Boston Strangler: Το νέο δραματικό crime του Disney+ λέει, όχι μία, αλλά δύο αληθινές ιστορίες

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Boston Strangler: Το νέο δραματικό crime του Disney+ λέει, όχι μία, αλλά δύο αληθινές ιστορίες

© 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

The Boston Strangler: Το θρίλερ για τον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο και η ιστορία των γυναικών που έπαιξαν τον πιο σημαντικό ρόλο στη σύλληψή του.

Ο Στραγγαλιστής της Βοστώνης (The Boston Strangler) ήταν ένας διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος που τρομοκρατούσε την πόλη της Βοστώνης τη δεκαετία του 1960. Τα θύματά του ήταν όλα γυναίκες και οι δολοφονίες χαρακτηρίζονταν από υψηλά επίπεδα σωματικής και σεξουαλικής βίας. Το "Boston Strangler", το νέο δραματικό crime του Disney+ λέει αυτήν την ιστορία. Αλλά και άλλη μία. Αυτήν των γυναικών δημοσιογράφων που έπαιξαν στον πιο σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση και τη σύλληψή του.

Σου άρεσε το Disappearance of Madeleine McCann; Τότε δες και αυτά τα 7 ντοκιμαντέρ

Boston Strangler: Ένα κλασικό crime drama

Το "Boston Strangler" είναι η επερχόμενη αστυνομική δραματική ταινία του Matt Ruskin. Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου που τρομοκρατούσε την Βοστώνη τη δεκαετία του 1960, σκοτώνοντας συνολικά 13 γυναίκες, και έχει πρωταγωνίστριες την Keira Knightley στον ρόλο της Loretta McLaughlin, της δημοσιογράφου που έπαιξε βασικό ρόλο στην αποκάλυψη της ιστορίας για την Boston Record American, μαζί με τη βοήθεια της Jean Cole που υποδύεται η Carrie Coon.

Η ταινία πρόκειται για ένα "κλασικό" crime drama, χωρίς ωραιοποιήσεις και ανούσιες υπερβολές. Το δυνατό της στοιχείο είναι η ιστορία της και το γεγονός πως καταφέρνει να πει παράλληλα δύο αληθινές ιστορίες.

Από τη μία, αυτή του Boston Strangler και από την άλλη, η ιστορία των δύο γυναικών -και κυρίως της Loretta McLaughlin- που πάλεψαν σε έναν κόσμο που δεν ήταν έτοιμος να δεχτεί τέτοιου είδους επαγγελματική μάχη από δύο γυναίκες που θέλουν να προστατέψουν και να προστατευτούν. Και η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες δεν θα είναι ασφαλείς για πολλά χρόνια ακόμα.

Τα πιο σημαντικά σημεία του "Boston Strangler" που είναι όντως αλήθεια

Το όνομα και η σύνδεση

Το ότι υπήρχε κατά συρροή δολοφόνος -εγκληματολογικός όρος που μάλιστα εκείνη την περίοδο δεν είχε διαδοθεί ακόμα- που βίαζε τα θύματά του, τα στραγγάλιζε και βεβήλωνε το πτώμα τους δεν ήταν ακόμη γνωστό πριν κάνει τη σύνδεση η Loretta McLaughlin. Με δική της έρευνα βρήκε τις δολοφονίες και τις συνέδεσε με τον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκαν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν έπειτα: δεμένες με νάιλον κάλτσες γύρω από τον λαιμό τους δεμένες φιόγκο, αυτό ήταν και το σήμα κατατεθέν του Στραγγαλιστή.

Επίσης, τον τίτλο Στραγγαλιστής της Βοστώνης, τον έδωσε η ίδια η McLaughlin που άρχισε να τον κατονομάζει έτσι στα άρθρα της όταν προσπαθούσε να καλύψει και να εξιχνιάσει την υπόθεση.

