Γιατί το να βρεθείς στη Γλασκόβη είναι μία πολυπολιτισμική εμπειρία

Αναστασία Σιδέρη
Γιατί το να βρεθείς στη Γλασκόβη είναι μία πολυπολιτισμική εμπειρία

H Γλασκόβη είναι μια πόλη μαγική με υπέροχα κτίρια και ζεστούς ανθρώπους.

Picture1.jpg

Την επισκέπτομαι συχνά και έχω αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί της, αλλά και με τους κατοίκους της. Σκωτσέζους και όχι μόνο, αφού είναι μια πόλη με πανσπερμία εθνοτήτων που ζουν σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον με ανθρώπινο πρόσωπο.

Picture2.jpg

Την επισκέπτομαι κι εγώ συχνά, γιατί τα τελευταία 5 χρόνια έχω αποκτήσει μια νέα τιμητική ιδιότητα.

Αυτή της επίτιμης καθηγήτριας σε ένα από τα πιο ιστορικά Πανεπιστήμια της Σκωτίας, το φημισμένο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Ένα υπέροχο Πανεπιστήμιο από όλες τις απόψεις.

Picture3.jpg

Το Πανεπιστήμιο δεσπόζει στη πόλη

Ένα συγκλονιστικό σύμπλεγμα κτιρίων με μεγάλη ιστορία, που καυχιέται για το επίπεδο σπουδών, τους διάσημους απόφοιτους του, το πολυπολιτισμικό του χαρακτήρα και τις καινοτόμες ιδέες του . Σε αυτά τα κτίρια σπούδασαν μεγάλες μορφές των φυσικών επιστημών που πήραν το βραβείο Νόμπελ, όπως ο Λόρδος Kelvin, ο James Maxwell, o Graham Bell. Σκεφθείτε δε ότι πολλές σκηνές του Harry Potter γυρίστηκαν εκεί σε ένα τοπίο που σε μαγεύει και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.. .

Picture4.jpg

Διδάσκω Επικοινωνία και Διαχείριση κρίσεων στους ΜΒΑ φοιτητές του Business School του Πανεπιστημίου,

Αυτού που περήφανα φέρει το όνομα του πιο διάσημου φοιτητή του- και αργότερα Καθηγητή Οικονομίας , Φιλοσοφίας και Ηθικής - του Adam Smith.

Picture5.jpg

Τη περασμένη δε βδομάδα ταξίδεψα στη Γλασκόβη για πρώτη φορά μετά από τη Πανδημία( τα μαθήματα όλη αυτή τη περίοδο τα έκανα βλέπετε online). Και ένιωσα μια τεράστια χαρά και ευεξία…

Picture6.jpg

Πήγα φυσικά για μάθημα και ανανεώθηκε η σκέψη και η ζωντάνια μου μέσα από την επαφή με νέους ανθρώπους από όλες τις ηπείρους.

50 νέες και νέους που γύρω στα 30 τους άφησαν τις πατρίδες και τις δουλειές τους για να επιμορφωθούν πάνω στις νέες τάσεις διοίκησης επιχειρήσεων που το πολυπολιτισμικό και καινοτόμο αυτό Σχολείο προσφέρει με ένα μοναδικό τρόπο.

Picture7.jpg

Μέσα από στρατηγικές συμμαχίες με επιχειρήσεις, αλλά και «Επίτιμους καθηγητές» σαν την αφεντιά μου με πολυετή εμπειρία σε νευραλγικούς τομείς στον ιδιωτικό τομέα ανά τον κόσμο και που περιοδικά ταξιδεύουν για να τη μεταδώσουν στους φοιτητές.

Picture8.jpg

Μετά θα επιστρέψουν οι περισσότεροι για να δουλέψουν και να «κάνουν τη διαφορά» στη πατρίδα τους μου είπαν...

Ήταν ένα ξεχωριστό κοινό με έντονη κριτική σκέψη, ανθρώπινες αξίες, φρέσκο και δημιουργικό μυαλό και πολύ χιούμορ.

Εδώ βλέπετε τη Jennifer από τη Νιγηρία και τη Swapna από την Ινδία . Και οι δυο υπέροχες, δυναμικές μαμάδες με μικρά παιδιά που τα έφεραν για να μείνουν μαζί τους. Και έφεραν μαζί και τις γιαγιάδες -για ένα χρόνο στη Γλασκόβη- ενώ οι σύζυγοι έμειναν πίσω .Στη διάλεξη ήταν ετοιμόλογες και με εξαιρετικές ερωτήσεις και γελάσαμε πολύ μετά το μάθημα. Είπαμε τα δικά μας τα «γυναικεία» που δεν έχουν σύνορα και γίναμε κολλητές !!!

Picture9.jpg

Αλλά ένας άλλος βασικός λόγος για μένα για αυτό το ταξίδι ήταν και η τελετή εκκίνησης των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου αποφοίτου Adam Smith.

