Απεργία ηθοποιών: Τα indies θα σώσουν το σινεμά παρά την παράλυση του Χόλιγουντ

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Απεργία ηθοποιών: Τα indies θα σώσουν το σινεμά παρά την παράλυση του Χόλιγουντ

Μπορεί η απεργία των ηθοποιών και των σεναριογράφων να συνεχίζεται, αλλά 39 ανεξάρτητες ταινίες συνεχίζουν κανονικά με μεγάλα ονόματα σε cast και συντελεστές.

Anne Hathaway, Jenna Ortega, Matthew McConaughey, Mark Wahlberg, Mads Mikkelsen, Sigourney Weaver και πολλοί ακόμα βρήκαν δουλειά παρά την παράλυση του Χόλιγουντ με τις απεργίες των ηθοποιών και των σεναριογράφων.

Απεργία ηθοποιών & σεναριογράφων: Indies to the rescue

Ποιες ταινίες και blockbuster επηρεάζονται από την απεργία των ηθοποιών

Το Σωματείο Ηθοποιών - Αμερικανική Ομοσπονδία Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Καλλιτεχνών (SAG-AFTRA) έδωσε έγκριση σε 39 ανεξάρτητες παραγωγές να συνεχίσουν τα γυρίσματα παρά τη συνεχιζόμενη απεργία των ηθοποιών και σεναριογράφων. Το συνδικάτο επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι τα κινηματογραφικά αυτά project δεν συνδέονται με εταιρείες της Ένωσης Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), δηλαδή τα μεγάλα στούντιο, πράγμα που τους επιτρέπει να προχωρήσουν.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής A24, διάσημη τα τελευταία χρόνια και για εισπρακτικά επιτυχημένα φιλμ όπως Everything Everywhere All At Once, Moonlight, Uncut Gems, Midsommar, Hereditary (και πόσα ακόμα), έχει εξασφαλίσει δύο έργα στον εγκεκριμένο κατάλογο: Το "Mother Mary", με την Anne Hathaway και τον Michaela Coel, και το "Death of a Unicorn", με πρωταγωνιστές τον Paul Rudd και την Jenna Ortega, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει γυρίσματα στην Ουγγαρία σε λίγο καιρό. Η A24, διευκρίνισε εκπρόσωπός της, λειτουργεί εκτός των αρμοδιοτήτων της AMPTP.

Άλλα project επίσης περιλαμβάνουν (μέσω Variety) το "The Rivals of Amziah King" με τον Matthew McConaughey, το "Flight Risk" με τον Mark Wahlberg σκηνοθεσίας Mel Gibson, το "Dust Bunny" με τον Mads Mikkelsen και την Sigourney Weaver, το το "Bride Hard" με την Rebel Wilson και το "The Chosen", μια σειρά για τη ζωή του Ιησού.

Γιατί αυτά τα project μπορούν να προχωρήσουν;

Παρόλο που μέλη της SAG-AFTRA και της WGA (Ένωση Σεναριογράφων) δεν μπορούν να συμμετέχουν σε οτιδήποτε αφορά δημιουργία, παραγωγή ή προώθηση μιας ταινίας (γυρίσματα, συνεντεύξεις, εμφανίσεις, οντισιόν), δεν μπορούν επίσης να συνάψουν νέες συμφωνίες για μελλοντικά project.

Ποιες σειρές έχουν επηρεαστεί από την απεργία των σεναριογράφων (UPDATED)

Ωστόσο, η SAG-AFTRA είχε ανακοινώσει προηγουμένως την προθυμία της να χορηγήσει προσωρινές συμφωνίες, που αναφέρονται ως "waivers", σε ανεξάρτητες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που δεν συνδέονται με τα μεγάλα κινημαοτγραφικά στούντιο (όπως Disney, Warner Bros., Universal, Paramount). Η προσέγγιση αυτή επιδιώκει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της συνεχιζόμενης απεργίας και της ανάγκης της βιομηχανίας για συνέχιση της δημιουργίας περιεχομένου.

Την Τρίτη, το συνδικάτο κοινοποίησε δημοσίως έναν πλήρη κατάλογο των 39 έργων που έχουν λάβει έγκριση μέχρι στιγμής. Ενώ ορισμένα από αυτά τα έργα έχουν ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματα, εξακολουθούν να απαιτούν απαλλαγή για να συμμετάσχουν οι ηθοποιοί σε δραστηριότητες προώθησης.

Η απεργία της SAG-AFTRA, η πρώτη μετά από 43 χρόνια, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, αναδεικνύοντας βασικές ανησυχίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κατανομή των εσόδων στο streaming και η ανάγκη για δίκαιη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ώστε να συμβαδίζει με τον πληθωρισμό.

Καθώς η απεργία συνεχίζεται, η έγκριση αυτών των ανεξάρτητων έργων χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση του βαθύτερου χάσματος μεταξύ της ένωσης και των μεγάλων στούντιο. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς αυτή η διαίρεση θα διαμορφώσει το μέλλον της βιομηχανίας και θα επηρεάσει την έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια ιστορική κινητοποίηση που ξεκίνησαν οι σεναριογράφοι και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσουν όλο το χολιγουνταινό τοπίο για τις επόμενες γενιές.