Η ελληνική πρώτη ύλη στο επίκεντρο ενός ουσιαστικά δημιουργικού μενού με την Ακρόπολη στο πιάτο

Νέλλη Καλαμαρά
Η ελληνική πρώτη ύλη στο επίκεντρο ενός ουσιαστικά δημιουργικού μενού με την Ακρόπολη στο πιάτο
@kounelly

Ο Χάρης Ζευγούλης και η ομάδα του δημιουργούν την πιο «ακομπλεξάριστη» fine dining γευστική εμπειρία στο μαγικό σκηνικό του Electra Metropolis Roof Garden.

Το Electra Metropolis Athens το αγάπησα πάρα πολύ, όπως και τον σεφ του Χάρη Ζευγούλη, όταν δημιούργησε το Λobby Burger Lounge στο ισόγειό του. Και δεν το αγάπησα μόνο γιατί εκεί θα δοκιμάσεις μερικά από τα καλύτερα burgers της πόλης, θα πιείς υπέροχα cocktails και θα χαζέψεις την περαντζάδα σε μία αληθινή drinks & bites άκρως χαλαρή φάση, αλλά γιατί για εμένα δείχνει την απόλυτα «ακομπελξάριστη» διάθεση του ξενοδοχείου και του βραβευμένου σεφ του, που δεν φοβούνται να σπάσουν τις νόρμες και ανοιχτούν σε μία πιο street food κατάσταση, ανοικτή σε όλους.

Farm to table κυκλαδίτικη γαστρονομία σε ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο στη Σύρο με διεθνείς διακρίσεις

electra_metropolis.jpg

Αυτό το πιο open-minded mentality λοιπόν δεν περιορίζεται στο ισόγειο, αλλά φτάνει μέχρι και το μαγευτικό Electra Metropolis Roof Garden στην κορυφή του ξενοδοχείου, όπου φυσικά ο σεφ με την ομάδα του προσφέρουν μία ξεκάθαρα fine dining εμπειρία -όπως αρμόζει και στο περιβάλλον άλλωστε- αλλά ταυτόχρονα ακόμη και εδώ πνέει ένας αέρας λίγο πιο χαλαρός. Ο πολυβραβευμένος Executive Chef Χάρης Ζευγούλης, και το «δεξί του χέρι» όπως ο ίδιος τον χαρακτηρίζει, ο Chef de Cuisine Στέφανος Ροδίτης, βάζουν την ελληνική πρώτη ύλη στο επίκεντρο, κάνουν συνεργασίες με ψαγμένους Έλληνες παραγωγούς, δημιουργούν πιάτα διεθνών αξιώσεων αλλά με ξεκάθαρα ελληνικό υπόβαθρο, και δεν βγάζουν ποτέ από το μυαλό τους το γεγονός πως ένα πιάτο πρέπει πρωτίστως και πάντα να είναι νόστιμο, πριν να είναι οτιδήποτε άλλο.

Καλοκαίρι σημαίνει εμπνευσμένα cocktails και συναρπαστικές γεύσεις κάτω από τα αστέρια

charis_zevgoulis.jpg

Κάτι ακόμη που μου αρέσει εδώ είναι πως έχει πλήρες degustation menu για vegans. «Ξέρεις τι;», μου είπε ο Χάρης, «μου φαινόταν λίγο αφιλόξενο να τους προτείνω τη σαλάτα χωρίς το τυρί και τον πουρέ χωρίς το ψάρι και την καβουροσαλάτα χωρίς το καβούρι, όταν κάποιος μου έλεγε ότι είναι vegan. Ήθελα να μπορούν να έχουν την πλήρη εμπειρία, όπως όλοι μας οι φιλοξενούμενοι, και η αλήθεια είναι πως από τότε που το δημιουργήσαμε βλέπεις μεγάλη χαρά στα πρόσωπα των vegan επισκεπτών μας και πολύ το χαίρομαι». Ε και εγώ τον αγάπησα διπλά, κι ας μην είμαι ούτε κατά διάνοια vegan!

acropolis_view_rooftop3.jpg

Στο θέμα μας τώρα. Επισκέφθηκα λοιπόν πρόσφατα το εστιατόριο με την ανυπέρβλητη θέα της Ακρόπολης να στέκεται σε απόσταση αναπνοής και τον ήλιο να δύει στο πλάι, και πραγματικά σκέφτηκα -κάτι που μου συμβαίνει και κάθε φορά που βλέπω την Καλντέρα της Σαντορίνης- πως ακόμη και κάθε μέρα να αντικρύζεις αυτό το θέαμα, δεν γίνεται ποτέ να σταματήσει να σε μαγεύει. Έτσι λοιπόν μέσα στο κομψό σκηνικό του rooftop με τα όμορφα στρωμένα τραπέζια και την θέα των σχεδόν 360 μοιρών πάνω από την Αθήνα, με την live μουσική από δύο νέα παιδιά να δίνουν ένα ευχάριστο tempo χωρίς καθόλου να επισκιάζουν συζητήσεις και ακουστική άνεση, ο Χάρης κάνει τα δικά του μαγικά, φέρνοντας μπροστά σου πιάτα που η παρουσίασή τους είναι ικανή να σε κάνει να πάρεις, έστω και για δύο λεπτά, τα μάτια σου από τον Ιερό Βράχο.

