Νέα άφιξη: Πλέον δίνουμε after office ραντεβού στο Ρουφ για ψαγμένα aperitivo και όχι μόνο

Νέλλη Καλαμαρά
Νέα άφιξη: Πλέον δίνουμε after office ραντεβού στο Ρουφ για ψαγμένα aperitivo και όχι μόνο

Το ολοκαίνουριο Felicita στο Ρουφ πηγαίνει την αγαπημένη ιταλική συνήθεια του aperitivo σε άλλα επίπεδα, εμπλουτίζοντας την εμπειρία μας με ιδιαίτερες προτάσεις, ωραία κρασιά και ενδιαφέρουσες γεύσεις.

Μπορεί όταν λέμε «aperitivo», την προσφιλή ιταλική συνήθεια των early light drinks που τόσο έχουμε κάνει δική μας εδώ στην Ελλάδα, να σκεφτόμαστε αυτόματα ένα δροσερό Campari spritz, όμως το ολοκαίνουριο Felicita Aperitivo & Wine Bar στην περιοχή του Ρουφ έρχεται να ανεβάσει το ενδιαφέρον με ψαγμένα aperitivo, μία μεγάλη ποικιλία σε ιδιαίτερες οινικές ετικέτες, αλλά και μία μικρή κάρτα από πολύ έξυπνες προτάσεις για φαγητό, πάντα στο πνεύμα του nibbling ως συνοδευτικό του ποτού μας.

Νέα άφιξη: η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποκτά ένα meeting-point με αληθινό φαγητό πάνω στη χρυσή άμμο

felicita.jpg

Το Felicita πρεσβεύει πως «ευτυχία» είναι ένα μπαρ γεμάτο φίλους, και εμείς σίγουρα δεν θα διαφωνήσουμε. Το όνειρο του Felicita γεννήθηκε, αρχικά από τον Κωνσταντίνο Μπόλα και τον Αλέξανδρο Καμπέρη, το 2017 σε ένα ταξίδι τους στην Ιταλία. Εκεί τους ήρθε για πρώτη φορά η ιδέα, όταν μαζί με φίλους βρέθηκαν να τραγουδούν ξανά και ξανά τον ύμνο του Al Bano και της Romina Power, διασχίζοντας λιβάδια στην Τοσκάνη και καταλήγοντας σε ημιυπόγεια aperitivo bar στα στενά της Φλωρεντίας και της Σιένα. Έκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, αλλά έξι χρόνια αργότερα, με την προσθήκη του Γιώργου Μαθιουδάκη, το όνειρο έμελλε να γίνει πραγματικότητα.

Ένα καλά κρυμμένο «μυστικό» φωλιασμένο σε ένα από τα ομορφότερα rooftops της πόλης!

felicita3.jpg

Μπορεί η ιδέα να ξεκίνησε από την Ιταλία, όμως το Felicita δημιουργήθηκε ως μια «γιορτή» που θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάθε πόλη της Μεσογείου, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πίσω αυλή. Μια γιορτή με φίλους - και ξένους που γίνονται φίλοι - με το φαγητό να μοιράζεται, με ζεστά πιάτα, με αλλαντικά και τυριά, με μοναδικά aperitivo και επιλεγμένα κρασιά να ρέουν άφθονα, με γέλια, αγκαλιές και κουβέντες για ώρες. Ένα μέρος που ακόμα κι αν μπαίνεις για πρώτη φορά, νιώθεις οικεία και φυσικά θες να επιστρέψεις ξανά.

felicita5.jpg

Στη βιομηχανική περιοχή του Ρουφ, οι αρχιτεκτόνισσες Έφη Μαλανδράκη και Βαρβάρα Κουντζάκη (A.Sylo design shelter), φίλες κι αυτές, ανέδειξαν τμηματικά τη λιθοδομή ενός παλιού φούρνου του 1950, που έφερε τα αποτυπώματα του χρόνου στις γυμνές του τοιχοποιίες, τα μεγάλα βιομηχανικά ανοίγματα και το εντυπωσιακό στεγασμένο του αίθριο. Μια μεγάλη 8μετρη μπάρα που διατρέχει τον χώρο, ενώνει οπτικά και χωρικά τα δυο υφιστάμενα επίπεδα. Στην άκρη της μπάρας δεσπόζει ένας ψηλός φίκος. Η εσωτερική φύτευση και ο επανασχεδιασμός του κλασσικού πλακόστρωτου, με μάρμαρα διαφορετικών χρωματισμών και σχημάτων, δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε μια παλιά αθηναϊκή αυλή.

n.jpg

Τι είναι όμως aperitivo; Σε μετάφραση από τα λατινικά είναι ένα «ανοιχτήρι», όχι από τα κλασικά: ένα ανοιχτήρι όρεξης. Κι αυτό προτίθεται να κάνει το Felicita με τα δικά του aperitivo. Ο bar manager Μάριος Ηλιόπουλος (βλ. Six Dogs, Architects of Tome κλπ) έχει συνθέσει μία όμορφη λίστα με τα ονόματα των δημιουργιών του να εμπνέονται από ταινίες του θρυλικού Cinecitta studio. Εδώ δεν θα συναντήσουμε ούτε σιρόπια, ούτε μαρμελάδες, αφού όλα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται επί τόπου στην κουζίνα του Felicita.

felici.jpg

Aperitivo με αλκοόλ, αλλά και χωρίς, απλά αλλά και περίπλοκα, οκτώ διαφορετικά negroni (!), και κλασικά κοκτέιλ with a twist. Και επειδή aperitivo χωρίς φαγητό δεν νοείται, ο ταλαντούχος Νίκος Ντιναπόγιας (βλ. Materia Prima, The Clumsies, Black Duck κλπ) βασίζεται στη φιλοσοφία του no waste κι της εποχικότητας των υλικών, και ετοιμάζει βενετσιάνικες μπρουσκέτες, τα λεγόμενα Cicchetti, κροκέτες πανσέτας, χειροποίητα νιόκι γλυκοπατάτας, πολπέτες gazpacho και πολλά ακόμη, σε έναν κατάλογο που μας βάζει σε σοβαρούς πειρασμούς, ενώ δεν λείπουν τα φυσικά συνοδευτικά του ποτού μας, όπως τα πλούσια πλατώ με προσεκτικά επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά που εναλλάσσονται διαρκώς.

felict.jpg

Το κρασί παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στο νέο Felicita και η wine expert Μαρούλα Μαυρογιανοπούλου (βλ. Οινοχόος, NotAnExpert) επιμελείται με μεράκι μια συμπεριληπτική λίστα από επιλεγμένες ετικέτες από την Ελλάδα, κατά κύριο λόγο, αλλά φυσικά κι από τον ξένο αμπελώνα.

Info: Μεγάλου Βασιλείου 40, 11854, Ρουφ, 2110015858. Ανοικτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 17.30-00.30. Instagram Facebook