Tα προγνωστικά για τις Χρυσές Σφαίρες του 2023 και οι ανατροπές που πρέπει να περιμένεις

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Tα προγνωστικά για τις Χρυσές Σφαίρες του 2023 και οι ανατροπές που πρέπει να περιμένεις
Twitter/GoldenGlobes

Ποιες ταινίες, ποιες σειρές και ποια ονόματα αναμένουν οι ειδικοί να βγουν νικητές και ποιες νομίζουμε είναι οι ανατροπές στις Χρυσές Σφαίρες 2023; 

Ο καιρός των χολιγουντιανών βραβείων είναι προ των πυλών και οι Χρυσές Σφαίρες κάνουν την αρχή, όπως κάθε χρόνο. Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, θέλοντας να τιμήσει τα κατορθώματα της μικρής και της μεγάλης οθόνης για τη χρονιά που πέρασε, θα διεξάγει την τελετή της απονομής στις 10 Ιανουαρίου στο Beverly Hilton του Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, με τη μετάδοση να αναλαμβάνει (μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα) το NBC (με streaming στο Peacock), ενώ οικοδεσπότης της βραδιάς θα είναι ο κωμικός Jerrod Carmichael.

Οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου είχαν ένα ποικιλόμορφο -ίσως όχι και τόσο μη αναμενόμενο- ρόστερ με big-budget τίτλους σε TV και σινεμά, αλλά και απολαυστικά underdogs που κέρδισαν κοινό και κριτικούς. Με τον τίτλο του προαγγέλου των Όσκαρ, οι Χρυσές Σφαίρες έχουν στόχο να απαντήσουν στην περσινή αρνητική κριτική που δέχτηκαν σχετικά με την έλλειψη συμπερίληψης μαύρων ταλέντων και εν γένει ποικιλότητας, και να προσφέρουν αυτό που ξέρουν: μια λαμπερή, υπέροχη βραδιά.

Χρυσές Σφαίρες 2023: Σάρωσαν στις φετινές υποψηφιότητες «Τα πνεύματα του Ινισέριν»

Τι γίνεται όμως με τις υποψηφιότητες και τι λένε τα προγνωστικά; Ποιος αναμένουμε να φύγει με το μεγάλο αγαλματίδιο της HFPA και ποιος πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή; Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο μεγάλες κατηγορίες των Χρυσών Σφαιρών.

Χρυσές Σφαίρες 2023: Προγνωστικά, σκέψεις και ανατροπές - Κινηματογράφος

golden-globes-2023.png

Εικόνα: Courtesy of HPFA

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Οι υποψήφιοι:
James Cameron - Avatar: The Way of Water
Daniel Kwan and Daniel Scheinert - Everything Everywhere All at Once
Baz Luhrmann - Elvis
Martin McDonagh - The Banshees of Inisherin
Steven Spielberg - The Fabelmans

Το φαβορί για την καλύτερη σκηνοθεσία φέτος είναι ο Steven Spielberg με το αυτοβιογραφικό του "The Fabelmans", με τον αγαπημένο παραμυθά του Χολιγουντ να έχει στο ιστορικό του ήδη δύο Χρυσές Σφαίρες από τη δεκαετία του '90 (Schindlers List, Saving Private Ryan). Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το "Everything Everywhere All at Once" είναι κι αυτό δυνατό φαβορί, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το κατά πόσο θέλει η Ένωση να διαφοροποιηθεί, με τον Daniel Kwan να έχει προταθεί για σχεδόν κάθε κατηγορία φέτος με το επικό ανεξάρτητο φιλμ του. Αν δηλαδή κάποιος μπορεί να νικήσει φέτος τον Spielberg, είναι αυτός. Μένει να δούμε αν οι Χρυσές Σφαίρες θα γυρίσουν την πλάτη τους σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο προσωπικές ταινίες του Spielberg και αν θα διαλέξουν μία από τις απρόσμενα πιο επιτυχημένες και απολαυστικές περιπέτειες των Kwan και Scheinert.

