Η σύγκρουση τρέφει τη δημιουργικότητα

Αναστασία Σιδέρη
Η σύγκρουση τρέφει τη δημιουργικότητα

Σαν άνθρωπος είμαι από τη φύση μου ανταγωνιστική( Άρτεμις βλέπετε), αλλά και ειρηνοποιός (peace maker) ταυτόχρονα.

Αυτό σημαίνει ότι μου αρέσουν οι υγιείς και αρμονικές σχέσεις και κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να διατηρώ τις σημαντικές σχέσεις της ζωής μου σε ισορροπία παρά τις όποιες συγκρούσεις. Τις οποίες και αποζητώ και δεν τις φοβάμαι, παρότι εμάς τις γυναίκες μας έμαθαν από μικρές να είμαστε υποχωρητικές και να μη συγκρουόμαστε.

Picture1.jpg

Στη διάρκεια της καριέρας μου ήλθα δε πολλές φορές αντιμέτωπη με έντονες συγκρούσεις.

Picture3.jpg

Συγκρούσεις προσωπικοτήτων, προτεραιοτήτων, αξιών και στόχων. Σκεφθείτε για παράδειγμα ότι για σειρά ετών είχα συνεργάτες στην ομάδα μου τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, που ήταν ήδη σε «εμπόλεμη» κατάσταση τα τελευταία 10 χρόνια. Και έπαιξα συχνά πυκνά το ρόλο του διαμεσολαβητή, με στόχο καλλίτερο αποτέλεσμα για τη δουλειά μας, χωρίς παράλληλα να δυναμιτιστούν οι ανθρώπινες σχέσεις.

Picture4.jpg

Και παρόλο που στην αρχή ένιωθα αρκετά άβολα, αναγκαστικά έμαθα να μη φοβάμαι τις συγκρούσεις και να τις χειρίζομαι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά μέσα από εργαλεία που στηρίζονταν στον σεβασμό, στην εν συναίσθηση και στη καλή χρήση της διαπροσωπικής επικοινωνίας.

Η λέξη σύγκρουση ( conflict) - ακόμη και απόψεων- είναι όμως από μόνη της για πολλούς ανθρώπους συνώνυμη με πόλεμο.

Picture5.png

Και για αυτό αντιμετωπίζεται με φόβο και σαν αποτέλεσμα πολλοί την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Προτιμούν να την αφήνουν να υποβόσκει και να «σέρνεται» παρά να την αντιμετωπίσουν και να την επιλύσουν.

Η αλήθεια είναι ότι μια σύγκρουση μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα. Και αν δεν τη χειριστεί κανείς με υπομονή, καλή προδιάθεση και μαεστρία, μπορεί να είναι καταστροφική για τις σχέσεις των ατόμων που εμπλέκονται.

Picture6.jpg

Όμως η σύγκρουση είναι επίσης κομμάτι της ζωής όλων μας και πολλές φορές αποτελεί μια πολύ υγιή διαδικασία που προάγει τη δημιουργικότητα και βοηθάει την ανάπτυξη μας

Μιλήστε με οποιονδήποτε επιτυχημένο καλλιτέχνη για τη ζωή του και το τι οδήγησε στη επιτυχία του και θα ανακαλύψετε ενδιαφέροντα πράγματα. Ο ρόλος της σύγκρουσης - σύγκρουση με άλλους και σύγκρουση μέσα του - είναι πολύ σημαντικός στα σημεία καμπής στη δημιουργική του διαδρομή

Η δημιουργική σκέψη και η ίδια η τέχνη τρέφεται από τις δυσκολίες και ανθίζει στις συγκρούσεις.

Picture7.jpg

Το συναίσθημα μας και η κρίση μας ενδυναμώνονται μέσα από καταστάσεις που εστιάζουν πέρα ​​από αυτό που μας είναι εύκολο, οικείο και ασφαλές. Οι κρίσεις και οι συγκρούσεις δημιουργούν νέες συνάψεις στον εγκέφαλό μας που μας βοηθούν να αποφεύγουμε την επανάληψη παλιών μοτίβων και προτύπων σκέψης και κυριολεκτικά μας κάνουν να ερμηνεύσουμε τον κόσμο με νέους τρόπους. Με άλλα λόγια να γινόμαστε πιο δημιουργικοί.

Picture8.jpg

Σκεφτείτε για παράδειγμα την επίδραση της εσωτερική σύγκρουσης της κατάθλιψης για έναν διάσημο ζωγράφο όπως ο Vincent Van Gogh, ή τον ρόλο που έπαιξε ένας καταστροφικός χωρισμός για το επαναστατικό άλμπουμ Jagged Little Pill της Alanis Morrissette.

Picture9.jpg

Κοιτάξτε τις καλύτερες ταινίες του Woody Allen που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάθλιψής του και της σύγκρουσης με τις γυναίκες της ζωής του, μέχρι το τριπλά πλατινένιο άλμπουμ της Janet Jackson, The Velvet Rope — που αποδίδεται σε σωρεία συγκρούσεων σε μια δύσκολη παιδική ηλικία και έναν αποτυχημένο γάμο.

Μήπως ήρθε η στιγμή να ξυπνήσεις την «άγρια πλευρά» σου;

Η δημιουργικότητα «απεχθάνεται» την άνεση. Και όντως ευδοκιμεί σε συγκρουσιακές συνθήκες .

Picture10.jpg

Αλλά η σύγκρουση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Χρειάζεστε πίστη, ελπίδα και όραμα — κάτι σαγηνευτικά θετικό προς το οποίο μπορείτε να διοχετεύσετε την δημιουργική σας ενέργεια ώστε να μη γίνει καταστροφική. Επίσης χρειάζεται ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά που να επιτρέψουν τις απροσδόκητες λύσεις να βρουν το δρόμο τους. Και αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας , βρείτε έναν έμπιστο, έμπειρο και δίκαιο διαμεσολαβητή που θα σας βοηθήσει…

Αφήστε λοιπόν τα πάθη και τις συγκρούσεις με τους άλλους και το εαυτό σας να βγουν στην επιφάνεια και να εκδηλωθούν.

Picture11.jpg

Οπλιστείτε με υπομονή και καλή διάθεση. Ακούστε την άλλη πλευρά με προσοχή, χωρίς προκατάληψη. Ταυτόχρονα οραματιστείτε θετικές εναλλακτικές και ένα πιο «λαμπερό» μέλλον για όλους( win- win) και σκεφθείτε λύσεις out of the box. Αυτός ο συνδυασμός θα σας οπλίσει με μια ορμητική δημιουργικότητα που όχι μόνο θα σας βρει λύσεις που ούτε τις είχατε φανταστεί, αλλά θα σας μεταμορφώσει σταδιακά στη καλλίτερη εκδοχή του εαυτού σας .

Ξεκινήστε στα «σίγουρα»

Picture12.jpg

Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που ο σύντροφος, το παιδί σας, η μητέρα ή η κολλητή σας θα έλθουν σε σύγκρουση με τα πιστεύω, τα θέλω η τις αξίες σας. Οπλιστείτε με καλή διάθεση, ακούστε τα επιχειρήματα προσεκτικά και μη φοβηθείτε το κονταροχτύπημα. Είστε πιο δυνατές από ότι πιστεύατε

Είναι σίγουρο ότι η λύση που θα δοθεί τελικά θα είναι καλλίτερη από την αρχική, η σχέση θα γίνει πιο ειλικρινής και ανθρώπινη και θα βγείτε από τη μάχη πιο σοφές και ξαλαφρωμένες.

Picture13.jpg