Μοντέλο ετών "παρά σαράντα". Το' χουμε ακόμα...

Ήμουν και εγώ κορίτσι των 90s. Και αυτό δεν το ξεχνώ ποτέ. Προφανώς και αγαπώ τη ζωή μου ως μητέρα σήμερα, αλλά και οι μέρες που περπάταγα στις πασαρέλες και έτρεχα με ένα τοστ (με low fat τυρί εννοείται) από φωτογράφιση σε φωτογράφιση έρχονται που και που στο μυαλό μου, όταν ο γιος μου κοιμάται και αναπολώ το παρελθόν μου.

Βέβαια, όχι ότι θα ήταν εύκολο να το ξεχάσω κιόλας, δεδομένου ότι κάθε περιοδικό μόδας που ξεφυλλίζω στο γραφείο, στο σπίτι, στην αίθουσα αναμονής στον παιδίατρο, έχει στο εξώφυλλο του και ένα μοντέλο από τα '90s. Η Naomi Campbell ήταν το εξώφυλλο της ιαπωνικής Vogue Ιουνίου, ενώ η Claudia Schiffer θα είναι στο εξώφυλλο του Ιουλίου του Harper's Bazaar. Και κάθε φορά που βλέπω μία γοητευτική γυναίκα που πλησιάζει τα σαράντα, αναρωτιέμαι το ίδιο πράγμα. Πως είναι δυνατόν, σχεδόν, μία εικοσαετία από τις εποχές που μεσουράνησαν τα μοντέλα αυτά, να είναι ακόμα στην πρώτη γραμμή της μόδας;

Όταν έκανα τη δουλειά αυτή επικρατούσε η αντίληψη πως η δουλειά του modeling είχε ημερομηνία λήξης. Απ'ότι φαίνεται, όμως, όχι απλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά μία ώριμη γυναίκα με προσωπικότητα μπορεί να είναι στο προσκήνιο όσα χρόνια και αν περάσουν. Από τη Lauren Hutton και τη Linda Evangelista μέχρι την Christy Turlington και Kristen McMenamy, τα μοντέλα αυτά συνεχίζουν να έχουν μεγαλύτερα κασέ και να παίρνουν τις δουλειές από τα χέρια των νεόκοπων καλλονών, όχι επειδή είναι πιο ωραίες ή πιο φρέσκες, ούτε επειδή έχουν καταλάβει τις θέσεις μόνιμα, απλά, επειδή έχουν αυτό που βλέπουν οι άντρες σε πολλές γυναίκες, όχι απαραίτητα αντίστοιχου κάλλους, και φυσικά μιλάμε για την προσωπικότητα.

Όσο και να κατακρίνει ο κόσμος τη δουλειά του μοντέλου, υπήρχαν καλλονές που δεν ήταν επιφανειακές και ανόητες και αποδεδειγμένα αυτό ακόμα επιβραβεύεται. Οι αποδείξεις στα περιοδικά μόδας και τις καμπάνιες των οίκων. Και αν η ηλικία και το γήρας που έρχεται παραγκωνίζεται στη βιομηχανία της ομορφιάς και της μόδας, φανταστείτε πόσα μπορεί να κάνει η προσωπικότητα στην καθημερινότητα όλων των γυναικών που πασχίζουν να αποκτήσουν κάτι που λέγεται ομορφιά και δεν είναι τόσο ισχυρό όσο νομίζουμε.

Καταληκτικά θέλω να πω, για να μην κατηγορηθώ για σαμποτάζ της νέας γενιάς πως στηρίζουμε και νέα super model όπως η Lara Stone και η Freja Beha Erichsen που έχουν δημιουργήσει ήδη το δικό τους θρύλο και ευχόμαστε περισσότερα μοντέλα, να αναδειχτούν για να πάρουν επάξια τη θέση των παλαιότερων.

Α και για όσους διαβάζετε και θέλετε να φέρετε το ίδιο trend και στην ελληνική βιομηχανία της μόδας, μετά το πέρας των υποχρεώσεων μου στο Queen.gr και στο ραδιοφωνικό σταθμό Play, είμαι διαθέσιμη και έτοιμη να ροκάρω στις πασαρέλες, ακόμα και αν είμαι μαμά και πιο ώριμη από πότέ.