Καλύτερο Σενάριο

Οι υποψήφιοι:
Daniel Kwan – Everywhere Everything all at Once
Martin McDonagh – The Banshees of Inisherin
Steven Spielberg – The Fabelmans
Todd Field – Tár
Sarah Polley – Women Talking

Σε αυτήν την κατηγορία τα προγνωστικά μιλούν για την απολαυστικά περίπλοκη περιπέτεια "Everything Everywhere All At Once" και το μοναδικό της σενάριο. Ωστόσο, ας μην βγάλουμε απ' έξω και το "The Banshees of Inisherin" που επικεντρώνεται στο τέλος μιας μακροχρόνιας φιλίας.

everything-everywhere-all-at-once.png

Εικόνα: Tanweer

Καλύτερη Ταινία - Δράμα

Οι υποψήφιοι:
Avatar: The Way of Water
Elvis
The Fabelmans
Tár
Top Gun: Maverick

Τα προγνωστικά εδώ λίγο μπερδεύονται και δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Οι περισσότερες πηγές θέλουν τους Fablemans πάνω πάνω αν και εδώ δεν είναι απίθανο να γίνει κάποια ανατροπή με το "Top Gun: Maverick", μία από τις εισπρακτικά πιο επιτυχημένες ταινίες της χρονιάς. Η επιστροφή της 80s περιπέτειας και ο Tom Cruise που κέρδισε τις καρδιές των θεατών, όπως μόνο αυτός μπορούσε, έχει κι αυτή μεγάλες πιθανότητες. Από την άλλη, κάποιες πηγές μιλούν για πόλεμο των sequel και βάζουν μπροστά τα Avatar και Top Gun. Ίσως ένα καλό μυστήριο που θα μας λυθεί στις 10 Ιανουαρίου.

Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Οι υποψήφιοι:
Babylon
The Banshees of Inisherin
Everything Everywhere All at Once
Glass Onion
Triangle of Sadness

Εδώ τα προγωνστικά είναι λίγο πιο ξεκάθαρα, με το "Everything Everywhere All at Once" να βρίσκεται πρώτο-πρώτο, μιας και είναι ένα μίγμα box office επιτυχίας (για indie film), θετικής ανταπόκρισης από κοινό και κριτικούς και προφίλ γνήσιου outsider. Αμέσως μετά καραδοκεί η μαύρη τραγικοκωμωδία του Martin McDonagh, "The Banshees of Inisherin".

Καλύτερος Ηθοποιός - Δράμα

Οι υποψήφιοι:
Austin Butler - Elvis
Brendan Fraser - The Whale
Hugh Jackman - The Son
Bill Nighy - Living
Jeremy Pope - The Inspection

Σε αυτήν την κατηγορία οι απόψεις διχάζονται διότι έχουμε φέτος δύο αδιαμφισβήτητα εξαιρετικές ερμηνείες, σε δύο τελείως διαφορετικά δράματα, το ίδιο αβανταδόρικα, το ίδιο και μοναδικά παιγμένα. Η συγκλονιστική επιστροφή του Brendan Fraser στο "The Whale" του Darren Aronofsky ήταν φαβορί για καιρό, όμως το ξεπέρασε κατά λίγο ο εξίσου εξαιρετικός Austin Butler στον απαιτητικό ρόλο του Elvis, στο ομώνυμο βιογραφικό φιλμ από τον Baz Lurhman. Μπορεί ο Fraser να έχει μεγαλύτερο κοινό, αλλά η γνωστοποιημένη αποστροφή του προς την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, ίσως να μην του χαρίσει τη νίκη. Γι’ αυτό και ένα safe bet είναι πως αν στις Χρυσές Σφαίρες βραβευτεί ο Butler, στα Όσκαρ θα δούμε τον Fraser.

austin-butler-elvis.jpeg

Εικόνα: Tanweer, ©2022 WarnerBros.EntertainmentInc.AllRightsReserved.

Καλύτερος Ηθοποιός - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Οι υποψήφιοι:
Diego Calva - Babylon
Daniel Craig - Glass Onion
Adam Driver - White Noise
Colin Farrell - The Banshees of Inisherin
Ralph Fiennes - The Menu

Μόνο ένας Αμερικανός σε αυτήν την κατηγορία, με δύο υποψήφιους από την Βρετανία, ένας Ιρλανδός και ένας Μεξικανός. Ωστόσο, τα νούμερα εδώ είναι ξεκάθαρα και θέλουν τον Colin Farrell να φεύγει νικητής με την απόδοσή του στο "The Banshees of Inisherin".

Καλύτερη Ηθοποιός - Δράμα

Οι υποψήφιοι:
Cate Blanchett - Tár
Olivia Colman - Empire of Light
Viola Davis - The Woman King
Ana de Armas - Blonde
Michelle Williams - The Fabelmans

Σε αυτήν την κατηγορία οι αριθμοί θέλουν στην πρώτη θέση την ανεπανάληπτη Cate Blanchett στο μουσικό βιογραφικό ψυχολογικό δράμα από τον Todd Field, μια εξαιρετική ερμηνεία από την Αυστραλίδα ηθοποιό, που δεν θα μας εκπλήξει να την δούμε να βραβεύεται και στα Όσκαρ.

