Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Όλες οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα από σήμερα στις αίθουσες της πόλης.

Ένας Χωρισμός («A Separation»/ «Jodaeiye Nader Az Simin»)
Δραματική Ιρανική ταινία σε σκηνοθεσία Asghar Farhadi, γύρω από το τραγικό δίλημμα ενός ζευγαριού. Να αφήσουν το Ιράν και να πάνε να ζήσουν κάπου καλύτερα για χάρη του παιδιού τους ή να μείνουν για να προσέχουν τον πατέρα του συζύγου που πάσχει από Αλτσχάιμερ; Μια μοιραία παρεξήγηση θα μπλέξει τα πράγματα και θα τους οδηγήσει σε ένα πιθανό διαζύγιο. Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Ταινίας και Αργυρές Αντρικής και Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Αμνηστία
Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι σκηνοθετεί μια ταινία ελληνο-αλβανικής παραγωγής, δραματική και αυτή. Ένας άντρας και μια γυναίκα, οι οποίοι επισκέπτονται κάθε μήνα τους συζύγους τους στη φυλακή, ξεκινούν μια ερωτική σχέση. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν η αλβανική κυβέρνηση αποφασίσει να προσφέρει γενική αμνηστία στους φυλακισμένους.

Το Γάλα
Ο Γιώργος Σιούγας παίρνει την πιο επιτυχημένη περσινή θεατρική παράσταση, αλλάζει τους πρωταγωνιστές, βάζοντας στους βασικούς ρόλους της μάνας και των γιων τους Ιωάννα Τσιριγκούλη, Όμηρο Πουλάκη και Προμηθέα Αλειφερόπουλο, και δημιουργεί μια ταινία που -ίσως και να- είναι ότι καλύτερο έχει βγάλει ο ελληνικός κινηματογράφος εδώ και πολλά χρόνια. Τα μέλη μιας τριμελούς οικογένειας μεταναστών από την Τιφλίδα προσπαθούν, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα και να παλέψουν με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Τη στιγμή που ο μεγαλύτερος γιος, Αντώνης, βρίσκεται λίγα βήματα πριν από έναν βολικό για όλους γάμο, ο Λευτέρης παλεύει να σταθεί όρθιος στον αδυσώπητο ενήλικο κόσμο.

Colombiana
Όταν πίσω από το σενάριο και την παραγωγή κρύβεται ο Luc Besson, ξέρεις πως πρόκειται να παρακολουθήσεις μια ταινία που τουλάχιστον δεν θα βαρεθείς. Ένα μικρό κορίτσι γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας των γονιών της και διαφεύγει από την Κολομβία στις ΗΠΑ. Εκεί εκπαιδεύεται ως ψυχρή δολοφόνος και έπειτα από χρόνια βάζει μπροστά ένα σχέδιο εκδίκησης. Τίποτα εξαιρετικά πρωτότυπο, όταν όμως στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται η Zoe Saldana και η σκηνοθεσία είναι σε υψηλό επίπεδο, είναι ότι πρέπει για μια χαλαρή βραδιά στο σινεμά.

Ο Βετεράνος («The Veteran»)
Παραδοσιακό βρετανικό θρίλερ δράσης του Matthew Hope, με τους Toby Kebbell, Brian Cox και Tony Curran στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ένας στρατιώτης επιστρέφει στο Λονδίνο από το Αφγανιστάν και, άνεργος πλέον, συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες σε μια αποστολή, η οποία όμως δεν είναι ακριβώς αυτό που του είχαν περιγράψει. Πάμε στοίχημα πως πάνω στο μισάωρο θα έχετε καταλάβει όλοι το τέλος.

Ανώνυμοι Ρομαντικοί («Les Emotifs Anonymes»)
Γαλλική κομεντί του Jean-Pierre Ameris από το 2010, που τώρα κατάφερε να βρει το δρόμο της στις ελληνικές αίθουσες. Το αμοιβαίο πάθος τους για τη σοκολάτα φέρνει κοντά τον Ζαν Ρενέ και την Ανζελίκ, τους δύο πιο συναισθηματικά ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο. Άρωμα από παλιό Χόλυγουντ κι ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι που κλέβει τη παράσταση σε μια κατά τ' άλλα προβλέψιμη ταινία.

Όχι Μόνο Φίλοι («Friends With Benefits»)
Μετά από τόσο promo που γίνεται εδώ και μήνες για αυτή τη ταινία, πρέπει να ζείτε σε σπηλιά για να μην ξέρετε ήδη τα πάντα γύρω από το σενάριο και τους πρωταγωνιστές. Justin Timberlake και Mila Kunis μένουν μπουκάλες όταν τους χωρίζουν οι σύντροφοί τους (να ένα απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο-not) και αποφασίζουν να γίνουν φίλοι με προνόμια, κοινώς να διατηρούν μια καθαρά σεξουαλική, απελευθερωμένη σχέση και τίποτε παραπάνω. Μέχρι που, φυσικά, θα ερωτευτούν. Τι περιμένατε δηλαδή; Θα περάσετε ένα ευχάριστο δίωρο, όπως και να 'χει.

Νικοστράτος. Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι («Nicostratos Le Pelican / Un Ete Grec»)
Γαλλο-ελληνική παραγωγή σε σκηνοθεσία Olivier Horlait με τον Emir Kusturica. Ο 14χρονος Γιάννης αναπτύσσει κρυφά από τον αυστηρό πατέρα του, μια ιδιαίτερη σχέση με ένα λευκό πελεκάνο, ο οποίος αναστατώνει την καθημερινότητα ενός γραφικού κυκλαδίτικου νησιού. Αφελής ιστορία ενηλικίωσης που η ελληνική μεταγλώττιση τη κάνει επιεικώς ανυπόφορη.

Sex and Zen 3D, Απόλυτη Έκσταση («Sex and Zen 3D, Extreme Ecstasy»)
Ο Γουέι ερωτεύεται την Τιε αλλά η έλλειψη σεξουαλικού πάθους από τη πλευρά της τον αφήνει ανικανοποίητο. Η λύση στο πρόβλημά του θα βρεθεί στο παλάτι της Απόλυτης Ευδαιμονίας, αλλά γρήγορα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Remake της ομώνυμης ερωτικής κωμωδίας του 1991, το οποίο χάρη στο χιούμορ και το γενικότερο concept του, δεν βλέπεται με τίποτα.