Farm to table κυκλαδίτικη γαστρονομία σε ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο στη Σύρο με διεθνείς διακρίσεις

Νέλλη Καλαμαρά
Farm to table κυκλαδίτικη γαστρονομία σε ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο στη Σύρο με διεθνείς διακρίσεις

Αυθεντικό κυκλαδίτικο dining και μοναδικές εμπειρίες διαμονής σε ένα πανέμορφο ξενοδοχείο στην αρχοντική Ερμούπολη.

Υπάρχουν μερικά ξενοδοχεία που έχουν τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα και στυλ που είναι δύσκολο να τα κατατάξεις σε μία κατηγορία. Είναι η φινέτσα και η κομψότητα, η αγάπη για την τέχνη και η αληθινή χάρη, τα στοιχεία εκείνα που βγαίνουν μπροστά και κάπως μπαίνει στην άκρη η συμβατική έννοια της πολυτέλειας, όπως έχουμε μάθει να την ορίζουμε στη σύγχρονη εποχή. Το Aristide Hotel & Restaurant είναι πολύ καινούριο, αλλά συνάμα έχει ένα grace από άλλη εποχή. Το στοιχείο αυτό, μαζί με τις farm to table γαστρονομικές εμπειρίες του, το κάνουν απολύτως μοναδικό, τόσο ώστε ο οδηγός Michelin να το έχει χαρακτηρίσει “ένα μικρό κομμάτι από τον παράδεισο”. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ένα νέο hospitality concept βάζει τo wellness και τις farm-to-table εμπειρίες στον πυρήνα του

aristides1.jpg

Σε μια γωνιά της φινετσάτης Ερμούπολης στη Σύρο, δυο αδερφές η Oana και η Jasmine Aristide αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ξενοδοχείο τόσο ξεχωριστό που μεταφράστηκε τόσο σε business case study όσο και σε απόδειξη της δύναμης της θέλησης. Η ιστορία των δύο “κατά τύχη ξενοδόχων” έχει ειπωθεί πολλές φορές. Οι αδερφές Aristide ερωτεύτηκαν το νησί αλλά και το επιβλητικό, νεοκλασικό αρχοντικό που έμελλε να στεγάσει το δημιούργημά τους, το Aristide Hotel. Με ήθος και σεβασμό αποκατέστησαν τις πρωτότυπες, ιστορικές λεπτομέρειες του οικήματος, διατηρώντας αναλλοίωτη τη γοητεία του. Στο εσωτερικό, μόλις περάσει κανείς τις ξύλινες πόρτες, θα αντικρίσει την πανταχού παρούσα τέχνη που συντελεί σε αυτό το μοναδικό αμάλγαμα Art Deco μοντερνισμού και σύγχρονων αναφορών.

Αφηγηματική γαστρονομία και απέριττη πολυτέλεια στο διασημότερο νησί της Ελλάδας

aristide2.jpg

Μέσα σε αυτό το ξενοδοχείο κρύβεται ένα εστιατόριο με όραμα και αποστολή να κάνει την κυκλαδίτικη γαστρονομία γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το Aristide Restaurant έχει βρει τη θέση του ανάμεσα στα Best Hotel Restaurants της Ευρώπης του περιοδικού Forbes από το 2022, την πρώτη χρονιά λειτουργίας του. Στα ηνία του, θα βρει κανείς τον σεφ και WSPC Hestia sommelier Πέτρο Μπραϊκίδη, που έχει συνθέσει ένα μενού βασισμένο σε τοπικά, βιολογικά προϊόντα, καθώς και μια εκτενή λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα.

aristide3.jpg

Η τοπική πρώτη ύλη έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην γευστική εμπειρία του Aristide Restaurant , προερχόμενη τόσο από την Σύρο και τα νησιά των Κυκλάδων όσο και από την δική τους μικροκαλλιέργεια βιολογικών λαχανικών. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει 60 ετικέτες κυκλαδίτικων αλλά και άλλων κρασιών πάντα με έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες. O mixologist του Aristide restaurant, δημιουργεί ευφάνταστα cocktails και cocktail pairings πάντα με κυκλαδίτικες νότες, όπως η κάπαρη και το θυμάρι. Το μενού αλλάζει τρεις φορές το χρόνο, ακολουθώντας τους κανόνες της εποχικότητας, ενώ τα πιάτα ημέρας δημιουργούνται ανάλογα με την ψαριά που θα φέρουν οι τοπικοί ψαράδες.

