Τα trends του BookTok μάς εμπνέουν ή μήπως μάς «παγιδεύουν» σε ένα συγκεκριμένο είδος βιβλίων;

Τζένη Ντεμιράι
Τα trends του BookTok μάς εμπνέουν ή μήπως μάς «παγιδεύουν» σε ένα συγκεκριμένο είδος βιβλίων;

Tο BookTok φαίνεται ότι έχει σημαντικό πρόβλημα με την ποικιλομορφία.

To ΒοοkΤοk είναι πλέον η καλύτερη μορφή μάρκετινγκ για τον κόσμο των εκδοτικών οίκων. Τα ρομαντικά, η φαντασία και το «romantasy», που κυριαρχούν στη δημοφιλή πλατφόρμα είναι και εκείνα που παίρνουν τις «καλύτερες» θέσεις στα ράφια των βιβλιοπωλείων και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Σειρές βιβλίων όπως το «A Court of Thorns and Roses» της Sarah J Maas (2015) είναι εξαιρετικά δημοφιλή στο BookTok, αφού ορισμένα σχετικά βίντεο συγκεντρώνουν πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές. Επιπλέον, στις δημοφιλείς κατηγορίες ανήκει και η μυθολογία, με τίτλους όπως το «Τραγούδι του Αχιλλέα» της Madeline Miller (2011) να εμφανίζονται πλέον κατά κόρον στις λίστες των εκδοτικών οίκων με τις νέες κυκλοφορίες και τις λίστες με τα προσεχή βιβλία.

Η «Τέταρτη Πτέρυγα» και άλλα 9 βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε το 2024 εμπνευσμένες από το BookTok

pexels-jovan-vasiljevic-20194071.jpg

Τα προβλήματα που δημιουργεί το BookTok

Ποιοι είναι, όμως, οι κίνδυνοι που το συνοδεύουν;

Ο πρώτος σχετίζεται με την ομογενοποίηση του κλάδου. Ο κριτικός λογοτεχνίας Barry Pierce δήλωσε ότι τα βιβλία που διαβάζονται στο BookTok «έχουν όλα κατά κάποιον τρόπο το ίδιο εξώφυλλο». Εν τω μεταξύ, η συγγραφέας Stephanie Danler δήλωσε για την είσοδό της στο BookTok: «Φαινόταν αδύνατο να ανακαλύψω διαφορετική μυθοπλασία. Ήταν τα ίδια 20 βιβλία ξανά και ξανά».

Εκτός αυτού, το BookTok έχει πρόβλημα με την ποικιλομορφία. Οι συστάσεις του προέρχονται κατά συντριπτική πλειοψηφία από λευκούς συγγραφείς, και δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του γεγονότος τόσο στις εκδόσεις όσο και στους νεαρούς αναγνώστες που συρρέουν στην εφαρμογή για συστάσεις. Επιπλέον, εξυπηρετώντας αυτό το τεράστιο κοινό νεαρών γυναικών (που αποτελούν την πλειοψηφία των ατόμων που επηρεάζονται από τις συστάσεις που BookTok), οι εκδότες παραλείπουν βιβλία ανδρών, ιδίως ανερχόμενων συγγραφέων και προωθούν περισσότερο γυναίκες συγγραφείς, όπως εκείνες που προβάλλονται στο TikTok.

tiktok-5323007_1280.jpg

4 χρόνια από τον θάνατο της Άλκης Ζέη: 10 φράσεις της για τα παιδιά, τη ζωή και τις σχέσεις

Στα θετικά του BookTok η αναβίωση παλιών βιβλίων

Πάντως, παρά τα προβλήματα, το BookTok φαίνεται ότι έχει τη δύναμη να ανανεώσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών για παλιά βιβλία, όπως το « Everything I Know About Love» της Dolly Alderton, το οποίο κέρδισε στην κατηγορία «καλύτερου βιβλίου για να τερματιστεί μια αναγνωστική ύφεση» των εναρκτήριων βραβείων BookTok, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε το 2018.

Στα ίδια βραβεία τιμήθηκε και το βιβλίο «Περηφάνια και Προκατάληψη» της Jane Austen, το οποίο κυκλοφόρησε το 1813, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ΄τοι η επιστροφή σε παλιά κλασικά βιβλία αποτελεί ένα από τα θετικά στοιχεία του BookTok.

pexels-book-hut-17750870.jpg

Πηγή κεντρικής εικόνας: Pexels