«Ghostlighting»: Το νέο troubling dating «trend» και πώς να το αποφύγεις

«Ghostlighting»: Το νέο troubling dating «trend» και πώς να το αποφύγεις

Μπορεί να υπάρχει κάτι χειρότερο από το ghosting και το gaslighting; Κι όμως, ναι υπάρχει!

Η μελέτη των dating trends πάντα είχε ενδιαφέρον. Δεν είναι ότι περιγράφουν σύγχρονες συμπεριφορές, φαινόμενα και μοτίβα, ούτε αποτελούν απλά λέξεις που πετάμε σε συζητήσεις για να δείξουμε ότι κατέχουμε την ανθρώπινη ψυχολογία. Κυρίως, αναφέρονται σε καταστάσεις που υπήρχαν από πάντα και είτε τις ανεχόμασταν ως «φυσιολογικές», είτε δεν δίναμε και τόση σημασία, θεωρώντας πως δεν είναι και πολύ συχνές. Τα dating trends όμως, υπάρχουν για να περιγράψουν, κατά βάση, συμπεριφορές που συνήθως «ενοχλούν» - για να χρησιμοποιήσουμε μια light έκφραση – ενώ μαρτυρούν αρκετά για το πώς η κάθε γενιά συνάπτει σχέσεις και αγαπά.

Τέτοιο όροι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, το «Ghosting» ή το «Gaslighting». Τοξικές συμπεριφορές - φεύγουμε μακριά! Υπάρχει όμως κάτι χειρότερο; Ναι, είναι ένας πολύ ιδιότυπος συνδυασμός τους και ακούει στο όνομα «Ghostlighting».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εάν έχεις πέσει θύμα «Ghosting», πράγμα πολύ πιθανό στις μέρες μας, αναγνωρίζεις καλά για τι μιλάμε. Αν είσαι από τις τυχερές που δεν το έχουν ζήσει ποτέ, ούτε έχει χρειαστεί να το μάθουν, ας γνωρίζεις ότι η έκφραση μιλάει για τις περιπτώσεις που κάποιος εξαφανίζεται, χωρίς εξήγηση, αφού πρώτα έχει δημιουργήσει μια σύνδεση μαζί σου. Το «Gaslighting», είναι πολύ πιο σοβαρό, καθώς πρόκειται για ένα είδος χειραγώγησης που χρησιμοποιείται από κάποιον που θέλει να σε βγάλει παράλογη, να σε κάνει να αμφισβητείς την πραγματικότητα, απαλλάσσοντας τον εαυτό του από κάθε ευθύνη.

Σκέψου τώρα, πόσο toxic μπορεί να είναι ο συνδυασμός των δύο αυτών όρων. Και υπάρχει. Το «Ghostlighting» σημαίνει να εξαφανίζεται κάποιος αναπάντεχα από μία σχέση και ταυτόχρονα να αρνείται ότι έκανε κάτι τέτοιο.

Πώς καταλαβαίνεις ότι κάποιος σου κάνει «Ghostlighting»;

Ας πούμε, ότι «βγαίνατε» με κάποιο άτομο και αυτό, ξαφνικά, διακόπτει κάθε επικοινωνία μαζί σου, χωρίς καμία προειδοποίηση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλεις να μάθεις το γιατί, οπότε θα ρωτήσεις με όποια αφορμή σου δοθεί. Αν μέσα από τις απαντήσεις του -αν υπάρξουν, βέβαια- προσπαθήσει να ρίξει τις ευθύνες σε σένα ή να σε κάνει να αισθανθείς πως εσύ χάλασες την κατάσταση μεταξύ σας, τότε σε ενημερώνουμε ότι είσαι θύμα «Ghostlighting».

Μάλιστα, αυτοί που επιλέγουν το στάδιο του «Ghostlighting», δεν μπορούν και δεν θέλουν να δεχτούν οποιαδήποτε ευθύνη για τη δική τους άσχημη συμπεριφορά, αφού το να παραδεχτούν το λάθος τους, θα τους χαλούσε την εικόνα που θεωρούσαν ότι χτίζουν τόσο καιρό.

pratik-gupta-DKxQITPnxrg-unsplash.jpg

Τα red flags!

