«Το ταξίδι στη Βηθλεέμ» και 4 ακόμα ταινίες που μας δίδαξαν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων

Τζένη Ντεμιράι
«Το ταξίδι στη Βηθλεέμ» και 4 ακόμα ταινίες που μας δίδαξαν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων

Αυτές οι ταινίες μπορούν να αποτελέσουν μία εξαιρετική ευκαιρία να ξεκινήσεις βαθύτερες συζητήσεις σχετικά με το τι πραγματικά σημαίνει αυτή η περίοδος!

Τα Χριστούγεννα είναι μία φανταστική περίοδος να περάσουμε χρόνο με τους αγαπημένους μας, να φάμε νόστιμες λιχουδιές, να ξεκουραστούμε αλλά και να δούμε ταινίες, χουχουλιάζοντας στον καναπέ. Είναι, επίσης, μια θαυμάσια ευκαιρία να επικεντρωθούμε στο γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα.

Για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, συγκεντρώσαμε πέντε ταινίες που αναφέρονται στο πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, δηλαδή στη γέννηση του Ιησού.

Αυτές οι ταινίες μπορούν να αποτελέσουν μία εξαιρετική ευκαιρία να ξεκινήσεις βαθύτερες συζητήσεις σχετικά με το τι σημαίνει αυτή η περίοδος των Χριστουγέννων και γιατί την γιορτάζουμε.

The Nativity Story (2006)

Η ταινία με τίτλο «Η Ιστορία της Γέννησης» είναι μια δραματοποιημένη εκδοχή της προφητείας της γέννησης του Ιησού. Γνωστά πρόσωπα από τη Βίβλο παίζουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως ο Ηρώδης, οι Μάγοι, οι βοσκοί, ο Ιωσήφ και η Μαρία.

Έχουν υπάρξει πολλές ρομαντικές απεικονίσεις της γέννησης του Ιησού, αλλά η «Ιστορία της Γέννησης» προσπαθεί να παρουσιάσει πώς ήταν πραγματικά η ζωή εκείνη την εποχή. Η παρακολούθηση αυτής της ταινίας μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι το γεγονός της γέννησης του Ιησού είχε ιστορική βάση και αφορούσε πραγματικούς ανθρώπους με πραγματικές ζωές.

The Nativity (1978)

Η ταινία με τίτλο «Η Γέννηση» είναι μια αμερικανική βιογραφική δραματική ταινία του 1978 με πρωταγωνίστρια τη Madeleine Stowe στο ρόλο της Μαρίας, η οποία θέτει και πάλι στο επίκεντρο τη Γέννηση του Ιησού και βασίζεται στα Ευαγγέλια των Ματθαίου και Λουκά, αλλά και στα Απόκρυφα Ευαγγέλια του Ψευδο-Ματθαίου και του Ιακώβου.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Bernard L. Kowalski, το σενάριο οι Morton S. Fine και Millard Kaufman. Τα γυρίσματα έγιναν στην Αλμερία της Ισπανίας.

Mary and Joseph: A Story of Faith (1979)

Ακόμα μία ταινία που θα σε διδάξει περισσότερες λεπτομέρειες για τη Γέννηση του Ιησού. Η υπόθεση αυτής της ταινίας αφηγείται την ιστορία Μαρίας και του Ιωσήφ, με ιστορική οπτική και απόλυτο σεβασμό στις θρησκευτικές αξίες.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίζεται στη Μαρία και της λέει ότι θα γίνει η μητέρα του Ιησού, του γιου του Θεού. Αυτή και ο Ιωσήφ ταξιδεύουν στη Βηθλεέμ, όπου γεννιέται ο Ιησούς.

Το «Killers of the Flower Moon» και 9 ακόμα ταινίες που αγαπήσαμε το 2023

Hail Mary (1985)

Και κάπου εδώ, η λίστα μας απομακρύνεται από τις κλασσικές επιλογές, αφού σου προτείνουμε μία αμφιλεγόμενη ταινία, η οποία δε θα σου διδάξει κάτι για την ιστορική πλευρά της Γέννησης του Ιησού, αλλά θα σε κάνει να ξανασκεφτείς το βαθύτερο νόημα της σχέσης ενός ζευγαριού που δεν έχει σεξουαλικές επαφές.

