Η Αρχαία Ολυμπία ζωντανεύει ξανά! Εξερεύνησε κι εσύ τους ναούς και τα μνημεία με τη βοήθεια της AR

Η Αρχαία Ολυμπία ζωντανεύει ξανά! Εξερεύνησε κι εσύ τους ναούς και τα μνημεία με τη βοήθεια της AR

Η Επαυξημένη Τεχνολογία (Augmented Reality) φέρνει τα θαύματα της Αρχαίας Ελλάδας στο σήμερα.

Ένα εντυπωσιακό ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία, όπως ακριβώς ήταν στην ακμή της πριν από 2.000 χρόνια, είναι πλέον διαθέσιμο στους ανθρώπους όλου του κόσμου. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ένωσε τις δυνάμεις του με τη Microsoft για να παραδώσει στο κοινό μια μοναδική δυνατότητα: να περπατήσει στην Αρχαία Ολυμπία και να εξερευνήσει το τοπίο.

«Είναι ένας μοναδικός τρόπος να βιώσεις την πολιτισμική κουλτούρα της Ελλάδας. Οι επισκέπτες από όλον τον κόσμο μπορούν να επισκεφτούν ψηφιακά τον αρχαίο τόπο της Ολυμπίας και να βιώσουν την ιστορία από πρώτο χέρι χρησιμοποιώντας επαυξημένη ψηφιακή τεχνολογία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Τα μνημεία και οι ναοί της Αρχαίας Ολυμπίας ζωντανεύουν ξανά

Το έργο ουσιαστικά φέρνει στον ψηφιακό χώρο 27 μνημεία, όπως ο ναός του Δία, ο ναός της Ήρας, το εργαστήριο του Φειδία, το Στάδιο, και άλλα, αναστηλώνοντας ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία, το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία. Το μέρος όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο τόπος στον οποίο υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη Νεολιθική περίοδο.

«Το πρότζεκτ του να διατηρήσουμε ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα στην πολιτισμική κληρονομιά που φέρνει κοντά την ανθρωπότητα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να ωφεληθούν και να ενισχυθούν οι επόμενες γενιές με νέους τρόπους για να εξερευνήσουν το παρελθόν», είπε ο Brad Smith.

https://www.instagram.com/p/CWGe1BerSHX/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Με AR και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία

Στην Αρχαία Ολυμπία βρισκόταν για περίπου 1.000 χρόνια το 12μετρο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Φειδίας και που ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Όταν, όμως, καταργήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η τύχη του αγάλματος ήταν δεινή. Κατά πολλούς, καταστράφηκε όταν ο ναός πυρπολήθηκε την εποχή του Θεοδοσίου. Κατά άλλους, ο Θεοδόσιος το πήρε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη και καταστράφηκε την περίοδο της μεγάλης πυρκαγιάς το 475 μ.Χ. μαζί με άλλα έργα τέχνης.

«Με την ψηφιακή αναπαράσταση του πανελλήνιου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική κληρονομιά αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, γίνονται προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη, μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής. Το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας, που υλοποιήθηκε μέσω πολιτιστικής χορηγίας της Microsoft, προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή δυναμική», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το πρότζεκτ μεταφέρθηκε μέχρι και στην Times Square της Νέας Υόρκης, με τη γοητεία της Αρχαίας Ολυμπίας να κοσμεί τη διαχρονική πλατεία που αποτελεί εμπορική και πολιτισμική διασταύρωση στην ξακουστή γειτονιά του Manhattan.

Πώς μπορείς να βιώσεις κι εσύ την εμπειρία

Για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hmcs.olympiaar

Για φορητές συσκευές με λειτουργικό iOS εδω: https://apps.apple.com/us/app/ancient-olympia/id1534215598

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία μέσω υπολογιστή εδώ: https://olympiacommongrounds.gr/explore

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

To 2024 θα μπορείς να πετάς κι εσύ με το αυτοκίνητό σου

6 πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζεις για τον πύργο της Πίζας

Το εξωτικό Bali «ανοίγει τις πόρτες» του ξανά για τους ταξιδιώτες