Όσκαρ: Αυτήν την υποψηφιότητα ποιος θα την πάρει;

Όσκαρ: Αυτήν την υποψηφιότητα ποιος θα την πάρει;

Ο χρόνος έχει κιόλας αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την φετινή απονομή των βραβείων Όσκαρ, στις 27 Φεβρουαρίου, και στα κινηματογραφικά πηγαδάκια έχουν ανάψει φωτιές για τις πιθανές υποψηφιότητες.

Οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες, που πάντα προοιωνίζουν τις Οσκαρικές, ανακοινώθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους και αναθέρμαναν τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ πολύ καιρό. Κρίνοντας από αυτές αλλά και από τις αντιδράσεις απέναντι στις ταινίες στα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ που έχουν ήδη προβληθεί, αποσπώντας πολλές από αυτές και βραβεία, οι κατάλογοι των προβλέψεων γεμίζουν τίτλους, ονόματα και πιθανούς νικητές για τη φετινή, 35η απονομή.

Το Φεστιβάλ του Sundance, που έγινε τον περσινό Ιανουάριο, ανέδειξε ως αγαπημένη ταινία κοινού και κριτικών το «Jack Goes Boating» σε σκηνοθεσία του Philip Seymour Hoffman -που έχει ήδη στην κατοχή του ένα Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Truman Capote» το 2005 και δύο ακόμα υποψηφιότητες-, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η απουσία του από τις Χρυσές Σφαίρες προβληματίζει αλλά δεν είναι αρκετή για να μας αποτρέψει από το να τον υπολογίζουμε στους πιθανούς υποψήφιους.

Η εμφάνιση του βραβευμένου στο Βερολίνο «Τα Παιδιά είναι Εντάξει» της Lisa Cholodenco στις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα αλλά και το θέμα του που αφορά σε μια οικογένεια με δύο ομοφυλόφιλες μαμάδες και ακουμπάει πολύ στα γούστα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου συν την επιτυχία του στο Φεστιβάλ Sundance, όπου είχε προβληθεί, αυξάνει πολύ τις πιθανότητες να εμφανιστεί η ταινία αυτή και στις Οσκαρικές λίστες.

Οι Κάννες προσφέρουν πάντα Οσκαρικούς οιωνούς και το «Μια Χρονιά Ακόμα» του Mike Leigh (που έχει ήδη υπάρξει υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας με τις ταινίες «Μυστικά και Ψέματα» και «Το Μυστικό της Βέρα Ντρέικ» και σεναρίου με την ταινία «Happy, Go, Lucky») φαντάζει ως πολύ πιθανός υποψήφιος.

O Danny Boyle με τις «127 Ώρες» του παρουσιάζει μια πραγματική ιστορία από εκείνες που συγκινούν την Ακαδημία και προσδοκά να δει το χαμόγελό του στο background του Kodak Theatre στη γιγαντοοθόνη που προβάλει τις αντιδράσεις των παριστάμενων υποψηφίων. Την ίδια ελπίδα τρέφει και ο πρωταγωνιστής του, James Franco, που είναι ήδη υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα.

Στα σίγουρα στοιχήματα -ειδικά φέτος που οι υποψηφιότητες για Καλύτερη Ταινία αυξήθηκαν και έγιναν δέκα- ανήκει το «Inception» του Christopher Nolan που είναι ήδη υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα και εκτινάχθηκε στην κορυφή του Box Office τη χρονιά που πέρασε. Και μαζί του, κατά πώς όλα δείχνουν, θα συμπαρασύρει και τον Leonardo DiCaprio που έχει ξεκινήσει δυναμικά από πέρυσι όντας υποψήφιος -για τρίτη φορά μετά τις ταινίες «Τι Βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ», «The Aviator» και «Blood Diamοnd»- για την ερμηνεία του στο «Νησί των Καταραμένων» του Martin Scorcese.

Το «Social Network» ήταν κεντρικός πρωταγωνιστής των Οσκαρικών συζητήσεων πολύ πριν τις υποψηφιότητές του για Χρυσές Σφαίρες όπως και το «The Town» του Ben Afleck που δεν κατέκτησε την πολυαναμενόμενη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, όμως. Ο «Μαύρος Κύκνος» του Darren Aronofsky, πάλι, θεωρείται αδιαμφισβήτητο φαβορί όπως και η Natalie Portman και την εκπληκτική ερμηνεία της και οι υποψηφιότητές τους για Χρυσές Σφαίρες δίνουν ένα ακόμα hint.

O Mark Wahlberg («The Fighter»), ο Ryan Gosling («Blue Valentine») και ο James Franco («127 Ώρες») εμφανίστηκαν στο παιχνίδι τελευταία, όταν τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν στις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, ενώ έκπληξη προκαλεί η απουσία του Jeff Bridges παρά την εκπληκτική του ερμηνεία στην ταινία «Αληθινό Θράσος» των αδελφών Coen. Η παρουσία του στις Οσκαρικές υποψηφιότητες, όμως, φαντάζει σχεδόν σίγουρη.

Ο Colin Firth έμεινε με το παράπονο πέρυσι αφού δεν κέρδισε το Όσκαρ για την ταινία «Ένας Άνδρας Μόνος» αλλά μπορεί να ελπίζει, ειδικά μετά την υποψηφιότητά του για Χρυσή Σφαίρα, πως το τραύλισμά του στο «Λόγο του Βασιλιά», θα τον οδηγήσει στον πόντιουμ των Όσκαρ, μαζί με την ίδια την ταινία

Πολλή συζήτηση γίνεται και για την ερμηνεία του Michael Douglas στην ταινία «Solitary Man» που δεν μπήκε, όμως, ούτε και αυτή στη λίστα για τις Χρυσές Σφαίρες. Εξίσου outsider, αλλά πολυσυζητημένο, είναι και το όνομα του Javier Bardem που ήδη προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα με την ταινία «Biutiful» του Alejandro González Iñárritu.

Στο Α΄Βραβείο Γυναικείου Ρόλου, εκτός από τη Natalie Portman που θεωρείται φαβορί για το «Μαύρο Κύκνο» της, γερά έχει θέσει τις βάσεις και η Nicole Kidman με τη δική της συγκινητική ερμηνεία στην ταινία «Rabbit Hole» του John Cameron Mitchell που, σε αντίθεση με τον σκηνοθέτη της που έμεινε εκτός, της χάρισε ήδη μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Δυνατές αντίπαλοι φαντάζουν, όμως, και η Annette Bening και η Julianne Moore από την ταινία «Τα Παιδιά είναι Εντάξει».

Το συγκινητικό «Toy Story 3» εκτός από αγαπημένο animation μικρών και μεγάλων είναι και φαβορί της αντίστοιχης κατηγορίας, μαζί με την ταινία «Εγώ, ο Απαισιότατος» αλλά δεν αποκλείεται πρωταγωνιστήσει και σε πιο βασικές κατηγορίες.