Ένα νέο εστιατόριο μέσα σε ένα διατηρητέο κτίσμα πάνω στη θάλασσα στη Σίφνο

Νέλλη Καλαμαρά
Ένα νέο εστιατόριο μέσα σε ένα διατηρητέο κτίσμα πάνω στη θάλασσα στη Σίφνο

Πάνω στην πανέμορφη παραλία του Φάρου και μέσα σε ένα παλιό αγγειοπλαστείο, το Alyélo ήρθε για να μας χαρίσει τις πιο λαχταριστές γευστικές αναμνήσεις από τις φετινές διακοπές μας στην αρχοντική Σίφνο.

Η Σίφνος φημίζεται για το καλό της φαγητό και για τη γαστρονομική της κουλτούρα, αφού ας μην ξεχνάμε πως εδώ γεννήθηκε και ο Νικόλαος Τσελεμεντές. Ασχέτως όμως της ιστορικής σχέσης του νησιού με τη γαστρονομία, εδώ συναντούμε και μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατορικά projects των Κυκλάδων. Μία λοιπόν ολοκαίνουρια άφιξη μόλις κατέφθασε πάνω στην παραλία του Φάρου για να μας συστήσει στη μαγεία της απλότητας του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από δημιουργικές γεύσεις και δροσερά cocktails.

Μινιμαλισμός, ιδιαίτερες γεύσεις και δυνατά party vibes σε ένα ολοκαίνουριο ξενοδοχείο στη Μύκονο

Alyelo.jpg

Alyélo σημαίνει ανεμελιά και χαλάρωση δίπλα στη θάλασσα. Το όνομά του είναι ο συνδυασμός του «al» που σημαίνει «αλμυρίκι» και του «y cielo» που σημαίνει «γαλάζιος ουρανός», και είναι απόλυτα ταιριαστό με το νέο all-day bar restaurant που μας περιμένει να μας χαρίσει μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία σε μια μεγάλη, φιλόξενη αυλή πάνω στο κύμα.

Η ελληνική πρώτη ύλη στο επίκεντρο ενός ουσιαστικά δημιουργικού μενού με την Ακρόπολη στο πιάτο

_Alyelo.jpg

Οι ιδιοκτήτες του Alyélo, Κώστας Σουλιώτης και Βέρα Πολίτη, αγάπησαν τη Σίφνο από την πρώτη στιγμή που την αντίκρισαν, πριν από 15 χρόνια, και γρήγορα έκαναν τον Φάρο δεύτερο σπίτι τους. Θέλοντας να ανταποδώσουν την ομορφιά, τη γαλήνη και τη φιλοξενία που τόσο απλόχερα τους πρόσφερε ο τόπος αυτός, αποφάσισαν φέτος να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο, σε ένα πανέμορφο διατηρητέο Σιφνέικο κτίσμα του 1800 που κάποτε λειτουργούσε ως αγγειοπλαστείο.

Alyelo_cocktails.jpg

Μαζί με τα παιδιά τους λοιπόν, τη Στέλλα και τον Αντώνη, αλλά και τον chef Θοδωρή Γρηγοριάδη και τον restaurant manager Απόστολο Τζίβα, δημιούργησαν ένα σημείο αναφοράς για brunch, lunch, dinner, κρασί και cocktails, πάντα με σεβασμό στο τοπίο και την ιστορία του Φάρου.

Kalamaria.jpg

Ο chef Θοδωρής Γρηγοριάδης, με μακροχρόνια εμπειρία σε σημαντικά εστιατόρια, όπως η Σπονδή, το Malconi’s και το Pantheon, εμπνεύστηκε ένα πρωτότυπο μενού, με βάση τα εποχικά υλικά, όπου ξεχωρίζουν πιάτα όπως η ταραμοσαλάτα με μαρινάτη γαρίδα, η σαλάτα με φρέσκο τόνο και αλμύρα, τα ντολμαδάκια στη σχάρα με καπνιστό χέλι, το «μπιάνκο» με σφυρίδα και ροφό, το σπαγγέτι με στείρα και αυγοτάραχο, το καλαμάρι σχάρας στο μελάνι του, το χταπόδι με χούμους και λαδόξιδο και πολλά ακόμη.

Portokalopita.jpg

Όσο για τα γλυκά κυριαρχούν το δροσιστικό γαλακτομπούρεκο με κρέμα λεμονιού, η μους σοκολάτας και η πορτοκαλόπιτα με λευκή σοκολάτα, γιαούρτι και ροδάκινο. Εντυπωσιακή είναι και η λίστα κρασιών, την οποία επιμελείται ο Απόστολος Τζίβας, με πάνω από 60 ετικέτες Ελλήνων και ξένων παραγωγών.

Alyelo.jpg

Με θέα τη Χρυσοπηγή, τη θάλασσα του Αιγαίου και τον παραδοσιακό οικισμό του Φάρου, το Alyélo μας προσκαλεί σε ένα γευστικό ταξίδι, όπου η παράδοση των Κυκλάδων παντρεύεται με σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές. Και όλα αυτά, κάτω από τα αλμυρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους γενναιόδωρα ως το τέλειο φυσικό ντεκόρ για να στηθεί μια μεγάλη γιορτή. Γιατί κάθε γεύμα στο Alyélo είναι ακριβώς αυτό: μια μεγάλη γιορτή μεταξύ φίλων σε ένα μέρος τόσο φιλόξενο που μας κάνει να αισθανόμαστε «σαν στο σπίτι μας».

Info: Φάρος Σίφνου, +302284072265, +30697011621