Νοοτροπία ανάπτυξης ή σταθερότητας: ποια προτιμάς;

Αναστασία Σιδέρη
Νοοτροπία ανάπτυξης ή σταθερότητας: ποια προτιμάς;

Η αλλαγή είναι σημαντική στη ζωή μας και δε πρέπει να τη φοβόμαστε. Κάποιες φορές την επιδιώκουμε και άλλοτε έρχεται από μόνη της.

Κάθε φορά όμως- μετά από τη περίοδο προσαρμογής που συνήθως είναι ζόρικη-τα οφέλη είναι πολλαπλά. Γιατί η αλλαγή μας δίνει την ώθηση και δυνατότητα να πιάσουμε τα άστρα.

Picture1.jpg

Στη ζωή μου οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ήταν καταιγιστικές και καθοριστικές για αυτό που είμαι σήμερα.

Ξεκίνησα μια σχετικά εύκολη ζωή σε ένα προστατευμένο μεσοαστικό περιβάλλον.

Picture2.jpg

Καλή μαθήτρια, με πιάνο, μπαλέτο, γλώσσες και έντονη κοινωνική ζωή.

Σπούδασα στο Πολυτεχνείο, βρήκα καλή δουλειά παντρεύτηκα, έκανα 2 παιδιά, ζούσα σε άνετη μεζονέτα στα Βόρεια Προάστεια και όλα φαίνονταν μέλι γάλα μέχρι τα 35 μου.

Μέχρι που γύρω μου γκρεμίστηκε ο κόσμος

Picture3.jpg

Αρρώστιες, θάνατοι, διαζύγιο …Και εγώ η καλομαθημένη να προσπαθώ να ισορροπήσω σε μια νέα πραγματικότητα και μάλιστα δουλεύοντας σε θέσεις υψηλής ευθύνης με συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό.. Τα έπαιξα!!!!!

Picture4.jpg

Ζορίστηκα πολύ για αρκετό καιρό. Έκλαψα, γκρίνιαξα, αφέθηκα, άκουσα τη διαίσθηση μου, γνώρισα άλλους ανθρώπους, ακολούθησα άλλους δρόμους, έφαγα τα μούτρα μου ξανά και ξανά. Αλλά δεν το έβαλα κάτω. Πείσμωσα. Έπεσα, ξανασηκώθηκα, ταξίδεψα, επιμορφώθηκα, πήγα σε ψυχολόγο, πήρα και αντικαταθλιπτικά.

Picture5.jpg

Kαι μέσα από όλη αυτή τη τρέλα και με τη βοήθεια αγαπημένων φίλων βρήκα την Αναστασία.

Τα θέλω μου, τα ταλέντα μου, τις αξίες μου

Έμαθα νέες δεξιότητες

Picture6.jpg

Συνεχώς διαβάζω και επιμορφώνομαι. Έκανα νευρογλωσσικό προγραμματισμό ( ΝLP). Μιλάω ήδη 5 γλώσσες αλλά τώρα μαθαίνω και Ισπανικά και ασχολούμαι με τις εξελίξεις της τεχνολογίας( έχω πάθει πλάκα με το Chatgpt), αλλά και της νευροβιολογίας( για να καταλάβω πως λειτουργεί ο εγκέφαλος και οι νευρώνες του.

Άλλαξα καριέρα 4 φορές. Μέσα σε περιβάλλοντα απαιτητικά και ανδροκρατούμενα

Picture7.jpg

Από Μηχανικός σε Μάρκετερ, στη συνέχεια σε Επικοινωνιολόγο και τα τελευταία 5 χρόνια σε καθηγήτρια. Ασχολήθηκα και με τα κοινά , με τα προβλήματα των νέων, των γυναικών και των ατόμων με αναπτυξιακές και νοητικες αναπηρίες. Και ξεκίνησα να γράφω εδώ και 6 μήνες και το βρισκω πολύ θεραπευτικό

Ξαναπαντρεύτηκα στα 50 μου

Picture8.jpg

Μάλιστα πήραμε σύνταξη με τον άντρα μου από τις βασικές δουλειές μας και οι δυο μας πέρυσι και έχουμε έτσι περισσότερο χρόνο. Τώρα πλέον διασκεδάζω και ταξιδεύω με τον αγαπημένο μου όσο μπορώ μέσω της ανταλλαγής σπιτιών( Home Exchange). Και φέτος το καλοκαίρι θα γιορτάσω στα αγαπημένα Κύθηρα τα 10 χρόνια γάμου με το «τσολιά» μου που μου έχει αλλάξει τη ζωή.

Αν ήθελα να περιγράψω τη ζωή μου μετά τα 35 είναι η μετάβαση από μια νοοτροπία σταθερότητας ( fixed mindset) σε μια νοοτροπία ανάπτυξης ( growth mindset).

Και νιώθω πολύ τυχερή και περήφανη για αυτό.

Sex and The City a la Ελληνικά

Ας δούμε λίγο όμως τι είναι αυτές οι δυο αντιδιαμετρικές νοοτροπίες .

Μια νοοτροπία ανάπτυξης είναι η πεποίθηση ότι η ευφυΐα , οι ικανότητες και τελικά η ευζωία κάποιου μπορούν να αναπτυχθούν μέσω σκληρής δουλειάς, προσπάθειας και μάθησης.

Μια σταθερή νοοτροπία, από την άλλη πλευρά, είναι η πεποίθηση ότι οι ικανότητες και η ευφυΐα κάποιου είναι σταθερές και δεν μπορούν να αλλάξουν και άρα ούτε τη ζωή του

Τα άτομα με νοοτροπία ανάπτυξης τείνουν να αγκαλιάζουν τις προκλήσεις, να παίρνουν ρίσκα, να επιμένουν μπροστά στα εμπόδια, να ζητούν υποστήριξη και feedback και να βλέπουν την αποτυχία ως ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη. Ευκαιρία για ΖΩΗ. Αυτή που βρίσκεται έξω από τη ζώνη της βολής μας…

Picture9.jpg

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με σταθερή νοοτροπία τείνουν να αποφεύγουν τις προκλήσεις, να εγκαταλείπουν εύκολα και να βλέπουν την αποτυχία ως αντανάκλαση των περιορισμένων εγγενών δυνατοτήτων τους. Και άρα μοιρολατρικά παραμένουν στάσιμοι και δεν επιδιώκουν περισσότερα από τη ζωή τους

Εσείς αλήθεια τι νοοτροπία έχετε;

Picture10.png