Έχεις ξεχάσει πώς να αισθάνεσαι πραγματικά ξεκούραστη; Ιδού ο τρόπος!

Ιωάννα Κατσίμπα
Έχεις ξεχάσει πώς να αισθάνεσαι πραγματικά ξεκούραστη; Ιδού ο τρόπος!

Η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα και ανάγκη και οφείλεις να την κάνεις «κομμάτι» της καθημερινότητάς σου

Αλήθεια, πόσες είναι οι ημέρες μέσα στο έτος που ξεκουραζόμαστε αληθινά; Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι και πάλι η ξεκούραση δεν είναι δεδομένη. Μπορεί όλες και όλοι να περιμένουμε τα τριήμερα, τις αργίες της χρονιάς και τις γιορτές, έτσι ώστε να σταματήσουμε να «τρέχουμε» με γρήγορους ρυθμούς, βάζοντας σε ένα pause τα απανωτά meetings, τα afterwork drinks με τους συναδέλφους και τις υπερωρίες, ωστόσο, πάντα αυτό που χρειαζόμαστε είναι λίγες παραπάνω days off.

Και μπορεί να μην είναι εύκολο να ξεκουραστούμε τόσο όσο θέλουμε ή έχουμε ανάγκη, μιας και οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα συνήθως «τρέχουν» πιο γρήγορα από εμάς, όμως είναι σημαντικό να βάλουμε μερικές «ανάσες» ξεκούρασης στην καθημερινότητά μας. Πρόσφατες έρευνες, άλλωστε, αποδεικνύουν ότι τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπουν στο σώμα να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα το στρες και στον εγκέφαλο να γίνει πιο δημιουργικός και παραγωγικός. Παράλληλα, βελτιώνουν την ποιότητα της αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους, εκτοξεύουν την αποδοτικότητά μας, τονώνουν την ψυχολογία και θωρακίζουν την υγεία μας απέναντι σε πολλές πιθανές απειλές.

Αν ήδη αισθάνεσαι πως αξίζει να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα κάνεις την αληθινή ξεκούραση, μέρος της καθημερινότητάς σου, συνέχισε να διαβάζεις και ετοιμάσου να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Μην μπερδεύεις την ξεκούραση με τη διασκέδαση

Όσο περίεργο και εάν μοιάζει, δεν ξέρω αν κάποια από εμάς ήταν σίγουρη, τουλάχιστον μέχρι να έρθει η πανδημία του κορονοϊού -κατά τη διάρκεια της οποίας ρίξαμε πραγματικά ρυθμούς και περιορίσαμε τις καθημερινές μετακινήσεις- για το τι ακριβώς σήμαινε ξεκούραση, μιας και μπορεί να υπήρχαν διαστήματα κατά τη διάρκεια του χρόνου που σταματούσαμε να εργαζόμαστε και να αγχωνόμαστε, όμως εκείνα τα διαστήματα συνήθως η διάθεσή μας για διασκέδαση ξεπερνάει την ανάγκη μας για resting.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου, πως τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό σου, έχουν ανάγκη από ξεκούραση, έτσι ώστε το burnout να μην χτυπήσει σύντομα την πόρτα σου. Και όταν λέμε ξεκούραση εννοούμε την απαλλαγή μας από το στρες, τις υπερβολικές προσδοκίες και τους αλλεπάλληλους στόχους που έχουμε κατά νου ότι οφείλουμε να φέρουμε εις πέρας.

Young woman listening to music in earphones in her appartment

Ανακάλυψε τι σημαίνει ξεκούραση για εσένα

Μήπως θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι χαλαρωτικό; Που έκανες ένα διάλειμμα και χάρισες στον εαυτό σου λίγα ανεκτίμητα λεπτά ξεκούρασης, ηρεμίας και χαλάρωσης; Αν δυσκολεύεσαι να θυμηθείς, δεν είσαι η μόνη. Είναι όμως στο χέρι σου να βάλεις ξανά την ξεκούραση στο καθημερινό σου λεξιλόγιο, ακόμα κι αν το πρόγραμμα σου είναι γεμάτο και ο χρόνος σου περιορισμένος.

Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Το πρώτο βήμα είναι να διαπιστώσεις τι είναι αυτό που σε χαλαρώνει, τι είναι αυτό που διώχνει μακριά το άγχος και την ένταση και σε ηρεμεί. Μπορεί να είναι η παρακολούθηση της αγαπημένης σου σειράς, η προετοιμασία ενός υπέροχου δείπνου ή το περπάτημα στους δρόμους της πόλης. Η λέξη «ξεκούραση», άλλωστε, σημαίνει κάτι διαφορετικό για την καθεμιά από μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο δικός σου ορισμός της ξεκούρασης δεν χρειάζεται να είναι ο ίδιος με αυτόν των υπολοίπων. Αρκεί να σου προσφέρει αυτό ακριβώς που έχεις ανάγκη.

Φρόντισε να απολαμβάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου χωρίς τύψεις

Οι τύψεις και οι ενοχές είναι ένα άλλο σημαντικό «κεφάλαιο» του ζητήματος της ξεκούρασης στη ζωή μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις πει και εσύ -έστω και μία φορά στη ζωή σου- ατάκες όπως: «Σήμερα καθόμουν όλη την ημέρα στον καναπέ χωρίς να κάνω τίποτα», «χθες με πήρε ο ύπνος από τις 20.00, ενώ είχα κανονίσει να βγω» ή «σήμερα δεν δούλεψα όσο έπρεπε».

Φυσικά, η αμέσως επόμενη σκέψη σου είναι πόσο τεμπέλα μπορεί να σε θεωρήσουν οι φίλοι και οι γνωστοί σου, μόνο και μόνο επειδή αισθάνθηκες την ανάγκη να ξεκουραστείς ή να μην δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου, έστω και για μία ημέρα.
Το δεύτερο και το πλέον σημαντικό βήμα, λοιπόν, είναι να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την ανάπαυλα χωρίς τύψεις. Χωρίς να σκέφτεσαι ότι, αντί να scrollάρεις στα SoMe, θα ήταν προτιμότερο να μαγειρέψεις για αύριο, να πληρώσεις online τους λογαριασμούς σου ή να τελειώσεις το βιβλίο που σε περιμένει υπομονετικά εδώ και μέρες στο τραπεζάκι του σαλονιού.

shutterstock_1674788581.jpg

Μπορεί η ανάγκη σου για ξεκούραση να είναι ένα ζήτημα που δεν συζητάς συχνά με τις φίλες σου, αφού συνήθως αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι τα πάρτι, τα νέα του γραφείου, οι έξοδοι και τα νέα σας. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς πως η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα και ανάγκη. Γι’ αυτόν τον λόγο, οφείλεις να την κάνεις «κομμάτι» της καθημερινότητάς σου, σήμερα κιόλας!