Οι πιο ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας παλεύουν για επιβίωση και ζητούν τη βοήθειά σου

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Οι πιο ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας παλεύουν για επιβίωση και ζητούν τη βοήθειά σου

Το σινεμά κινδυνεύει και χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας. Δωρεάν προβολές και δράσεις για να διατηρηθούν οι κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Ίρις που απειλούνται με λουκέτο.

Το σινεμά κινδυνεύει. Βοήθησέ το. Τρεις από τους πιο ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας, το Ιντεάλ, το Άστορ και η Ίριδα, καλούν για βοήθεια και διοργανώνουν δωρεάν προβολές αυτήν την Κυριακή.

Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα. Τρία ονόματα που δεν πρέπει να σταματήσουν να ακούγονται

Οι ιστορικές αίθουσες κινηματογράφου Ιντεάλ και Άστορ στην Αθήνα ζητούν την υποστήριξη όλων μας για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους. Πρόσφατα, οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι ήρθαν αντιμέτωποι με την απειλή του λουκέτου και της καταστροφής όταν έγιναν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τα ακίνητα που στεγάζουν αυτές τις αίθουσες και τον ΕΦΚΑ να αδιαφορεί παντελώς για τη διατήρησή τους και το μέλλον τους.

Όπως αναφέρθηκε πρώτα από το Cinemagazine, υπάρχει ξενοδοχειακή εταιρεία που κατακυρώθηκε ως ανάδοχος για το Ιντεάλ με μηνιαίο μίσθωμα 70.000 ευρώ και η οποία μάλιστα σχεδιάζει να το μετατρέψει σε συνεδριακό χώρο και θέατρο.

ideal-cinema-athina-01.jpg

Η μάχη ενάντια στα ορόσημα

Όλα αυτά ίσως να μπορούσαν να λυθούν αν οι ιστορικοί αυτοί πολιτισμικοί κόμβοι που μεγάλωσαν γενιές και περιέθαλψαν αμέτρητες ψυχές, αν χαρακτηρίζονταν διατηρητέοι. Γι' αυτό και το ΥΠΕΝ προέβη στην πρόταση να ανακηρυχθούν δύο κινηματογράφοι, το Ιντεάλ και το Άστορ, ως διατηρητέοι, ακολουθώντας τη διαδικασία και δίνοντας, ως είθισται, 30 ημέρες προθεσμία για να αιτηθούν ενστάσεις.

Να πούμε σε αυτό το σημείο, πως όταν έγιναν γνωστές οι ανήθικες προτάσεις του ΕΦΚΑ να ξεπουλήσει τα ιστορικά αυτά σινεμά, αναγκάστηκε με την αντίδραση του κόσμου και των πολιτισμικών αρμόδιων θεσμών να δώσει μια απάντηση. Ο ΕΦΚΑ λοιπόν έδωσε μια ασαφή και καθόλου καθησυχαστική απάντηση όταν αναφέρθηκε στο Ιντεάλ, λέγοντας πως "όσοι υποψήφιοι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τον e-ΕΦΚΑ βλέπουν θετικά τη διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως κινηματογράφου με ταυτόχρονη αναβάθμιση αυτής μέσα από την αξιοποίησή της και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις".

Για τον κινηματογράφο Αελλώ είχε αναφέρει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αλλαγής χρήσης του. Στόχος είναι η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει." Είναι ξεκάθαρο δηλαδή πως η μία απάντηση είναι σαφέστατη ότι δεν πρόκειται για εκμετάλλευση για το Αελλώ, αλλά δεν λάβαμε την ίδια σίγουρη απάντηση για τον κινηματογράφο Ιντεάλ. Και είχαμε απόλυτο δίκιο διότι όπως μαθεύτηκε ο e-ΕΦΚΑ έκανε ένσταση επισήμως για να μην κριθεί διατηρητέο το Ιντεάλ και το Άστορ. Και όπως γίνεται με κάθε τι στη χώρα μας, το θέμα για το ΥΠΕΝ έχει παγώσει, που σημαίνει πως οι δύο ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι βρίσκονται και πάλι σε κίνδυνο.

Astor-1.JPG

Αν δοθεί η τελευταία παράσταση, θα δοθεί και η τελευταία πνοή.

Με αφορμή όλη αυτή την επικίνδυνη ιστορία, οι τρεις κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα, προέβησαν σε κάλεσμα στήριξης με δωρεάν προβολές για τη διάσωση των τριών ιστορικών κινηματογράφων που απειλούνται με λουκέτο.

Τα σινεμά μας. Η πόλη μας.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 2 Απριλίου, τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΙΡΙΔΑ ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, απευθύνοντας ένα κάλεσμα στήριξης σε όλους τους σινεφίλ και τους κατοίκους της πόλης μας, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογραφικό πολιτισμό της χώρας μας.

ta-cinema-mas-h-poli-mas.jpg

Οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση των δύο αιθουσών της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας και της “Ίριδας”, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι προβολές θα ξεκινήσουν το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως το βράδυ μέσα αλλά και έξω από τους κινηματογράφους, στην πλατεία Κοραή και στην Ακαδημίας 55, όπου θα στηθούν οθόνες.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν με επιλογές τους μια σειρά από συνεργαζόμενα φεστιβάλ και διοργανώσεις (δείτε παρακάτω).

Πάλεψε για το σινεμά, στάσου πλάι στο σινεμά, δες σινεμά

Το πρόγραμμα των προβολών και των διοργανώσεων:

18:00 | ΑΣΤΟΡ | Aftersun, της Σάρλοτ Γουέλς, 102λ. (Μια προβολή του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας)

18:30 | ΙΡΙΔΑ | Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια, του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, 124λ.

20:00 | ΑΣΤΟΡ | Brutalia: Μέρες Εργάσιμες, του Μανώλη Μαυρή, 26λ. (Μια προβολή της Cinematek)

19:45 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ | Cannibal Tours, του Ντένις Ο’Ρουρκ, 72λ. (Μια προβολή του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας)

20:45 | ΑΣΤΟΡ | Final Cut!, του Μισέλ Χαζιναβίσιους, 110λ. (Μια προβολή της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά)

21:00 | ΙΡΙΔΑ | Ποίηση Χωρίς Τέλος, του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι, 128λ.

21:15 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ | Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα, του Νίκου Νικολαϊδη, 120λ. (Μια προβολή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος)

21:30 | ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 55 | Climax, του Γκασπάρ Νοέ, 96λ.

21:45 | ΙΝΤΕΑΛ | Το Μπλε Καφτάνι, της Μαριάμ Τουζάνι, 122λ.

LIVE @ΑΣΤΟΡ:

21:30 | Night in Athens

22:30 | Incirrina