BOSTON STRANGLER

© 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Η θέση της γυναίκας στο σινεμά: Αλλάζοντας την αφήγηση με την Σουηδή παραγωγό Helen Ahlsson

Ο Albert DeSalvo

Ο Albert DeSalvo, ο οποίος είχε ποινικό μητρώο για διαρρήξεις από τη δεκαετία του 1950, συνελήφθη το 1964 για άλλα εγκλήματα, χωρίς ακόμη να έχει συνδεθεί με την υπόθεση του Boston Strangler.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν τότε να βρουν κανένα φυσικό αποδεικτικό στοιχείο που να τον συνδέει με τις σκηνές των δολοφονιών, οπότε δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες για τους φόνους. Αντ' αυτού κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ομολόγησε ότι ήταν ο δολοφόνος 13 γυναικών. Το 1967, ο DeSalvo, που έχασε τη ζωή του όσο ήταν έγκλειστος, παραδέχτηκε ότι ήταν ο Στραγγαλιστής της Βοστώνης, αλλά ορισμένοι ερευνητές είχαν αμφιβολίες λόγω των διάσπαρτων τοποθεσιών των θυμάτων και των διαφορετικών τους προφίλ.

Η δολοφονία της Mary Sullivan ήταν καθοριστικής σημασίας για τη σύνδεση του DeSalvo με την υπόθεση και την τελική επίλυσή της, αφού φαινόταν άλυτη. Τον Ιούλιο του 2013, έγινε DNA ταυτοποίηση του σπερματικού υγρού που βρέθηκε κατά τον βιασμό και τη δολοφονία της Mary Sullivan και του DNA που ελήφθη από τον ανιψιό του DeSalvo, συνδέοντας τον DeSalvo με τη δολοφονία της Sullivan και αποκλείοντας το 99,9% του υπόλοιπου πληθυσμού.

BOSTON STRANGLER

© 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Ήταν μόνο ένας τελικά;

Όπως είπαμε, υπήρχαν πολλές διαμάχες γύρω από την ενοχή του DeSalvo, τόσο κατά τη διάρκεια της δίκης του όσο και τα χρόνια μετά το θάνατό του. Οι αρχικές ομολογίες του έδειχναν ότι δεν γνώριζε ορισμένες πτυχές των φόνων και ορισμένοι ειδικοί πίστευαν ότι οι μεταγενέστερες περιγραφές του για τους φόνους επηρεάστηκαν από πληροφορίες που του παρείχαν οι αστυνομικές αρχές. Επιπλέον, ορισμένοι επιζώντες των επιθέσεων δεν αναγνώρισαν τον DeSalvo ως δράστη των επιθέσεων. Ωστόσο, η υπόθεση δεν συνεχίστηκε ποτέ και ουσιαστικά έκλεισε σχετικά γρήγορα μετά τον θάνατο του De Salvo. Τα μόνα νέα ευρήματα είναι η DNA ταυτοποίηση του 2013 που τον ένωσε με το τελευταίο θύμα του Στραγγαλιστή.

Οι γυναίκες δεν ήταν ασφαλείς. Ούτε τώρα είναι.

Την εποχή εκείνη δεν ήταν τόσο συχνή η έντονη κάλυψη τέτοιων εγκληματιών από τον Τύπο και το γεγονός πως που είχαν γνωστοποιηθεί οι δολοφονίες των γυναικών, όπως και ο αποτρόπαιος θάνατός τους, είχε προκαλέσει μεγάλη σύγχυση. Ακόμα και οι δύο δημοσιογράφοι είχαν δεχτεί απειλές και ανώνυμα τηλεφωνήματα που τους έκαναν να φοβούνται για τη ζωή τους και την οικογένειά τους.

Παρά την ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης μετά τους πρώτους φόνους, οι επιθέσεις που αποδίδονταν στον Στραγγαλιστή της Βοστώνης συνεχίστηκαν.

Αυτό είχες ως αποτέλεσμα, πολλοί κάτοικοι να φοβηθούν και να οχυρωθούν, να αλλάξουν κλειδαριές και σύρτες στις πόρτες τους, ενώ άλλοι απομακρύνθηκαν και από την περιοχή.

Ο φόβος και η παράνοια που προκλήθηκε από τη φαινομενικά τυχαία και βάναυση φύση των δολοφονιών επηρέασε βαθιά την τοπική κοινότητα και πολλές γυναίκες ένιωθαν αβοήθητες και ευάλωτες.

Αυτό ακούγεται κάποια στιγμή στην ταινία και είναι μάλλον όλη η ουσία της. Και σίγουρα, η δύσκολη αλήθεια της.

boston-strangler-poster.jpg

© Disney+

Το "Boston Strangler" θα είναι διαθέσιμο στο Disney+ από τις 17 Μαρτίου.