Έχει 7 καμπάνες

Ως καμπαναριό του καθεδρικού ναού, η δομή εξακολουθεί να εκπληρώνει την αρχική λειτουργία της. Οι 7 καμπάνες βρίσκονται στην κορυφή του πύργου. Κάθε καμπάνα έχει το όνομά της.