Πέθανε η Sacheen Littlefeather η Γηγενής Αμερικανίδα που απέρριψε το Όσκαρ του Brando εκ μέρους του

Νατάσσα Σχοινά
Πέθανε η Sacheen Littlefeather η Γηγενής Αμερικανίδα που απέρριψε το Όσκαρ του Brando εκ μέρους του
Η Sacheen Littlefeather στα βραβεία Όσκαρ το 1973 1973 AP

Το 2021, αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και τον Αύγουστο του 2022 η Ακαδημία ζήτησε συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του 1973.

Η Sacheen Littlefeather, η Γηγενής Αμερικανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια που έγινε γνωστή το 1973 όταν απέρριψε το Όσκαρ του Marlon Brando για την ταινία The Godfather εκ μέρους του , έφυγε από τη ζωή.

Την ανακοίνωση έκανε η Ακαδημία του Κινηματογράφου στο Twitter γράφοντας: «Η Sacheen Littlefeather, η Γηγενής Αμερικανή ακτιβίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων που απέρριψε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου του Marlon Brando (εκ μέρους του) το 1973 πέθανε στην ηλικία των 75 ετών».

Summer TCA Tour PBS

Η Littlefeather το 2021 έκανε γνωστή στον λογαριασμό της στο Facebook τη διάγνωσή της με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και τον περασμένο Σεπτέμβριο στην τελετή «An Evening with Sacheen Littlefeather» μίλησε για τον επικείμενο θάνατό της, γνωρίζοντας προφανώς τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Σύντομα θα περάσω στον κόσμο των πνευμάτων. Δε φοβάμαι να πεθάνω. Γιατί προερχόμαστε από μία συλλογική και όχι μία ατομικιστική κοινωνία. Μαθαίνουμε να δίνουμε από πολύ μικρή ηλικία. Όταν μας τιμούν, προσφέρουμε», είπε.

Ο Marlon Brando απορρίπτει το Oscar και η Sacheen Littlefeather εξηγεί γιατί

Όλοι περίμεναν τον Marlon Brando να ανέβει στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Don Corleone στο Godfather, αλλά εκείνος αρνήθηκε λόγω της κακής εκπροσώπησης των γηγενών Αμερικανών στην τηλεόραση. Στη θέση του, έστειλε τη Sacheen Littlefeather, το 26χρονο τότε κορίτσι με γηγενή Αμερικανό (Apache και Yaqui) μπαμπά και Ευρωπαία Αμερικανίδα μαμά.

Η Sacheen υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γηγενών Αμερικανών στην τηλεόραση και εξήγησε ότι δυστυχώς ο ηθοποιός δε θα δεχόταν το βραβείο σε διαμαρτυρία της αντιμετώπισης που έχει η βιομηχανία απέναντι στους Αμερικανούς Ινδιάνους.

Κατά τη διάρκεια του σύντομου -λόγω χρόνου- λόγου της, ακούστηκαν γιουχαρίσματα από το κοινό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κάνει και μία μικρή παύση μερικών δευτερολέπτων.

Από εκείνη τη στιγμή, η βιομηχανία του Hollywood έβαλε τη Sacheen στη «μαύρη λίστα» στερώντας της εξέλιξη στον χώρο της υποκριτικής, με την οποίο είχε καταπιαστεί.

Η συγγνώμη που πρόλαβε να ακούσει έστω και 50 χρόνια μετά

50 χρόνια μετά το συμβάν, τον Αύγουστο του 2022, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη από τη Littlefeather για την αντιμετώπιση του λόγου της.

«Η κακομεταχείριση που υπέστης λόγω της δήλωσής σου ήταν ανεπιθύμητη και αδικαιολόγητη. Το συναισθηματικό βάρος που έχεις βιώσει και το κόστος στη δική σου καριέρα είναι ανεπανόρθωτο. Για πολύ καιρό, το κουράγιο που έδειξες δεν έχει αναγνωριστεί. Γι’ αυτό, προσφέρουμε τη βαθύτατη συγγνώμη μας και τον ειλικρινή μας θαυμασμό», έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας, David Rubin, στη Littlefeather.