electra6.jpg

Η αρχή έγινε με το καλωσόρισμα του σεφ και μία χαριτωμένη τριλογία από πεντανόστιμες μπουκιές, όπως η κροκέτα από γαρίδα σαγανάκι και φρέσκια ελληνική τρούφα, το mini cod burger με χειροποίητο brioche (αυτό υπάρχει και στο μενού του Λobby και ειλικρινά είναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις στην πόλη) και το εικονιζόμενο ταρτάκι με ταραμά, σεβίτσε χτένι και χαβιάρι από την Άρτα.

wine_electra.jpg

Οι επιλογές wine pairing από τον sommelier του Electra Metropolis Χρήστο Τσαπέρα ήταν απολύτως to the point και η συνοδεία των πρώτων πιάτων με ένα λευκό κρασί από ξινόμαυρη ποικιλία ήταν πραγματικά αποκαλυπτική. Η αρχή έγινε φυσικά με το επικό χειροποίητο brioche με βουβαλίσιο γάλα που φτιάχνουν εδώ συνοδευόμενο από βούτυρο λιαστής τομάτας και βούτυρο με σπανάκι και μυρωδικά, ενώ δεν άργησε και η ολόφρεσκη σαλάτα που στη βάση της είχε ένα cremeux από σταμνοτύρι και αβοκάντο, δροσερά λαχανικά και πίκλες από πατζάρι και ραπανάκι, ενώ το argan oil στο dressing της κάπως σου άφηνε στο τέλος μία γεύση από ξηρούς καρπούς που πολύ του πήγαινε.

crab_metropolis.jpg

Η καβουροσαλάτα από ελληνικό μπλε καβούρι με μαγιονέζα με αυγοτάραχο, διάφορα μυρωδικά, κονσομέ από αγγούρι, αποξηραμένη παλαμίδα και κόλιανδρο και τραγανές πίκλες από ραπανάκι, εκτός από άκρως φωτογενές όπως βλέπεις, ήταν και απίθανα δροσερό και βαθιά νόστιμο, τόσο που ήθελες να πιεις το κονσομέ (τη «σούπα» αν θες αλλιώς) με το κουτάλι μέχρι την τελευταία σταγόνα.

electra_metropolis_roof.jpg

Για μένα όμως το κορυφαίο πιάτο της βραδιάς, με το χέρι στην καρδιά θα ερχόμουν μόνο για αυτό κάθε μέρα εδώ, ήταν το χειροποίητο linguini μαγειρεμένο σε ζωμό από όστρακα με καπνιστό χέλι από την Άρτα, άγρια μανιτάρια και ένα ζουμερό ψητό βασιλομανίταρο στην κορυφή. Ένα πιάτο που φέρνει κοντά γη και θάλασσα, φρεσκάδα και umami γεύση, νοστιμιά και κομψότητα, όλα σε κάθε θεϊκή μπουκιά. Και να σημειώσουμε πως την ημέρα που δοκιμάζαμε το μενού ήταν η ημέρα του μεγάλου καύσωνα, που σημαίνει πως, όταν ένα τέτοιο πιάτο μπορεί να είναι απολαυστικό στους 38 βαθμούς, δεν μπορώ καν να φανταστώ πως θα είναι σε βραδιά με φυσιολογική θερμοκρασία.

electra4.jpg

Το φιλέτο φρέσκιας γλώσσας με το παϊδάκι της, φρικασέ από άγρια χόρτα και πουρέ από άγριο κουνουπίδι ήταν πεντανόστιμη και ζουμερή, και προσωπικά δεν μπορώ να σου πω αν αυτό ήταν το αγαπημένο μου κυρίως, ή το βιολογικό αρνάκι, μαγειρεμένο για 72 ώρες -δεν φαντάζεσαι πόσο τρυφερό- με πουρέ από ιμάμ, κρέμα από λευκή μελιτζάνα, καπνιστή φέτα από την Τρίπολη και τέλεια ψημένη τερίνα πατάτας, το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα και σε όποιον δεν τρώει αρνί γιατί μπορεί να νομίζει πως κάτι θα του μυρίσει.

electra_dessert.jpg

Στο γλυκό επίλογο υπεύθυνος είναι ο εξαιρετικός Pastry Chef Βαγγέλης Αλούπης που έχει ετοιμάσει ομολογουμένως πολλές διαφορετικές επιλογές και πιάνει όλες τις προτιμήσεις. Εμείς δοκιμάσαμε τον εικονιζόμενο μπαμπά με σιρόπι από λικέρ ροδάκινο και παγωτό ροδάκινο, ένα πολύ δροσερό και άκρως καλοκαιρινό ανάλαφρο γλυκό, καθώς και ένα εκμέκ τσουρέκι με μους μαστίχας και παγωτό καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα, που αχνοφαίνεται στο βάθος και -παρότι γνωστή chocoholic- έγινε το αγαπημένο μου!

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.