Picture10.jpg

Έγιναν παρουσιάσεις , είδαμε βίντεο και ενδιαφέρουσες συζητήσεις σε πάνελ ( που όλοι και όλες ήταν κάτι απίθανοι τύποι καθηγητές -μελετητές του έργου του από όλο το κόσμο) με χιούμορ και εναλλακτική σκέψη Γνώρισα δε στη δεξίωση που ακολούθησε πολλούς από τους καθηγητές του πανεπιστήμιου. Αρκετοί από τους οποίους είναι Έλληνες. Κυρίως όμως έμαθα πολλά πράγματα που δεν τα γνώριζα και φιλοσόφησα πάνω σε άλλα που δεν τα είχα σκεφθεί.

Η βασική ιδέα των εορτασμών -που θα διαρκέσουν ως τον Ιούνιο- είναι η εκκίνηση ενός διαλόγου στη κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση και οδηγό τις «αρχές» του χαρισματικού αυτού επιστήμονα και ανθρώπου.

Και όλα αυτά σε ένα φανταστικό χώρο σα σκηνικό που δημιουργεί δέος.

Picture11.jpg
Picture12.jpg

Ο πιο διάσημος οικονομολόγος και φιλόσοφος του 18ου αιώνα, θεωρείται ο πατέρας της παγκοσμιοποιημένης και ελεύθερης οικονομίας.

Picture13.jpg

Είναι γνωστός για το έργο του «Ο Πλούτος των Εθνών», για πολλούς η βίβλος του καπιταλισμού, στο οποίο εξέθεσε τις θεωρίες του για τον ρόλο της παγκόσμιας αγοράς .

Τόσο για το περίφημο «αόρατο χέρι» που την αυτορυθμίζει, όσο και για τους κανόνες από τους οποίους πρέπει να διέπεται.

Picture14.gif

Είναι αξιοπερίεργο, αλλά οι ιδέες του Smith συνεχίζουν να είναι σχετικές στο τρέχον οικονομικό και πολιτικό κλίμα.

Ιδιαίτερα κάτω το πρίσμα των συζητήσεων σχετικά με τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης σε εποχές κρίσεων, αλλά και για τον ρόλο του κράτους και των θεσμών στον έλεγχο της οικονομίας για να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις.

Ο Σμιθ ήταν μεν υπέρμαχος της ατομικής ελευθερίας και των ελεύθερων αγορών, αλλά έβλεπε τους κινδύνους και πρέσβευε επίσης ότι αυτά τα ελεύθερα άτομα -και οι ελεύθερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται -πρέπει να διέπονται και να καθοδηγούνται από κανόνες δεοντολογίας και ηθικής.

Οι προκλήσεις της διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής και της ηθικής διάστασης της ελευθερίας είναι καίριας σημασίας για τις συζητήσεις που αφορούν πολλές από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι σήμερα. Και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν στις κοινωνικές ανισότητες και την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα.

Νοοτροπία ανάπτυξης ή σταθερότητας: ποια προτιμάς;

Για παράδειγμα, πώς ζούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας στην κοινωνία που δεν έχουν τις δεξιότητες, τα εφόδια και τις ευκαιρίες να ευημερούν;

Πως αντιμετωπίζουμε τη κλιματική αλλαγή και την ασύδοτη κατασπατάληση φυσικών πόρων;

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας ώστε να ζούμε σε έναν κόσμο πιο ελεύθερο, πιο ευημερούντα, αλλά πιο δίκαιο και με ανθρώπινο πρόσωπο; Το έργο του Σμιθ έχει πληθώρα πιθανών τρόπων σκέψης και στοχασμού σε τέτοια κρίσιμα ερωτήματα.

Picture15.png

Βλέπετε τελικά οι απόψεις του Smith για την οικονομία ήταν πιο διαφοροποιημένες από την απλή προσέγγιση laissez-faire ( αφήστε την αγορά να ρυθμιστεί μόνη της και… ο Θεός βοηθός) που του αποδίδουν συχνά.

Συχνά πυκνά αναφέρονται σήμερα οι κλασικές θεωρίες του για την αγορά και το αόρατο χέρι της, για την αξία του ανταγωνισμού και τη μη κρατική παρέμβαση, αλλά λίγοι ασχολούνται με την ηθική πλευρά των θεωριών του, που ως συνήθως αποτελούν «μικρά γράμματα» για τους περισσότερους.

Τα έργα και οι ιδέες του Smith είναι μια υπενθύμιση ότι η οικονομία είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη.

Kαι ότι μια αγορά που δεν λειτουργεί καλά για όλους απαιτεί κρατική η θεσμική παρέμβαση, αλλά και δέσμευση όλων των μελών της για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας και στο περιβάλλον που όλοι μοιραζόμαστε.

Η σύγκρουση τρέφει τη δημιουργικότητα

Είναι καιρός πιστεύω να διαβάσουμε όλοι τα βιβλία του η έστω να εστιάσουμε στο συνολικό του έργο .. Το χρωστάμε στα παιδιά μας..