Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων: Ποια θέση έχουν σήμερα τα όσπρια στην υψηλή γαστρονομία;

Νέλλη Καλαμαρά
Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων: Ποια θέση έχουν σήμερα τα όσπρια στην υψηλή γαστρονομία;

Με αφορμή τη 10η Φεβρουαρίου απολαμβάνουμε πιάτα πολυβραβευμένων σεφ με τα ελληνικά όσπρια στο επίκεντρο και γιορτάζουμε το πιο ελληνικό πιάτο με τον πιο «διεθνή» τρόπο.

«Τα όσπρια είναι το κρέας των φτωχών» λέει ο σοφός λαός μας και όχι άδικα, καθώς τα όσπρια αποτελούν μία από τις πληρέστερες και θρεπτικότερες τροφές για τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν χαμηλότερης τιμής στο ράφι, συγκριτικά πάντα με άλλα βασικά είδη τροφής. Η 10η Φεβρουαρίου έχει θεσπιστεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων, σε μία προσπάθεια να ενημερωθεί το κοινό και να εγερθεί το κατάλληλο awareness γύρω από τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της σωστής διατροφής.

Πολυτελής φιλοξενία και διάσημη γευστική υπογραφή σε μία νέα άφιξη με θέα την Ακρόπολη

CTC-2.jpeg

Το πιάτο με ασπρομύτικα φασόλια Λήμνου του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στο διάσημο CTC

Η παραγωγή και η κατανάλωση οσπρίων αποτελεί ένα σημαντικό λιθαράκι για μία βιώσιμη διατροφική ανάπτυξη, και ειδικά τα ελληνικά όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκοσμίως διάσημης Μεσογειακής διατροφής, ενώ η καλλιέργεια και η κατανάλωσή τους στη χώρα μας είναι μία υπόθεση που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει έως τις μέρες μας.

Ελληνική παράδοση και σύγχρονη γαστρονομία ενώνονται με φόντο την τέχνη μέσα στο EMΣΤ

BOTRINI'S-23675.jpg

Ρεβύθια Λήμνου με παλαμίδα και σταφίδες στο πολυβραβευμένο Botrini's Restaurant

Όταν λέμε πως τα όσπρια είναι υγιεινά δεν το λέμε τυχαία, καθώς αποτελούν αποδεδειγμένα μία πληρέστατη τροφή που προσφέρει στον οργανισμό υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο στο πλαίσιο ενός γεύματος, ενώ περιέχουν ουσίες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η χώρα μας παράγει εξαιρετικές ποικιλίες οσπρίων, πολλές από τις οποίες έχουν κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ, ενώ όπως θα δούμε παρακάτω οι πιο διάσημοι και πολυβραβευμένοι Έλληνες σεφ εντάσσουν τα όσπρια στα μενού τους, δημιουργώντας πιάτα που κλέβουν τις εντυπώσεις.

CTC-1-Aspromytika-fasolia-Lhmnoy.jpeg

CTC – Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, εδώ και τρεις συνεχόμενες χρονιές, σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι γνωστός για την αγάπη και το σεβασμό του απέναντι στην ελληνική πρώτη ύλη και στο χειμερινό μενού του γαστρονομικού του εστιατορίου CTC παρουσιάζει ένα πιάτο με επίκεντρο τα όσπρια. Πιο συγκεκριμένα το πιάτο Ασπρομύτικα Φασόλια Λήμνου, εκτός από τα φασόλια-πρωταγωνιστές, περιέχει και πουρέ από καπνιστά κάστανα, βούτυρο μαϊντανού και προζυμένιο ψωμί «βούτα» σε σάλτσα κασουλέ και είναι απίθανα νόστιμο και, όπως βλέπουμε, πανέμορφο.