aristide5.jpeg

Η τοποθεσία εναρμονίζεται πλήρως με αυτό το γευστικό κυκλαδίτικο ταξίδι, καθώς το rooftop με τις εμβληματικές Honoré Croisette πολυθρόνες προσφέρει πανοραμική θέα στη Σύρο αλλά και στα γειτονικά νησιά. Το πρωινό και το brunch σερβίρονται στον τροπικό κήπο και ακολουθούν το ίδιο μοτίβο της εξαιρετικής, τοπικής πρώτης ύλης με επιλογές όπως αυγά σαγανάκι με γροθοτυράκι Σύρου, πλατώ κυκλαδίτικων τυριών με μαρμελάδα, κάπαρη και αυγά ποσέ με φρέσκια παλαμίδα και καπαρόφυλλα.

tomato.jpg

Farm-to-table picnics

Η farm-to-table προσέγγιση και αξία που χαρακτηρίζει το εστιατόριο, γέννησε την ιδέα των εβδομαδιαίων picnics στον οπωρώνα μιας φάρμας στο χωριό Χρούσσα. Ανάμεσα σε αρωματικές λεμονιές και πορτοκαλιές, ο σεφ ως οικοδεσπότης αυτού του ανεπίσημου al fresco δείπνου, προσφέρει στους συμμετέχοντες μια σειρά πιάτων από βιολογικό χοιρινό, μοσχαρίσιο barbecue ή θαλασσινά, ενώ εκείνοι ανακαλύπτουν τόσο τη φάρμα και τις βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας όσο και τα τοπικά προϊόντα όπως τα τυριά, τις αγκινάρες και τα κυκλαδίτικα λουκάνικα. Δημιουργικά ανήσυχη και πάντα αφοσιωμένη στην κυκλαδίτικη γαστρονομία, η ομάδα του Aristide Restaurant διοργανώνει και βραδιές οινογνωσίας πότε Ελληνικών και πότε Κυκλαδίτικων κρασιών με εκλεκτές ετικέτες και ελληνικούς μεζέδες.

domatio.jpg

Το ξενοδοχείο

Μόλις 9 δωμάτια συνθέτουν αυτό το αντισυμβατικά κομψό ξενοδοχείο, που έχει κατακτήσει τον τίτλο ‘Best Boutique Hotel’ παγκοσμίως από το National Geographic Traveller το 2022, φιγουράρει ανάμεσα στα ‘Best New Hotels’ του κόσμου για το 2023 από το Condé Nast Traveller και ανήκει και στα Small Luxury Hotels of the World™ (SLH). Στο Aristide Hotel η ξενοδοχειακή ομοιομορφία έχει δώσει τη θέση της στην προσωπικότητα. Αυθεντικά έργα μεγάλων καλλιτεχνών κοσμούν κάθε γωνία - ακόμα και τον κήπο, ενώ παράλληλα φιλοξενεί και ένα Residency Program όπου καλλιτέχνες μένουν, δημιουργούν και εκθέτουν στο ξενοδοχείο.

sosti-300.jpg

Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι αδιαμφισβήτητα εμφανής είτε πρόκειται για τους μοντέρνους μπρούντζινους διακόπτες είτε τα έργα γνωστών καλλιτεχνών, όπως Christy Lee Rogers και Riccardo Vecchio ή τη γεμάτη ενσυναίσθηση λίστα amenities του μπάνιου που περιλαμβάνει από μάσκες περιποίησης μέχρι εργαλεία για τα μαλλιά. Τόσο το εστιατόριο όσο και το ξενοδοχείο, μοιράζονται το κοινό ήθος για βιώσιμη λειτουργία και πρακτικές μακριά από πλαστικά είδη μιας χρήσης - στο φιλοτεχνημένο κόσμο του Aristide Hotel μέχρι και οι παντόφλες είναι βιοδιασπώμενες.

Info: Μπαμπαγιώτου 27, Ερμούπολη, 6986624881

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.