28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι ταινίες που έχουν μπει ήδη στο πρόγραμμά μας

Νατάσσα Σχοινά
28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι ταινίες που έχουν μπει ήδη στο πρόγραμμά μας

Το 28o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας έρχεται και μαζί του και η ώρα να κλείσουμε εισιτήρια.

To 28o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ανοίγει τις «πόρτες» του στις 28 Σεπτεμβρίου και έως τις 9 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει στο κοινό ένα πλούσιο κινηματογραφικό πρόγραμμα γεμάτο με ταινίες και παράλληλες εκδηλώσεις. Μία εικαστική έκθεση και μία παρουσίαση του βιβλίου «Ennio Morricone - Αναζητώντας εκείνον τον ήχο | Η μουσική μου, η ζωή» μου» αφιερωμένη στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη, καθώς και meet and greet και πάρτι με αφορμή διάσημες ταινίες είναι μερικά από τα γεγονότα που βρίσκονται στην ατζέντα του φετινού Φεστιβάλ.

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό κομμάτι είναι πολλές και δημιουργούν περιέργεια και ανυπομονησία για το μέλλον και τα βήματα της 7ης Τέχνης. Οι επιλογές στους πιο εμβληματικούς κινηματογράφους της Αθήνας είναι πολλές και εμείς συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές που δε θέλουμε με τίποτα να χάσουμε.

The Quiet Girl / Το Ήσυχο Κορίτσι

Η Κοτς είναι ένα ήσυχο κορίτσι που περνάει το καλοκαίρι της με ανάδοχους γονείς στην ιρλανδική ύπαιθρο. Το φαινομενικά απλοϊκά οικογενειακό πλαίσιο, όμως, σκιάζεται από το μυστικό που θα ανακαλύψει για χάρη της παρουσίασης μίας τρυφερής και συγκινητική ιστορίας ενηλικίωσης.

All That Breathes / Όλες οι Πνοές του Κόσμου

Μέσα σε ένα κλίμα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και σε ένα σκηνικό αποκάλυψης, δύο αδέρφια «τρέχουν» ένα καταφύγιο αετών στο Νέο Δελχί. Η άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον, ακόμα και μέσα στις πιο δυσμενείς συνθήκες, έφερε στο ντοκιμαντέρ το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Sundance και το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Καννών.

1976

Η Κάρμεν είναι μία γυναίκα που μετακομίζει στο παραλιακό εξοχικό της για να μπορεί να επιβλέπει την ανακαίνισή του. Ο ιερέας της οικογένειας, ωστόσο, την πείθει να περιθάλψει έναν νεαρό επαναστάτη την εποχή του Augusto Pinochet, ανατρέποντας τη μονότονη και βολεμένη της πραγματικότητα. Η σκηνοθεσία της Manuela Martelli αποτυπώνει ακριβώς την πιο σκοτεινή και αγωνιώδη διάθεση του concept, συνθέτοντας ένα άρτιο πολιτικό θρίλερ.

Girl Gang

Το Girl Gang είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό κοινωνικό ντοκιμαντέρ της εποχής ειδικά για την έφηβη γενιά, παρουσιάζοντας την ιστορία μίας 14χρονης influencer και κάνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των λαμπερών φωτογραφιών και βίντεο των social media και του προσωπικού κόστους στον βωμό της αύξησης των followers. Η ψηφιακή πραγματικότητα κόντρα στην φυσική.

Fire of Love / Φωτιά της Αγάπης

Δύο πρωτοπόροι Γάλλοι ηφαιστειολόγοι παραδίδουν στο κοινό καθηλωτικό αρχειακό υλικό από τις αμέτρητες εξερευνήσεις τους και το παραδίδουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Ένα ντοκιμαντέρ που ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά του είδους του τα τελευταία χρόνια.

Huesera / Η Τελετή των Οστών

Σε μία εποχή όπου τα καλά θρίλερ βρίσκονται σε έλλειψη, το Huesera αποτελεί την πλέον ατμοσφαιρική πρόταση χρησιμοποιώντας την εγκυμοσύνη στο επίκεντρο του τρόμου. Η πρωταγωνίστρια Βαλέρια και Ραούλ περιμένουν ευτυχισμένοι το πρώτο τους παιδί, ώσπου εκείνη ταλανίζεται από δυσοίωνα οράματα με απόκοσμες απρόσωπες φιγούρες.

Η ταινία που δε βρίσκεται στο διαγωνιστικό κομμάτι:

Decision to Leave / Απόφαση Φυγής

Σε πανελλήνια πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ της Αθήνας, η ταινία Decision to Leave που τιμήθηκε φέτος στο Φεστιβάλ Καννών με το βραβείο Σκηνοθεσίας για την εξαιρετική δουλειά του Park Chan-wook, φτάνει για να διηγηθεί την ιστορία ενός ντεντέκτιβ που ερωτεύεται μία χήρα την ώρα που γίνεται βασική ύποπτη του συζύγου της.