Λίγο πριν τα Όσκαρ θυμόμαστε ταινίες που πήραν το βραβείο καλύτερης ταινίας την περίοδο 2010-2023

Τζένη Ντεμιράι
Λίγο πριν τα Όσκαρ θυμόμαστε ταινίες που πήραν το βραβείο καλύτερης ταινίας την περίοδο 2010-2023

Στην παρακάτω λίστα, μπορείς να δεις ταινίες που κέρδισαν το Όσκαρ «Best Picture», ξεκινώντας από αυτήν που το euronews culture έκρινε ότι άξιζε λιγότερο τη νίκη και φτάνοντας σε εκείνη που έχει γράψει δίκαια το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του θεσμού.

Τα 96α Βραβεία Όσκαρ έρχονται την Κυριακή 10 Μαρτίου και είτε μας αρέσει είτε όχι, το χρυσό τρόπαιο «Καλύτερης Ταινίας», βάρους οκτώμισι κιλών, παραμένει το πιο σημαντικό βραβείο κάθε χρονιάς.

Το Όσκαρ «Καλύτερης Ταινίας» είναι μια διάκριση που κατοχυρώνει τη θέση μιας ταινίας στην ιστορία, ωστόσο, η νίκη σε αυτή την κατηγορία δεν «κλειδώνει» απαραίτητα και την επιτυχία της για το ευρύ κοινό.

Η Emma Stone ανάμεσα στα φαβορί των Oscars αλλά στα στοιχήματα η Lily Gladstone την «απειλεί»

Στην φετινή απονομή, όλα δείχνουν πως το συγκεκριμένο βραβείο θα το λάβει ο «Oppenheimer», αφού η ταινία του Christopher Nolan φαίνεται ότι θα αφήσει πίσω της άλλες αγαπημένες ταινίες που είναι υποψήφιες, όπως τα «Poor Things», «Anatomy of a Fall», «Past Lives» και «The Zone of Interest».

Στο μεσοδιάστημα, το euronews culture έριξε μία ματιά στις ταινίες που έχουν κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο, από το 2010 ως και σήμερα, συμπεραίνοντας ότι δεν άξιζαν όλες να αναδειχθούν «Ταινίες της Χρονιάς».

Στην παρακάτω λίστα, μπορείς να δεις ταινίες που κέρδισαν το Όσκαρ «Pest Picture», ξεκινώντας από αυτήν που το euronews culture έκρινε ότι άξιζε λιγότερο τη νίκη και φτάνοντας σε εκείνη που έχει γράψει δίκαια το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του θεσμού.

Στο «The Idea of You» η Anne Hathaway «σπάει» τα ηλικιακά ταμπού και ερωτεύεται έναν 24χρονο

Green Book (2019)

Το «Green Book» κέρδισε 3 βραβεία, για «Καλύτερη Ταινία», «Β’ Ανδρικού Ρόλου» (Mahershala Ali) και «Πρωτότυπου Σεναρίου» στα Όσκαρ 2019. Το «Green Book» θεωρήθηκε ότι υποτίμησε τη ιστορία του ρατσισμού στην Αμερική.

Η υπόθεση της ταινίας τοποθετείται τη δεκαετία του ’60 και θέτει στο επίκεντρο έναν Ιταλό μπράβο, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη σοφέρ ενός Αφροαμερικανού πιανίστα, ο οποίος αποφασίζει να προχωρήσει σε ένα σχεδόν… αυτοκτονικό tour στον αμερικανικό Νότο.

The King’s Speech (2011)

Η ταινία με τίτλο «The King’s Speech» κέρδισε 4 βραβεία στα Όσκαρ του 2011, τα «Καλύτερης Ταινίας», «Καλύτερου Σκηνοθέτη» (Tom Hooper), «Α΄Ανδρικού Ρόλου» (Colin Firth) και «Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου».

Το euronews culture έκρινε «εξευτελιστική» την υπόθεση της συγκεκριμένης ταινίας. Στο επίκεντρο της οποίας τίθεται ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Γεωργίου VI, Αλβέρτος, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυλισμού και καλείται να αναλάβει τον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του και την παραίτηση του μεγαλύτερου αδερφού του.

The Artist (2012)

Η ταινία με τίτλο «The Artist» κέρδισε 5 Όσκαρ το 2012, τα «Καλύτερης Ταινίας», «Καλύτερου Σκηνοθέτη» (Michel Hazanavicius), «Καλύτερου Ηθοποιού» (Jean Dujardin), «Πρωτότυπης Μουσικής» και «Σχεδίασης Κοστουμιών». Το euronews culture, όμως, έκρινε ότι το «The Tree of Life» άξιζε τη νίκη εκείνη την χρονιά, στο επίκεντρο του ο οποίο βρέθηκε ένας άνδρας, ο οποίος ανακαλεί στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, ως δεύτερο παιδί μίας πενταμελούς οικογένειας.

