Η διαμαρτυρία του Αργύρη Ξάφη στο Βερολίνο δεν παίχτηκε στα κανάλια αλλά το ίντερνετ είναι μαζί του

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Η διαμαρτυρία του Αργύρη Ξάφη στο Βερολίνο δεν παίχτηκε στα κανάλια αλλά το ίντερνετ είναι μαζί του

Ο Αργύρης Ξάφης σήκωσε πανό διαμαρτυρίας στο Βερολίνο. Μπορεί να μην φτάνουν αυτά εύκολα στα κανάλια μας, αλλά ευτυχώς το ίντερνετ είναι μαζί του, όπως και πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες.

Ο Αργύρης Ξάφης μπορεί να βρίσκεται στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου για νέα ταινία, αλλά άρπαξε και την ευκαιρία να κάνει τη δική του διαμαρτυρία. Ανάρτησε πανό στο κόκκινο χαλί της Berlinale κατά του Προερδικού Διατάγματος, αφού μίλησε και σε συνέντευξη τύπου. Όλα αυτά φτάνουν πολύ αργά στα στα ελληνικά κανάλια (σε κάποια μπορεί και καθόλου), αλλά το ίντερνετ φαίνεται να είναι μαζί του.

Απεργία ηθοποιών: Μαζί τους η Ναταλία Γερμανού και όχι μόνο - Το συγκινητικό ποστ

Αργύρης Ξάφης: Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας

Το Βερολίνο πλέον ξέρει τι γίνεται στην Ελλάδα, ξέρει για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και των σπουδαστών που παλεύουν να ανατρέψουν το Προεδρικό Διάταγμα και ξέρουν χάρη στον Αργύρη Ξάφη.

Ο ηθοποιός παρευρέθηκε στην Berlinale για την προώθηση της νέας ταινίας "Music" της Angela Schanelec στην οποία συμμετέχει και εκμεταλλευόμενος το βήμα του, μίλησε στη συνέντευξη τύπου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ενώ έβγαλε και πανό διαμαρτυρίας στο κόκκινο χαλί, το οποίο έγραφε "Stop killing culture in Greece".

Το στιγμιότυπο του κόκκινου χαλιού, όπως και η συνέντευξη τύπου, τα ανάρτησε ο ίδιος στους λογαριασμούς του στα social media, σε μια ακόμη προσπάθεια να μεταδώσει όσο περισσότερο μπορεί την εναντίωσή του στο Προεδρικό Διάταγμα.

https://www.instagram.com/p/Co70P7GA3ch

Αργύρης Ξάφης: "Μπορώ να έχω λίγο την προσοχή σας;"

"Μπορώ να έχω λίγο την προσοχή σας;" ξεκίνησε ο Αργύρης Ξάφης προς το τέλος της συνέντευξης τύπου. "[Αυτά που θα πω] δεν έχουν σχέση με την ταινία, αλλά έχουν σχέση με την καταγωγή μου.
Στην Ελλάδα, υπάρχει μια κατάσταση εκεί για όλους τους καλλιτέχνες, όλες τις εθνικές δραματικές σχολές, όλα τα εθνικά θέατρα, τα οποία έχουν καταληφθεί από φοιτητές γιατί μας παρουσιάστηκε ένα προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα καλλιτεχνικά μας πτυχία με απολυτήριο λυκείου, καθιστώντας μας σαν κάποιους που δεν έχουμε σπουδάσει ποτέ, που δεν έχουμε ειδικευτεί σε τίποτε. Οπότε, παλεύουμε ενάντια σε αυτό, με απεργίες, διαμαρτυρίες, κάθε εβδομάδα."

Θέλοντας να θίξει την αργοπορημένη και πολύ συχνά ανύπαρκτη κάλυψη της κατάστασης από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Ξάφης ζητάει τη βοήθεια του εξωτερικού για να μαθευτεί το ζήτημα: "Επαναλαμβάνω, τα εθνικά μας θέατρα είναι κλειστά πάνω από έναν μήνα τώρα, δεν βγαίνει στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, οπότε ζητάω τη βοήθειά σας για να διαδώσετε το μήνυμα ότι υπάρχει μια ειδική περίπτωση και χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων μας για να το λύσουμε".

https://www.instagram.com/p/Co-_TIZoex_

Το ίντερνετ είναι μαζί του

Μπορεί πολλά κανάλια να μην ενδιαφέρονται για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες στη χώρα μας ή στο εξωτερικό, αλλά ευτυχώς το ίντερνετ φαίνεται να είναι μαζί του.

Αν και δεν έχει περάσει καιρός από την ώρα που έγιναν οι παραπάνω αναρτήσεις, ωστόσο πλήθος σπουδαστών, θαυμαστών, αλλά και Ελλήνων καλλιτεχνών και ηθοποιών, δείχνουν την υποστήριξή τους, από την Νατάσα Μποφίλιου και την Ιωάννα Ασημακοπούλου, μέχρι την Εβελίνα Παπούλια και τον Δημήτρη Λάλο:

Να σημειώσουμε πως ο Αργύρης Ξάφης βρίσκεται στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου για την ταινία "Music", της Γερμανίδας σκηνοθέτη Angela Schanelec. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του Berlinale, το δραματικό φιλμ (που έχει γυριστεί στην Ελλάδα)Q "Ο μύθος του Οιδίποδα είναι ο πυρήνας αυτού του αριστουργηματικού έργου ελλειπτικής αφήγησης, στο οποίο κάθε λεπτομέρεια, όσο μικρή κι αν είναι, γίνεται ένα σημάδι - ή όχι".

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Aliocha Schneider, Agathe Bonitzer, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Αργύρης Ξάφης και Frida Tarana.

Αναστατώθηκε η Meghan Markle που καταχλευάστηκε στη σειρά South Park - Ίδρωσε το αφτί του Cartman