Μίλα μου για οργάνωση: Πέντε λόγοι που μας αρέσει να κάνουμε to-do lists

Φωτεινή Δαϊλά
Μίλα μου για οργάνωση: Πέντε λόγοι που μας αρέσει να κάνουμε to-do lists

Το να το γράφεις στην ατζέντα ακριβώς τι έχεις να κάνεις σε κάνει υπεύθυνη για το πώς θα εξελιχθεί (ή όχι)

Control freaks ή «Παρθένοι όλου του κόσμου, ενωθείτε»; Πριν τα ρίξουμε (σχεδόν) όλα στο συμπαθές ζώδιο, ας σκεφτούμε από πότε είναι κακό να είμαστε παραγωγικές.

Όσα hacks και αν έχουμε δοκιμάσει για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά μας (και έχουμε δοκιμάσει πολλά), δεν υπάρχει κάποιο που να συγκρίνεται με την παλιά, κλασική to-do list. Θέλεις κι άλλους λόγους;

#1 Η οργάνωση φέρνει παραγωγικότητα

Μία τυπική μέρα στο γραφείο… εχμ, τι σημαίνει «τυπική μέρα»; Εκτός αν εννοούμε νέα tasks και deadlines που έρχονται να καπελώσουν ήδη υπάρχοντα tasks και deadlines. Και αν τύχει να ξεχάσεις κάτι, καλή τύχη, καλησπέρα και καλή βραδιά (δεν). Αν όμως, έχεις την ατζέντα σου, όπου σημειώνεις ό,τι έχεις να κάνεις με το που σκάει κάτι νέο, είναι πιο εύκολο να βάλεις προτεραιότητες και να μην πάθεις «κολλήσεις» -άρα και να κάνεις την εργασία σου απρόσκοπτα. Και μετά πράγματι να πεις «καλησπέρα και καλή βραδιά».

thomas-bormans-pcpsVsyFp_s-unsplash.jpg

#2 Η υπευθυνότητα είναι αρχοντιά

Οκ, ο σοφός λαός δεν λέει αυτό, αλλά κατάλαβες. Το να το γράφεις στην ατζέντα ακριβώς τι έχεις να κάνεις, σε κάνει υπεύθυνη για το πώς θα εξελιχθεί (ή όχι). Γιατί εδώ δεν έχεις να πεις «αχ, ξέχασα». Είναι εκεί, υπάρχει και πρέπει να το κάνεις. Τέλος. Άσε που όταν γράφεις κάτι, αποτυπώνεται περισσότερο στο μυαλό σου, από το να πληκτρολογήσεις σε κάποια εφαρμογή του κινητού. Οπότε, πάλι είναι πιο δύσκολο να το ξεχάσεις.

#3 Γίνεσαι πιο δημιουργική

Πέρα από το ότι υπάρχουν τόσες πολλές ατζέντες για να επιλέξεις (όρεξη και ώρα να έχεις να χαζεύεις σχέδια), μπορείς να φτιάξεις τη δικιά σου, όπως θέλεις. Χρώματα, σχέδια, post-its, διάφορα αποκόμματα. Γιατί να είναι βαρετές οι ατζέντες; Άσε που όταν γράφεις με διαφορετικό τρόπο τι έχεις να κάνεις (για παράδειγμα, γράφεις με διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τη σοβαρότητα του task), γίνεσαι πιο οργανωτική και πιο κάποιες φορές, περισσότερο παραγωγική.

elena-mozhvilo-xS2Grf3un58-unsplash.jpg

#4 Μειώνεται το άγχος

Όταν αρχίζεις και σβήνεις πράγματα από την to-do list δεν είναι πραγματικά χαλαρωτικό; Λιγότερα πράγματα στην ατζέντα σου σημαίνει λιγότερες υποχρεώσεις και λιγότερο άγχος. Απλή λογική ακολουθία. Αρκεί, βέβαια, να σημειώνεις τα πράγματα που πραγματικά πρέπει και όχι οτιδήποτε, απλά και μόνο για να έχεις να παίρνεις χαρά από το σβήσιμο. Αυτό οριακά το λες εθισμό.

#5 Σε βοηθά να ζητήσεις… βοήθεια!

Έχουμε μάθει ότι μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα μόνες μας, χωρίς βοήθεια. Και είναι αλήθεια. Υπάρχουν όμως, φορές που χρειαζόμαστε a little help from our friends, που λένε κάπως και οι Beatles. Αν κοιτάξεις τη λίστα σου και δεις ότι έχεις κάπου ένα... απιθανικομμύριο πράγματα να κάνεις, θέλοντας και μη, θα αναγκαστείς να ζητήσεις τη βοήθεια του συναδέλφου/συντρόφου/φίλης. Και αυτό δεν είναι κακό. Ίσα ίσα, είναι ωραίο (πέρα από αναγκαίο) να ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε σε άλλους.

Παρθένος ή όχι, οι to-do lists είναι φίλες μας. Αρκεί να μην το παρακάνουμε μαζί τους.