Το «The Artist» πάντως είχε διχάσει το κοινό το 2012. Μία βουβή ασπρόμαυρη ταινία, η οποία διηγείται μία ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν μεγάλο σταρ του βωβού Hollywood που βρίσκεται στη Δύση της καριέρας του και μία νεαρή ανερχόμενη χορεύτρια.

CODA (2022)

Το 2022 το Όσκαρ «Καλύτερης Ταινίας» έλαβε η ταινία «CODA». Εκτός αυτού του βραβείου, η συγκεκριμένη ταινία έλαβε ακόμα το Όσκαρ «Β’ Ανδρικού Ρόλου» (Troy Kotsur) και «Διασκευασμένου Σεναρίου». Το euronews culture έκρινε ότι η ταινία ξεχάστηκε γρήγορα και πέρασε «στην αφάνεια» δύο μόλις χρόνια μετά τη νίκη της.

Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Ruby Rossi, μία 17χρονη κοπέλα, η οποία είναι το μόνο μέλος της οικογένειάς της με ακοή. Αυτό την καθιστά αναγκαία στη βοήθεια των κωφών γονείς της και τον αδερφό της, ειδικά όσον αφορά την αλιευτική επιχείρηση τους. Στο σχολείο συμμετέχει στη χορωδία, και εκεί ανακαλύπτει το πάθος της για το τραγούδι.

Spotlight (2016)

Το 2016 ταινία της χρονιάς αναδείχθηκε το «Spotlight», το οποίο κέρδισε και το βραβείο «Πρωτότυπου Σεναρίου». Το euronews culture έκρινε ότι η ταινία δεν άξιζε τη νίκη, όμως, αφού η δημοσιογραφική έρευνα για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από την Καθολική Εκκλησία είναι λιγότερο καλή υπόθεση από έναν άνδρα που προσπαθεί να επιβιώσει καταδιωκόμενος από μία αδίστακτη συμμορία (Mad Max: Fury Road). Εμείς πάντως διαφωνούμε και θεωρούμε ότι το «Spotlight» άξιζε τη νίκη.

Argo (2013)

Το «Argo» κέρδισε το βραβείο «Καλύτερης Ταινίας» το 2013. Την ίδια χρονιά έλαβε και τα βραβεία «Πρωτότυπου Σεναρίου» και «Καλύτερου Editing». Ωστόσο, το euronews culture έκρινε ότι το «Zero Dark Thirty» άξιζε περισσότερο τη νίκη.

Οι τρεις αξέχαστες ταινίες που πήρα όσκαρ «Καλύτερης Ταινίας» (2020-2023)

Everything Everywhere All at Once (2023)

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2023, ως καλύτερη ταινία βραβεύτηκε το «Everything Everywhere All at Once», το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι άξιζε τη νίκη. Το γεγονός ότι σάρωσε, παίρνοντας συνολικά 7 Oscars, επιβεβαιώνει από μόνο του ότι αυτή η ταινία αξίζει να μείνει αξέχαστη!

12 Years A Slave (2014)

Το «12 Χρόνια Σκλάβος» κέρδισε το βραβείο «Καλύτερης Ταινίας» το 2014 και αν και έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε, συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πιο «δυνατές» ταινίες που έχουν σηκώσει το αγαλματίδιο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η Lupita Nyong'o είχε λάβει το βραβείο «Β’ Γυναικείου Ρόλου», ενώ η ταινία είχε πάρει ακόμα το βραβείο «Πρωτότυπου Σεναρίου».

Parasite (2020)

Το 2020 καλύτερη ταινία αναδείχθηκε το νοτιοκορεάτικο «Parasite». Τέσσερα χρόνια μετά, βρίσκεται στη λίστα που δημιούργησε ο David Mouriquand με τις πιο εμβληματικές ταινίες που έχει βραβεύσει η Αμερικανική Ταινία Κινηματογράφου από το 2010 μέχρι το 2023.

Πέρα από αυτό το βραβείο, τα «Παράσιτα» πήρα επίσης το βραβείο «Καλύτερου Σκηνοθέτη» (Bong Joon Ho), «Πρωτότυπου Σεναρίου» και «Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας μεγάλου μήκους».