Ένα «ίδρυμα» διαφορετικό από τα άλλα σας εύχεται χρόνια πολλά

Αναστασία Σιδέρη
Ένα «ίδρυμα» διαφορετικό από τα άλλα σας εύχεται χρόνια πολλά

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε σοκαριστεί όλοι βαθιά με το τι μπορεί να συμβαίνει όταν κλείνουν οι πόρτες σε ιδρύματα στη χώρα μας.

Picture3.jpg

Σε αυτές τις δομές που επιδοτούνται κυρίως από ιδιώτες -και συχνά από το υστέρημα ευαίσθητων πολιτών -για να φιλοξενούν και να φροντίζουν συμπολίτες μας που δεν είναι ικανοί να φροντίζουν τον εαυτό τους. Συμπολίτες που είτε δεν έχουν οικογένεια, είτε η οικογένεια τους δεν έχει την ικανότητα η τη δυνατότητα να τους φροντίζει.

Όμως δυστυχώς στα μάτια μας μας όλα τα ιδρύματα έχουν πλέον δαιμονοποιηθεί.

Οι ιδρυτές τους ενδέχεται να είναι ιδιοτελείς έως και απατεώνες, τα ίδια φαντάζουν σαν σκληρές φυλακές- αναμορφωτήριο και οι «φύλακες» ακατάλληλοι ως φροντιστές. Πολλοί μπορεί δε να είναι εν δυνάμει έως και επίδοξοι βασανιστές η βιαστές. Σαν σειρά στο Netflix, από αυτές τις «σκοτεινές», που τις παρακολουθούμε με μανία κι ας στοιχειώνουν τα όνειρα μας τα βράδια.

Picture4.jpg

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα και δε πρέπει με κανένα τρόπο να εξομοιώνουμε ισοπεδωτικά τα πάντα .

Γιατί στη πατρίδα μας υπάρχουν πολλοί τέτοιοι χώροι φροντίδας και προστασίας που παρά την οικονομική κρίση, την πανδημία και τις εγγενείς παθογένειες της κοινωνίας μας λειτουργούν με αξιοθαύμαστο τρόπο από ανθρώπους που είναι με αυταπάρνηση αφοσιωμένοι στη κοινωνική προσφορά.

Υπάρχει ένα τέτοιο μέρος σχεδόν μαγικό στο πανέμορφο Γαλαξίδι.

Picture5.jpg

Και έχω τη χαρά να αποτελώ με κάποιο τρόπο ένα κομμάτι του. Η τύχη βλέπετε έφερε τα βήματα μου κοντά του πριν από περίπου 10 χρόνια και εφεξής αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μου .Και κάθε μου ταξίδι εκεί ως μέλος του Εποπτικού του Συμβουλίου εμπλουτίζει και ανανεώνει τη ζωή μου με νέες εμπειρίες και πολλή αγάπη!!

Picture6.png

Μπορείτε να φανταστείτε ένα κτήμα με θέα θάλασσα, με μελίσσια, κοτούλες, περιβόλια, αμπέλια, οπωροφόρα δένδρα και ελιές ;

Picture7.jpg

Ένα τόπο όπου ενήλικα άτομα με πνευματικές η αναπτυξιακές αναπηρίες ζουν, δουλεύουν, επιμορφώνονται, διασκεδάζουν και γενικά αναπτύσσονται μαζί και ισότιμα με τα άτομα που τους φροντίζουν; Σαν οικογένεια!!!

Picture8.jpg

Ένα μέρος όπου όλοι εργάζονται καθημερινά δημιουργικά και με πρόγραμμα;

Και φιλοξενούν μάλιστα κάθε μέρα στο Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας άτομα με νοητική αναπηρία από τη γύρω περιοχή που έρχονται για δημιουργική απασχόληση;

Picture9.jpg

Και μάλιστα απασχολούν περίπου 20 εργαζόμενους από τη περιοχή ;

Picture10.jpg

Ένα μέρος όπου κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι για φαγητό στα σπίτια όπου συγκατοικούν;

Picture11.jpg

Και τα απογεύματα προετοιμάζουν μουσικές εκδηλώσεις για να μας ψυχαγωγήσουν όταν τους επισκεπτόμαστε;

Picture12.jpg

Που κανονίζουν εξόδους, βόλτες, εκδρομές και συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Picture13.jpg

Ένα μέρος που μετά από πολλά χρόνια σκεπτικισμού και αποκλεισμού η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει και μάλιστα είναι περήφανη για αυτό ;

Όπου κάποιοι από τα μέλη μας με αναπηρία με ικανότητα για εργασία εκτός του προστατευμένου χώρου της ΕΣΤΙΑΣ έχουν ξεκινήσει να εργάζονται σε γειτονικές πόλεις όπως η Άμφισσα , σαν τη Μαρία μας που μας κάνει πολύ περήφανους γι’ αυτό;

Picture14.jpg

Είναι η ΕΣΤΙΑ Άγιος Νικόλαος, ένα πολύ ιδιαίτερο και πολυβραβευμένο φιλανθρωπικό «ίδρυμα».

Που όμως δεν είναι ίδρυμα , παρά μόνο στα χαρτιά.. Είναι μια «κοινότητα» , μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα όπου όλα τα μέλη της-με η χωρίς αναπηρίες- τη νιώθουν σαν το σπίτι τους!!!!