Καλύτερη Ηθοποιός - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Οι υποψήφιοι:
Lesley Manville - Mrs. Harris Goes to Paris
Margot Robbie - Babylon
Anya Taylor Joy - The Menu
Emma Thompson - Good Luck to You Leo Grande
Michelle Yeoh - Everything Everywhere All at Once

Ομοίως καθαρό φαβορί με την κατηγορία της καλύτερης ηθοποιού σε δραματική ταινία, το πιο σίγουρο safe bet εδώ είναι η δικαίως fan-favorite Michelle Yeoh του "Everything Everywhere All at Once", που έρχεται αρματωμένη σε έναν ρόλο που όχι μόνο επαναπροσδιόρισε την καριέρα της, αλλά έχει ήδη σαρώσει βραβεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Michelle-Yeoh-everything-everywhere-all-at-once.jpg

Εικόνα: Tanweer

Χρυσές Σφαίρες 2023: Προγνωστικά, σκέψεις και ανατροπές - Τηλεόραση

Καλύτερη Σειρά - Δράμα

Οι υποψήφιοι:
Better Call Saul
The Crown
House of the Dragon
Ozark
Severance

Η τελευταία σεζόν του μοναδικού spin-off του Breaking Bad, "Better Call Saul" που έτρεξε για 6 κύκλους και έκλεισε με ένα εξαιρετικά γραμμένο και σκηνοθετημένο φινάλε, κονταροχτυπιέται με μία από τις τηλεοπτικές εκπλήξεις του AppleTV+ που ακούει στο όνομα "Severance" και ήρθε για να χαραχτεί στο μυαλό μας και να μείνει. Θα τιμήσει η Ένωση το φινάλε ενός από τους μεγαλύτερους τίτλους της τηλεόρασης ή θα βραβεύσει συγκλονιστικά ντεμπούτα; Αναμένουμε. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε, πως για τον Bob Odenkirk, που είναι υποψήφιος για τον ρόλο του Saul Goodman από το 2015 (συνολικά 6 φορές), αναμένουμε για μία βράβευση που έχει ήδη καθυστερήσει. Πολύ.

Καλύτερη Σειρά - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Οι υποψήφιοι:
Abbott Elementary
The Bear
Hacks
Only Murders in the Building
Wednesday

Κάποια προγνωστικά θέλουν εδώ τη δεύτερη σεζόν του "Abbott Elementary", μιας κωμικής σειράς που θίγει τον αγώνα των δασκάλων στα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ, με ένα diverse cast και αξιοπρεπές σενάριο. Συνήθως σε αυτήν την κατηγορία η Ένωση παίζει με αρκετή ασφάλεια, και τα ντεμπούτα των κωμωδιών δεν έχουν πάντα καλή τύχη, όσο και αν την αξίζουν. Ωστόσο, προσωπική μας άποψη, αν δεν φύγει νικητής το "The Bear", η ανέλπιστα έντονη μισάωρη dramedy του FX, θα καλέσουμε την Ένωση για να ψάξει να βρει το λάθος και να το διορθώσει πάραυτα.

the-bear.jpg

Εικόνα: Twitter/FX

Καλύτερη Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

Οι υποψήφιοι:
Black Bird
Monster: The Jeffrey Dahmer Story
Pam and Tommy
The Dropout
The White Lotus: Sicily

Τα προγγνωστικά εδώ ακολουθούν το buzz της μαύρης dramedy του HBO, "The White Lotus: Sicily", με την ιστορία του κατά συρροή δολοφόνου στο "Monster: The Jeffrey Dahmer Story" να περιμένει στη γωνία. Δεν αναμένουμε ωστόσο εδώ κάποια ανατροπή, το πιο πιθανό είναι όντως η δεύτερη σεζόν του οριακά ανθολογικού "The White Lotus" να φύγει νικήτρια, με τον Evan Peters που πρωταγωνιστεί στο δεύτερο, να φεύγει βραβευμένος στην κατηγορία καλύτερου ηθοποιού μίνι σειράς ή τηλεταινίας.

Προγνωστικά, απόψεις και fan-favorites θα αποκαλυφθούν σε λίγες ημέρες, με την φετινή τελετή των Golden Globes να μεταδίδεται live στις 10 Ιανουαρίου 2023 από το κανάλι Novastars της Nova.