Info: Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 2107228812

BOTRINI'S-23066.jpg

Botrinis – Έκτορας Μποτρίνι

Ίσως να μην υπάρχει πιο διάσημη φάβα από τη φάβα που καλλιεργείται στο νησί της Σαντορίνης και ο βραβευμένος σε αστέρι Michelin σεφ Έκτορας Μποτρίνι θέλησε να τιμήσει τον «Πατριάρχη της Γαστρονομίας του Αιγαίου», τον αείμνηστο Γιώργο Χατζηγιαννάκη, με ένα πιάτο με κεντρικό στοιχείο τη Φάβα Σαντορίνης, που τόσο αγάπησε και ανέδειξε η εμβληματική αυτή προσωπικότητα της κυκλαδίτικης γαστρονομίας. Έτσι στο μενού του πολυβραβευμένου Botrini’s Athens (αλλά και των Botrini’s στη Μύκονο και τη Σαντορίνη το καλοκαίρι που μας πέρασε) συναντούμε το πιάτο-καλωσόρισμα "Ωδή στον Γιώργο Χατζηγιαννάκη" με κεντρικό στοιχείο τη Φάβα Σαντορίνης, ταιριασμένη με καπνιστό χέλι, γύρη και καπαρόφυλλα, ενώ δεν λείπουν και άλλα πιάτα με όσπρια από το διάσημο εστιατόριο.

Info: Β. Γεωργίου Β’ 24, Χαλάνδρι, 2106857323

sense.jpg

Sense – Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

Ο διακεκριμένος σεφ ξεχωρίζει στην γαστρονομική σκηνή της χώρας μας για το πάθος του για τα προϊόντα της ελληνικής γης και τα άκρως δημιουργικά και καθαρά ελληνικά μενού που δημιουργεί για τους επισκέπτες του πανέμορφου εστιατορίου Sense στο rooftop του ξενοδοχείου Athens Was με απρόσκοπτη θέα στην Ακρόπολη και τη φωτισμένη Αθήνα. Φυσικά και από τα μενού του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου τα όσπρια δεν λείπουν ποτέ, με το χειμερινό μενού να κρύβει μέσα του ένα εξαιρετικά γευστικό και ξεκάθαρα insta-worthy πιάτο, το «Μποστάνι» με χόρτα εποχής, παντζάρι, καρύδι, φασόλια μπαρμπούνια Πρεβέζης και παγωτό από τυρί κυανό.

Info: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα, 2109200240

electra_metropolis3.jpg

Electra Metropolis Roof Garden – Χάρης Ζευγούλης

Τα μενού που με περισσό ταλέντο δημιουργεί ο εξαιρετικός σεφ Χάρης Ζευγούλης έχουν πάντοτε τρία διακριτικά στοιχεία κοινά: βρίθουν ελληνικών προϊόντων από μικρούς παραγωγούς, είναι απίστευτα νόστιμα και εντελώς ακομπλεξάριστα, όπως άλλωστε και η γαστρονομική λογική που πρεσβεύει ο εν λόγω σεφ. Στο χειμερινό μενού λοιπόν του εστιατορίου με την απίστευτη θέα στην Ακρόπολη στο rooftop του ξενοδοχείου Electra Metropolis ο σεφ μας προτείνει μία ποικιλία οσπρίων στο ίδιο πανέμορφο πιάτο, που ενώνει μαύρη φακή, ρεβύθια, κινόα, πορτοκάλι, αβοκάντο, πίκλα κρεμμύδι και ρέβα σε κάθε λαχταριστή μπουκιά.

Info: Μητροπόλεως 15, Αθήνα, 2141006290

chickpeas1.jpg

Simul- Νίκος Θωμάς

Το πολυβραβευμένο gastro-bistro του chef -patron Νίκου Θωμά συνεχίζει να παραμένει επίκαιρο και να συναρπάζει τους απανταχού λάτρεις της sophisticated γαστρονομίας στην πόλη με τη μοντέρνα ματιά του, την εμμονή του με την εποχικότητα, τη ζεστή ατμόσφαιρα, το άψογο σέρβις του, και την δημιουργική πρωτοτυπία που δείχνει να κυλά μόνιμα στο αίμα του. Τα όσπρια συχνά έχουν θέση στην κουζίνα του Νίκου Θωμά, με την ρεβυθάδα με μοσχαρίσιο μεδούλι και καραβίδες να αποτελεί ένα από τα πιο long lasting πιάτα του μενού του δημοφιλούς εστιατορίου του Κολωνακίου.

Info: Υψηλάντου 63, Κολωνάκι, 2107224737