Picture15.png

Όλοι μαζί, γύρω στα 50 άτομα, μένουν σε 4 σπίτια, κάθε σπίτι και μία οικογένεια, αποτελούμενη από άτομα με αναπηρία, εργαζόμενους και εθελοντές. Ενώ καθημερινά άτομα από τη γύρω περιοχή φροντίζουν για το φαγητό και τη καθαριότητα και εξειδικευμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν τη λειτουργία της ΕΣΤΙΑΣ που βασίζεται σε δύο συμπληρωματικές πραγματικότητες:

Από τη μια η ‘καρδιά’ -η ίδια η κοινότητα- παίρνει τις αποφάσεις για την καθημερινή της ζωή με μεγάλη ανεξαρτησία, από την άλλη η στρατηγική κατεύθυνση , η βιωσιμότητα και η εποπτεία της διασφαλίζονται από την υψηλού επιπέδου διακυβέρνησή της σύμφωνα με γερμανικά και άλλα σύγχρονα πρότυπα και πολύ ΑΓΑΠΗ.

Picture16.png

Αυτός ο συνδυασμός έχει συντελέσει στην εμπιστοσύνη και ευημερία των μελών με αναπηρία αλλά και των εργαζομένων της, με αποτέλεσμα να «ριζώνουν» και οι ίδιοι να επενδύουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της.

Picture17.jpg

Η ΕΣΤΙΑ δημιουργήθηκε το 1993 από δύο σπάνιες προσωπικότητες Γερμανών ιδεαλιστών, το ζεύγος Kurt και Doris Eisenmeier .

Που αποφάσισαν να αφιερώσουν τα έσοδα από την πώληση μιας οικογενειακής τους επιχείρησης στην Ελλάδα για την ίδρυση ενός τέτοιου μοναδικού κέντρου για την Ελληνική κοινωνία. Σήμερα το όνειρο τους έχει γίνει πραγματικότητα και η ΕΣΤΙΑ αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς εντός και εκτός Ελλάδας για τη διαβίωση χωρίς αποκλεισμούς.

Picture18.jpg

Η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ σε κάθε πτυχή της ζωής είναι ο θεμελιώδης σκοπός της ΕΣΤΙΑΣ

Είναι αυτή που δίνει την ευκαιρία σε κάθε μέλος της κοινότητας -με ή χωρίς νοητικές αναπηρίες- να αναπτύξει τις δικές του μοναδικές δυνατότητες μέσα σε ένα περιβάλλον αγάπης, θαλπωρής, αλληλεγγύης, δημιουργικής δουλειάς και άμεσης επαφής με τη φύση.

Και έτσι κάτοικοι η φιλοξενούμενοι «εμπλουτίζουν» την κοινότητα με το δικό τους μοναδικό τρόπο Είναι ένα μέρος τόσο μαγικό που εθελοντές από όλο το κόσμο έρχονται ξανά και ξανά για να βιώσουν αυτή τη μοναδική μορφή συμβίωσης χωρίς αποκλεισμούς;

Picture19.jpg

Οι προοπτικές της ΕΣΤΙΑΣ είναι πολύ αισιόδοξες.

Αυτή τη στιγμή το Ίδρυμα είναι πλήρες και υπάρχει λίστα αναμονής για πιθανά ανοίγματα θέσεων για άτομα με αναπηρία. Η σταθερότητα του υπαλληλικού δυναμικού μεγαλώνει με την πάροδο των χρόνων και υπερτερεί της διάρκειας απασχόλησης σε παρόμοια ελληνικά και Ευρωπαϊκά Ιδρύματα.

Μετά από έντονη συλλογική προσπάθεια η ΕΣΤΙΑ σήμερα είναι επίσης σε θέση να καλύπτει πλήρως τις λειτουργικές της ανάγκες.

Όμως υπάρχουν και αρκετές προκλήσεις Μετά από σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας, πολλές συνθήκες έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, αλλά και μέσα στην ίδια την κοινότητα.

Picture20.jpg

Τα μέλη μας με αναπηρία χρειάζονται πιο εντατική υποστήριξη λόγω γήρανσης, όλα τα μέλη χρειάζονται περισσότερες επιλογές διαβίωσης και απασχόλησης, ενώ ο αυξανόμενος αριθμός νέων με αυτισμό απαιτεί ειδική μεταχείριση. Η δε κοινότητα έχει φθάσει –και ξεπεράσει- το σημείο κορεσμού της.

Σαν αποτέλεσμα μια από τις κύριες προτεραιότητες μας σαν εποπτικό συμβούλιο είναι η εξεύρεση πόρων για την επέκταση και ανανέωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων δεξιοτήτων για περισσότερη αυτονόμηση.

Η συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων θα επιτευχθεί μέσα από συντονισμένη χρηματοδοτική εκστρατεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό . Αυτή θα επιτρέψει στην ΕΣΤΙΑ την επέκταση του ζωτικού της χώρου ώστε να υλοποιηθεί πλήρως το όραμα των ιδρυτών της να είναι ένα δια βίου σπίτι που να παρέχει στήριξη για όλα τα μέλη της κοινότητας.

Picture21.jpg

Η ΕΣΤΙΑ με τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας της μπορεί να γίνει μοντέλο για άλλες δομές και να αλλάξει το τρόπο με τον οποίο όλοι βλέπουμε τα ιδρύματα Είναι έτοιμη να συνεισφέρει τις εμπειρίες και τη γνώση της για να διαδοθεί αυτός ο τρόπος ισότιμης ένταξης και κοινωνικής συνοχής Και κάθε νέος «φίλος» μπορεί να συνεισφέρει στους ευγενείς στόχους της. Κάποια στιγμή ίσως χρειαστούμε και τη δική σας βοήθεια. Μέχρι τότε η Οικογένεια της Εστίας μας σας εύχεται καλές Γιορτές.

Picture22.jpg