Πρόκειται για για μια σύγχρονη αναπαράσταση της ιστορίας της παρθενικής γέννησης, με τίτλο «Χαίρε Μαρία» (γαλλικά: Je vous salue, Marie). Είναι μια γαλλική αβανγκάρντ ερωτική δραματική ταινία του 1985, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Jean-Luc Godard.

Το «Hail Mary» έλαβε ανάμεικτα σχόλια από κοινό και κριτικούς. Η θρησκευτική θεματολογία σε συνδυασμό με σκηνές γυμνού φάνηκε να θεωρήθηκαν προσβλητικές από μία μερίδα Χριστιανών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επέκρινε την ταινία λέγοντας ότι «πληγώνει βαθιά τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών».

Η ταινία μπορεί να είχε κόψει μόνο 353.877 εισιτήρια στις γαλλικές αίθουσες, και να απαγορεύτηκε στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, ωστόσο, σημαντικά «χαρτιά» του Τύπου εκτίμησαν την καλλιτεχνική ματιά του Γάλλου δημιουργού Godard.

Οι New York Times χαρακτήρισαν την ταινία ως «όχι ιδιαίτερα προκλητική ή γελοία», αλλά «μια απολύτως σοβαρή προσπάθεια να εξεταστεί η φύση των σχέσεων μεταξύ γυναικών και ανδρών και η δυνατότητα βαθιών φιλικών σχέσεων που δεν βασίζονται στο σεξ. Πρόκειται επίσης για τις απαιτήσεις της πίστης, κάτι που, σε αυτή την εποχή του κυνισμού, ίσως είναι η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή της ταινίας».

Το Time Out από την πλευρά του έγραψε: «Η ταινία του Godard δίνει νέο νόημα σε καθημερινές εικόνες δείχνει το γυναικείο γυμνό όπως δεν έχει κινηματογραφηθεί ποτέ πριν».

O Godard υποστήριξε ότι η ταινία δεν αναφέρεται στην Παρθένο Μαρία, αλλά «σε μια νεαρή γυναίκα με το όνομα Μαρία, η οποία, σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής της, βρίσκει τον εαυτό της μέρος ενός εξαιρετικού γεγονότος που δεν θα επιθυμούσε ποτέ η ίδια».

Παρά την αρχική έντονη κριτική, η ταινία έχει επίσης επαινεθεί για την όμορφη κινηματογράφησή της.

29 χριστουγεννιάτικες ταινίες που θα σε βάζουν σε γιορτινό mood κάθε μέρα μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου!

Journey to Bethlehem (2023)

Η ταινία με τίτλο «Το ταξίδι στη Βηθλεέμ» είναι μια αμερικανική χριστιανική μιούζικαλ ταινία του 2023 σε σκηνοθεσία του Adam Anders στο μεγάλου μήκους σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Το σενάριο υπογράφουν ο Anders και ο Peter Barsocchini, ενώ στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Milo Manheim, Fiona Palomo, Antonio Banderas.

Πρόκειται για μία μουσική αναπαράσταση της ιστορίας της Μαρίας και της γέννησης του Ιησού. Εκείνη είναι μία νεαρή γυναίκα που φέρει μία μεγάλη ευθύνη και στο πλευρό της βρίσκεται ο Ιωσήφ, ο οποίος βρίσκεται σε εσωτερική διαμάχη, καθώς αισθάνεται ότι η αγάπη και η τιμή αντικρούονται.

Η ταινία περιγράφεται ως μία «live-action χριστουγεννιάτικη μουσική γιορτή» και την προτείνουμε για τρεις βασικούς λόγους.

Πρώτον, επειδή είναι ένα έργο που μπορεί να δει όλη η οικογένεια. Δεύτερον, επειδή είναι μία ταινία με αισιόδοξη οπτική προσέγγιση και μουσική, στοιχεία που έχουμε ανάγκη αυτή την περίοδο και τρίτον είναι ένα «ολόφρεσκο» δημιούργημα του 2023.

Εσύ τι λες; Ποια από τις παραπάνω ταινίες θα δεις φέτος τα Χριστούγεννα;

Πηγή κεντρικής εικόνας: @jtbmovie