Εποχικά υλικά και ισορροπημένα δημιουργική διάθεση σε μία ολοκαίνουρια γευστική άφιξη στη Νάξο

Νέλλη Καλαμαρά
Εποχικά υλικά και ισορροπημένα δημιουργική διάθεση σε μία ολοκαίνουρια γευστική άφιξη στη Νάξο

Γεύσεις και αρώματα θάλασσας και γης, τοπικά υλικά της εποχής, σεβασμός στη ναξιώτικη γαστρονομική παράδοση και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα συναντούμε στο ολοκαίνουριο Alos.

Οι διακοπές έχουν ξεκινήσει και όλοι αναζητούμε νέες γευστικές προτάσεις στους προορισμούς που έχουμε επιλέξει να περάσουμε την άδειά μας. Μία ολοκαίνουρια εστιατορική άφιξη στη Νάξο, και συγκεκριμένα στην πανέμορφη παραλία της Μουτσούνας, έρχεται να μας συστήσει στις τοπικές γεύσεις του νησιού, ιδωμένες υπό το ισορροπημένα δημιουργικό πρίσμα του διακεκριμένου σεφ Άρη Ρούσσου και της ομάδας του.

Farm to table κυκλαδίτικη γαστρονομία σε ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο στη Σύρο με διεθνείς διακρίσεις

alos-4.jpg

Το νέο εστιατόριο λέγεται Alos, βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Ostria Inn, και αναδεικνύει τη μοναδικότητα των τοπικών υλικών, την παραδοσιακή ξεχασμένη γεύση, τη μοντέρνα γαστρονομική ανάταση, τον αφοπλιστικό ορίζοντα της θάλασσας και την κυκλαδίτικη ομορφιά, συστήνοντάς μας τη Νάξο στα καλύτερά της. «Άλως» είναι ο λεπτός κύκλος λευκού ή έγχρωμου φωτός γύρω από τον ήλιο, τη σελήνη ή όποιο άλλο φωτεινό σώμα και αναφέρεται στο φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση ή ανάκλαση του φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους της ατμόσφαιρας.

Τις Κυριακές δίνουμε ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα για την απόλυτη μεξικανική φιέστα

Ostria Inn

Από εκεί λοιπόν πήρε και το όνομά του το νέο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ostria Inn στην παραλία της Μουτσούνας στη Νάξο, μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Το μενού υπογράφει η εταιρεία του διακεκριμένου chef, Άρη Ρούσσου, και εδώ θα βιώσουμε την ηρεμία και τη γαλήνη, θα θαυμάσουμε τα αποστομωτικά πανοράματα των Μικρών Κυκλάδων και θα απολαύσουμε πιάτα που γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν, το τοπικό με το παγκόσμιο. «Η φιλοσοφία μας σε αυτό το εστιατόριο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άρης Ρούσσος «δεν είναι οι πειραγμένες και αποδομημένες συνταγές στο όνομα της μοντέρνας κουζίνας. Εδώ εφαρμόζουμε παγκόσμιες τεχνικές μαγειρικής, αξιοποιώντας την πρώτη ύλη της Νάξου, που είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, ακόμα και υλικά που έχουν πια χαθεί από την κουζίνα».

ostriainn_05.jpg

Έτσι εδώ θα γευτούμε πιάτα όπως το ωμό ψάρι με λαδολέμονο αρωματισμένο με φραγκόσυκο ή το cheesecake από μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι. Ο πελτές, όπως κάποτε τον μαγείρευε η γιαγιά μας, επιστρέφει στο τραπέζι και μαζί και παλιές τεχνικές, όπως η “γούνα”, ψάρι δηλαδή που ψήνεται με αφύγρανση σε χοντρό αλάτι από την περιοχή για να δώσει περισσότερη ένταση στη γεύση. Τα -αποκλειστικά- εποχιακά υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται τα περισσότερα από την ιδιόκτητη φάρμα.

Ostria_Inn5

Φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ελαιόλαδο, μέλι, τυρί αλλά και κάποια κρέατα μεγαλώνουν για να μοιραστούν μαζί μας την γνησιότητα και νοστιμιά τους στη φάρμα του κύριου Ιωάννη Κώτσου, του πατέρα των ιδιοκτητών, ο οποίος με περίσσιο ελληνικό μεράκι εφαρμόζει την αυτοσχέδια τεχνική ωρίμανσης της γραβιέρας Νάξου με θαλασσινό νερό και “ξεκούραση” στο κελάρι, ή επιλέγει το καλύτερο φιλέτο μοσχαριού και το ωριμάζει πριν φτάσει στο πιάτο μας. Κι για ότι δεν παράγεται εδώ, ο κος Κώτσος φροντίζει με σχολαστική επιμέλεια να τα προμηθευτεί προσωπικά από άλλες αντίστοιχες φάρμες ή μικρούς τοπικούς παραγωγούς.

Ostria_Inn6

Και όσο ο ήχος της θάλασσας και της γευστικής γαλήνης ανακουφίζει από την κούραση της πόλης, μπορεί κανείς να νιώσει τις δονήσεις του παρελθόντος, αφού σε αυτό το ιστορικό καταφύγιο της Μουτσούνας, στην ανατολική πλευρά της Νάξου, παλιότερα μεταφέρονταν φορτία σμυρίδας μέσω εναέριου τελεφερίκ. Παρελθόν και παρόν, κυκλαδίτικη ομορφιά και γεύση, γνωστές υπογραφές και γαλάζια θέα συνθέτουν ένα νέο γευστικό καταφύγιο.

Info: Μουτσούνα, Νάξος, +30 22850 68235, +30 69 44 00 25 46