Όπως καταλαβαίνεις, το «Ghostlighting» είναι μια κατάσταση που προκαλούν άνθρωποι, που θα ήθελες να αποφύγεις. Ας δούμε παρακάτω τα red flags που πρέπει να γνωρίζεις για να προφυλαχθείς όσο νωρίτερα γίνεται:

#1 Η επιστροφή που δεν σημαίνει τίποτα

Το άτομο που σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή πως είχε αυτήν, ακριβώς, τη συμπεριφορά, μπορεί να επιστρέψει στη ζωή σου. Αυτή η επιστροφή του, όμως, θα είναι τόσο επιφανειακή, χωρίς πραγματική μεταμέλεια, ενώ σίγουρα δεν θα πάρεις τις απαντήσεις στα ερωτήματα που αυτό σου δημιούργησε.

#2 Θυματοποίηση

Συνήθως, το άτομο που κάνει «Gostlighting», θα τοποθετήσει τον εαυτό του στη θέση του θύματος και θα αρχίσει να αναφέρεται σε ζητήματα που τον απασχολούν ή σε τραύματα του παρελθόντος. Όλα αυτά, απλά για να σε αποπροσανατολίσει από την τοξική συμπεριφορά του εκείνη τη στιγμή. Αν δεν είναι αυτό χειριστικό, τότε τι είναι;

#3 Επιλεκτική μνήμη

Να είσαι σίγουρη, πως μπορεί να προσποιηθεί πως ξεχνά κοινές σας στιγμές, με σκοπό να τις αμφισβητήσει. Θέλει, κατά βάθος, να σε κάνει να αμφιβάλλεις για όλη την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ σας και να σε προκαλέσει να ασχοληθείς, να σου προκαλέσει σύγχυση. Αν δεν τον ενδιέφερε, θα έκανε απλά «Ghosting».

Γιατί καταφεύγει κάποιος στο «Ghostlighting»;

Παγκοσμίως, οι ψυχολόγοι συμφωνούν πως το «Ghostlighting» είναι μια τοξική στάση που ισχυροποιείται και επιδεινώνεται, εξαιτίας της τριβής με το διαδίκτυο και τα social media. Οι επιλογές για dating πια είναι αμέτρητες, καθώς μέσω των πολλαπλών εφαρμογών, ο καθένας μπορεί να αλληλοεπιδράσει με πολλά άτομα ταυτόχρονα. Οι οθόνες, πολλές φορές, σε κάνουν να ξεχνάς πως υπάρχει ένα άτομο με συναισθήματα στην άλλη πλευρά. Ο εφήμερος χαρακτήρας των social, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στις σχέσεις σου, αφού έχεις μάθει να λειτουργείς με την συνεχόμενη ροή των stories και των μηνυμάτων.

Το «Ghostlighting» μπορεί να είναι και σημάδι φόβου για δέσμευση, αφού βοηθά να ξεφύγεις από το βάρος του συναισθηματικού βάθους, επιλέγοντας το επιφανειακό.

remi-walle-UOwvwZ9Dy6w-unsplash.jpg

«Δεν φταις εσύ»: Η φράση που πρέπει να έχεις στο μυαλό όταν εντοπίζεις το «Ghostlighting»

Αν κάποιος κρατά τη στάση που περιγράψαμε παραπάνω, είναι ώρα να δώσεις τέλος στην όποια σχέση ή συναναστροφή είχες μαζί του και να αναζητήσεις την ευτυχία με κάποιον που μπορεί να στη δώσει. Πρώτα απ’ όλα, ο εαυτός σου.

Αυτό μπορεί να γίνει αν δώσεις προτεραιότητα στην αυτοεκτίμηση σου και δεν αφήνεις τις πράξεις κάποιου άλλου να σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τη δική σου αξία. Όταν κάποιος επιστρέψει για να μπει ξανά στη ζωή σου, πρέπει να θέσεις τα όρια σου. Δείξε τα συναισθήματα σου και θέσε τα ερωτήματα που σε απασχολούν. Κοίταξε αν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητάς, χωρίς να συμβιβαστείς εσύ ξανά. Αν όχι, μπορείς να προχωρήσεις και να βρεις αυτό που ζητάς, σε ένα άλλο άτομο.

Το φαινόμενο «Ghostlighting» είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, που σίγουρα μπορεί να είχες συναντήσει αλλά, ίσως, δεν είχες ονομάσει. Θυμήσου όμως…Στην εποχή των φευγαλέων αλληλεπιδράσεων, η γνήσια σύνδεση παραμένει αξία ανεκτίμητη.