Έπεσε η αυλαία για το Ιντεάλ και το 2024 ξημερώνει με έναν κινηματογράφο λιγότερο στην Αθήνα

Τζένη Ντεμιράι
Έπεσε η αυλαία για το Ιντεάλ και το 2024 ξημερώνει με έναν κινηματογράφο λιγότερο στην Αθήνα

Τα φώτα του Ιντεάλ σβήνουν σήμερα 29 Δεκεμβρίου 2023 με την επαναληπτική προβολή της ταινίας «Pulp Fiction».

Το Ιντεάλ είναι ο παλαιότερος εν λειτουργία κινηματογράφος στην Αθήνα, αφού μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής. Ξεκινώντας το 1921 ως «Σαλόν Ιντεάλ», έφτασε λίγο πριν την εκπνοή του 2023 για να μας αποχαιρετήσει και να το αποχαιρετήσουμε με ένα συναίσθημα θλίψης που συνδέει όλους τους σημαντικούς αποχωρισμούς της ζωής μας.

1703875275670-655353327-ideal.jpg

Το τελευταίο βράδυ στο Ιντεάλ, Πηγή: queen.gr

Χτισμένο πίσω από κτίριο του Τσίλλερ, το Ιντεάλ ξεκίνησε να λειτουργεί όχι μόνο ως κινηματογράφος αλλά και ως θέατρο, ενώ είναι γνωστό ότι στο παρελθόν στην αίθουσα του γίνονταν και προβολές πορνό ταινιών.

Πηγή: eurokinissi

Μπαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του κινηματογράφου, διαπιστώνουμε ότι το Ιντεάλ ήταν πρωτοπόρο στις τεχνολογικές εξελίξεις του προηγούμενου αιώνα αν και ατύχησε βρισκόμενο αντιμέτωπο με μία πυρκαγία το 1990, η οποία παρόλο που το έκανε στάχτη, δεν κατάφερε να σβήσει τα φώτα του.

«Μας είχε κοστίσει 60-70 εκατομμύρια. Η ασφάλεια ήταν για 45 εκατομμύρια δραχμές και πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι για να ξαναλειτουργήσει ο κινηματογράφος χρειάζονται περίπου 120 εκατομμύρια δραχμές», δήλωνε τότε ο ιδιοκτήτης Αλέκος Σπέντζος, σύμφωνα με τη «Μηχανή του Χρόνου».

Πηγή: eurokinissi

Γιατί κλείνει το Ιντεάλ

Τα φώτα, τελικά, σβήνουν σήμερα 29 Δεκεμβρίου 2023. Αιτία δεν είναι κάποια φωτιά αλλά η ανάγκη για αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος της Παναεπιστημίου 46.

Ο ιστορικός κινηματογράφος βρίσκεται αντιμέτωπος με στατικά προβλήματα (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μόλις πέρσι έπεσε ένας τοίχος στην πίσω πλευρά).

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, χρειάζονται πόροι. Και κάπως έτσι τα κλειδιά του Ιντεάλ βρίσκονται στα χέρια του ξενοδοχειακού ομίλου Μήτση στον οποίο ολόκληρο το κτίριο του Τσίλλερ, που στεγάζει και τα 830 τ.μ. του Ιντεάλ, εκμισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ.

Ο φόβος για αντικατάστασης του Ιντεάλ με ένα ξενοδοχείο, το οποίο θα έχει αμιγώς τουριστικό ενδιαφέρον, παραμένει ζωντανός για πολλούς πολίτες και δημοσιογράφους που μιλούν για «το οριστικό τέλος του κινηματογράφου στην Πανεπιστημίου».

Ο όμιλος Mitsis Hotels, από την πλευρά του, ωστόσο, υπόσχεται ότι θα ανακαινίσει το Ιντεάλ και θα το μετατρέψει σε αίθουσα θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών και φιλοξενίας συνεδρίων.

Το ίδιο το Ιντεάλ πάντως, πιστεύει στο αισιόδοξο σενάριο, αφού αν καλέσεις στο τηλέφωνο του σινεμά ακούγεται το παρακάτω μήνυμα:

Ακόμα και το αισιόδοξο σενάριο να ισχύσει, όμως, το Ιντεάλ δε θα είναι ποτέ ξανά όπως πριν και αυτό σηματοδοτεί από μόνο του ένα τέλος εποχής.

Το «αντίο» την τελευταία Παρασκευή του 2023

Το «αντίο» αυτής της εποχής θα ειπωθεί με την επαναληπτική προβολή της ταινίας «Pulp Fiction», ύστερα από διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

1703875411220-62596462-ideal-(2).jpg

Το τελευταίο βράδυ στο Ιντεάλ, Πηγή: queen.gr

H επιλογή της ταινίας, μάλλον, κρύβει μία τραγική ειρωνεία, αφού όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος σε σχετικό άρθρο του στη Lifo «δεκαετίες από fiction που προβλήθηκαν, γίνονται pulp σε λίγες ημέρες, αναμνήσεις και χαλάσματα».

Η προβολή έγινε γρήγορα sold out, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι όλοι όσοι αγαπούν την Αθήνα και το σινεμά στηρίζουν τον ιστορικό κινηματογράφο.

1703876185033-767753756-ideal-(3).jpg

Το τελευταίο βράδυ στο Ιντεάλ, Πηγή: queen.gr

Στην αίθουσα του Ιντεάλ θα σταθούν δίπλα-δίπλα σινεφίλ και εργαζόμενοι που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο κέντρο της Αθήνας.

Το τελευταίο βράδυ στο Ιντεάλ, Πηγή: queen.gr

Άνθρωποι που εργάστηκαν στο Ιντεάλ μαζί με τους δικούς τους φίλους και συγγενείς θα βρεθούν εκεί, στις 9 το βράδυ για να αποχαιρετήσουν με τον δικό τους τρόπο ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής πραγματικότητας.

Πηγή κεντρικής εικόνας: eurokinissi