Ο Λάνθιμος και η Stone διευρύνουν τα όρια της γυναικείας χειραφέτησης και αυτό τους φέρνει 2 βραβεία

Τζένη Ντεμιράι
Ο Λάνθιμος και η Stone διευρύνουν τα όρια της γυναικείας χειραφέτησης και αυτό τους φέρνει 2 βραβεία

«Προφανώς τον εμπιστεύομαι απόλυτα», είχε δηλώσει η Emma Stone για τον Γιώργο Λάνθιμο και η εμπιστοσύνη της αποδίδει καρπούς.

Όλους όσους δούλεψαν για το «Poor Things» ευχαρίστησε ο Γιώργος Λάνθιμος, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας τα ξημερώματα της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου 2024.

Ο σκηνοθέτης αλλά και η μούσα του, Emma Stone, ήταν εξαιρετικά συγκινημένοι κερδίζοντας δύο από τα πιο σημαντικά βραβεία της βραδιάς, της Καλύτερης Κωμωδίας και του Α΄Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία.

Χρυσές Σφαίρες 2024: H Stone κέρδισε την Robbie & ο Nolan άγγιξε την κορυφή - Όλοι οι νικητές

81st Golden Globe Awards - Arrivals

Κατά τη διάρκεια του λόγου της, μετά τη νίκη της στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία η Emma Stone απευθύνθηκε στον Γιώργο Λάνθιμο εκφράζοντάς την ευγνωμοσύνη της για την γνωριμία τους.

Αναφερόμενη στην ηρωίδα της ταινίας, Bella Baxter, η Emma Stone σχολίασε πως «Το βλέπω ως ρομαντική κομεντί, με την έννοια ότι η Bella ερωτεύεται την ίδια τη ζωή αντί για ένα πρόσωπο. Αποδέχεται το καλό και το κακό εξίσου - όλα είναι σημαντικά».

Η Emma Stone πάει όπου την πάει ο Γιώργος Λάνθιμος & οι γειτονιές της Αθήνας έχουν την τιμητική τους

Οι προετοιμασίες των ηθοποιών για να νιώσουν οικειότητα στο «Poor Things»

Πρόσφατα, η Stone μίλησε στο The Hollywood Reporter τονίζοντας ότι η ίδια και το καστ προετοιμάζονταν εβδομάδες για την ταινία, αλλά με έναν μη συνηθισμένο τρόπο.

«Κάναμε παιχνίδια όπου ήμασταν όλοι κατά κάποιο τρόπο δεμένοι μεταξύ μας. Αληθινά θεατρικά παιχνίδια», δήλωσε η ηθοποιός. «Όλοι έπρεπε να κλείνουμε τα μάτια μας και να περατάμε και ένα άτομο είχε αναλάβει να βάλει μια καρέκλα από κάτω μας καθώς καθόμασταν. Είναι απλά εντελώς ανόητο. Ντρεμόμαστε ο ένας μπροστά στον άλλον και μετά ερχόμαστε πολύ κοντά, πολύ γρήγορα. Έτσι, όταν βρισκόμασταν στο πλατό, νιώθαμε ότι γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά και μπορούμε να πειραματιστούμε και να είμαστε ελεύθεροι και να κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλον».

YE - Top Films

Μία «μούσα» με ιστορία και συνέχεια

Stone και Λάνθιμος αποτελούν ένα φιλόδοξο δίδυμο, ωθώντας ο ένας τον άλλον σε πιο τολμηρές εξερευνήσεις της γυναικείας εξουσίας και δύναμης. Η ταινία «Poor Things» σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία του Λάνθιμου και της Stone, μετά το «The Favourite» του 2018 και τη βωβή, μικρού μήκους ταινία, «Βληχή», του 2022.

Μιλώντας στο Vanity Fair η Emma Stone τόνισε πως η Bella Baxter αποτελεί αγαπημένος της χαρακτήρας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την προσωπικότητα του κοριτσιού της διπλανής πόρτας, που καθόριζε μέχρι πρόσφατα την καριέρα της. Η τηλεοπτική σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί με τίτλο «The Curse», αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα αυτού του κοριτσιού, που μάλλον η Stone θα αφήσει πίσω της.

Στις ταινίες του Λάνθιμου, η Stone δεν είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας, αλλά μία γυναίκα που μαθαίνει να εξερευνεί τη σεξουαλικότητά της, να μην είναι υπόλογη για τα «θέλω» της και να θέτει τους δικούς της όρους σε μία πατριαρχική, ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Στην ταινία με τίτλο «η Ευνοούμενη», για παράδειγμα, που διαδραματίζεται στην Αγγλία του 18ου αιώνα, η Stone υποδύεται την Abigail, η οποία χρησιμοποιεί το φλερτ ως μέσο για να πετύχει τον σκοπό της. Οι σεξουαλικές της επαφές είναι σχεδόν μηχανικές και στερούνται αισθησιασμού και πάλι όμως ο ερωτισμός γίνεται στοιχείο δύναμης και χειραφέτησης.

Μιλώντας για τον Λάνθιμο στους New York Times και για την προστασία που αισθάνεται, η Stone ανέφερε: «Προφανώς τον εμπιστεύομαι απόλυτα και πολύ έντονα». Η «The Washington Post» παρατηρεί ότι η σιγουριά που αισθάνεται δίπλα του γίνεται ορατή στην οθόνη, αφού οι χαρακτήρες της έχουν γίνει πιο απελευθερωμένοι - και η κινηματογράφηση πιο πειραματική.

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP