Φθινοπωρινό detox: 5 συνήθειες που θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου

Φθινοπωρινό detox: 5 συνήθειες που θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου

Αφήνουμε ό,τι δεν μας χρειάζεται - αυτό είναι το «motto» του φθινοπώρου και η αποτοξίνωση του σώματος γίνεται «must».

Συνήθως το φθινόπωρο είναι η εποχή που έχουμε ταυτίσει με τα νέα ξεκινήματα και την υιοθέτηση νέων συνηθειών, για να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία και παραγωγικότητα τη νέα σεζόν.

Καθώς βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου, στην καρδιά του φθινοπώρου και οδεύουμε προς τον χειμώνα, το πρόγραμμα γυμναστικής που ποτέ δεν εντάξαμε στην καθημερινότητα μας, μας χτυπάει την πόρτα. Σκεφτόμαστε ότι θα ήταν ιδανικό να ξεκινήσουμε και μία ισορροπημένη διατροφή. Υπάρχει, όμως, κάτι που συχνά ξεχνάμε, αλλά είναι απαραίτητο, για να δούμε την αλλαγή που αναζητάμε στο σώμα μας. Η αποτοξίνωση ή αλλιώς detox. Ναι, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να «καθαρίσεις» τον οργανισμό σου από τις τοξίνες και τώρα είναι η ιδανική περίοδος. Γιατί; Διότι το φθινόπωρο σου δίνει ό,τι χρειάζεσαι για να υιοθετήσεις νέες συνήθειες, καθώς φεύγει η… χαλαρωτική καλοκαιρινή ζέστη, ενώ το πρόγραμμά σου είναι πολύ πιο σταθερό.

Πέρα από τις κλασικές συνήθειες αποτοξίνωσης- κατανάλωση νερού, ινών και βιταμινών- που λίγο - πολύ γνωρίζεις, ας δούμε μερικά tips που θα ενισχύσουν το detox έργο σου.

Μπάνιο με άλατα: Στήσε το δικό σου λουτρό στο σπίτι

Διαχρονικά, τα άλατα του μπάνιου αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας του δέρματος. Αυτό, διότι έχουν τη δυνατότητα να βοηθούν στην ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και, κυρίως, να απομακρύνουν τις τοξίνες από τις στοιβάδες του δέρματος. Άμα γίνονται και συστηματικά, τα αφρόλουτρα με τα άλατα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια τοπικού λίπους.

Extra tip: Μην ξεχνάς την ενυδάτωση μετά τα αφρόλουτρα σου, με νερό και ενυδατική κρέμα. Είναι απαραίτητη!

Περισσότερη βιταμίνη A, B, C, D

Μην ξεχνάς να καταναλώνεις τις σωστές τροφές για τον οργανισμό σου. Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρεις να διασπάσεις τις τοξίνες που έχουν συσσωρευθεί, από τις φορές που έτρωγες στο πόδι, επειδή δεν είχες χρόνο. Ένταξε στο διατροφικό σου πρόγραμμα, για παράδειγμα, το λεμόνι, τις πιπεριές, τον σολομό, τα πράσινα λαχανικά και τα παντζάρια.

Extra tip: Πρόσθεσε στην detox ρουτίνα σου δύο ποτήρια νερό με λεμόνι, κάθε πρωί που ξυπνάς, και θα μας θυμηθείς.

mariah-hewines-oAwXktAHd-g-unsplash.jpg

Οργανικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τσάι: Οι απαραίτητες προσθήκες στην καθημερινότητα σου

Ένα αντιοξειδωτικό ζεστό τσάι, λίγο πριν τον ύπνο, είναι η ιδανική επιλογή για σένα, τώρα που πέφτει και η θερμοκρασία. Και επειδή η διατροφή και το νερό παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτοξίνωση, προσπάθησε να εστιάζεις σε «καθαρά» γαλακτοκομικά προϊόντα, εφόσον περιλαμβάνονται στη διατροφή σου.

Λιγότερα scrolling στα social media

«Έχετε διαβάσει τα πάντα», πόσες φορές σου εμφανίζεται το συγκεκριμένο μήνυμα στο Instagram; Σημαίνει, πως έχεις δει κάθε δημοσίευση που υπήρχε μέσα στη μέρα. Οι έρευνες, όμως, μίλησαν: Η ντοπαμίνη και η επιρροή της στη διάθεση και στην ψυχική υγεία συνδέεται άμεσα με τα social. Γι’ αυτό, ήρθε η ώρα, να ελαττώσεις το άσκοπο scrolling και να επενδύσεις σε δραστηριότητες που μπορούν να καθαρίσουν το μυαλό σου. Έχεις πολλές επιλογές, άλλωστε: Από την ανάγνωση ενός βιβλίου, έως και έναν περίπατο στη φύση.

Μη συσσωρεύεις συναισθήματα

Αφού μιλάμε για συνολική αποτοξίνωση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την συναισθηματική. Ενοχές, αρνητικές σκέψεις, περίπλοκα συναισθήματα πρέπει να μένουν μακριά σου. Ξεκίνα να εκφράζεις ό,τι νιώθεις σε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο, στην τέχνη, στο γράψιμο ή και στην άσκηση. Το να συσσωρεύεις αρνητική ενέργεια και ανείπωτα συναισθήματα, σε επιβαρύνει πολύ περισσότερο απ' όσο φαντάζεσαι. Για αυτό, πρέπει να πάρεις απόσταση από τις συνήθειες που σε ταράζουν και δεν αφήνουν το σώμα σου να λειτουργεί φυσιολογικά, εξαιτίας της πίεσης.

clem-onojeghuo-Jy992J_7GUs-unsplash.jpg

Έχεις τον τρόπο, να ξεκινήσεις να κάνεις το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου. Να ξεκινήσεις να συγκεντρώνεις τις δυνάμεις που θα χρειαστείς για να περάσεις τον χειμώνα που έρχεται. Μην χάνεις χρόνο, ξεκίνα να εφαρμόζεις τα παραπάνω tips και θα μας θυμηθείς. Καλή αρχή στην detox ρουτίνα σου.