Ποιος έγραψε τα έργα του Σαίξπηρ;

Ποιος έγραψε τα έργα του Σαίξπηρ;

Ο Σαίξπηρ, θα απαντήσετε. Aλλά μπορεί και να κάνετε λάθος. 

Η ταινία «Anonymous» toy Roland Emmerich παρουσιάζει στη μεγάλη οθόνη τον προβληματισμό που έχει εγερθεί και, σύμφωνα με τον οποίο, ο αληθινός συγγραφέας των θρυλικών έργων του Ελισαβετιανού δραματουργού ήταν ο Edward de Vere, Δούκας της Οξφόρδης. Η ταινία υποστηρίζει, επίσης, την εικασία πως ο Δούκας είχε ερωτική σχέση με τη βασίλισσα Ελισάβετ και πολύ από το δράμα που βίωνε μαζί της το μετέφερε στα κείμενά του και στην πλοκή τους.

O Emmerich, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time Oute είπε: «Αποφασίσαμε πως αυτή η ταινία μπορούσε να παρουσιάζει το σημαντικότερο ζήτημα της εποχής που ήταν το ποιος θα διαδεχθεί την Ελίζαμπεθ. Υπήρχαν πολλές ιδέες για να γίνει η ταινία προκλητική και μου άρεσαν όλες. Αλλά αποφάσισα αν είναι να ξεσηκώσουμε, να ξεσηκώσουμε μέχρι τέλους».

Ο Rgys Ifans υποδύεται τον Δούκα της Οξφόρδης και σε δική του συνέντευξη μίλησε για την ταινία και το θέμα της. «Είναι μια ιστορία που θέτει το ερώτημα και προσπαθεί να το απαντήσει. Η θεωρία, θεωρία συνωμοσίας αν θέλετε, είναι πως ο Σαίξπηρ δεν είναι ο πραγματικός συγγραφέας των έργων του. Και αυτό είναι κάτι που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον αγγλόφωνο κόσμο της διανόησης».