26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Οι προβολές ξεκινούν σήμερα!

26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Οι προβολές ξεκινούν σήμερα!

Παραμένοντας πιστό στο ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού του με τους έλληνες σινεφίλ, το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από σήμερα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου έως και τις 27 του μήνα στους κινηματογράφους ΙΝΤΕΑΛ, Λαϊς - Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Capitol 3D.

Oι κινηματογράφοι Λαϊς - Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Capitol 3D θα φιλοξενήσουν το φεστιβάλ από τις 14 έως και τις 20 Νοεμβρίου, ενώ ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου.

Στις 14 ημέρες της διάρκειας του φεστιβάλ, περισσότερες από 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία. θα παρουσιαστούν από τις 14 έως και τις 20 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους ΛΑΪΣ - Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Capitol 3D Cinema, και από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Όπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές που δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνα διανομέα θα διαγωνιστούν για το βραβείο του Πανοράματος. Tο βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) θα απονείμουν τρία μέλη της: Από τη Ρουμανία, η Giulia Dobre (κριτικός κινηματογράφου στο Romanian National Radio και τα περιοδικά Omagiu και Cultura ), από τη Νορβηγία ο Aleksander Huser (κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Cinema και τη διαδικτυακή εφημερίδα Side 3 Nettavisen) και από την Ελλάδα, ο Ρόμπι Εκσιέλ (κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ). Τέλος, τα τελευταία χρόνια το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού που απονέμει 5μελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

Ανάμεσα στις ταινίες του Διαγωνιστικού ξεχωρίζουν το Viva la liberta (καλύτερο σενάριο και πρώτος ανδρικός ρόλος στα Βραβεία της Ένωσης Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου), μια ευρηματική σάτιρα για την ιταλική πολιτική σκηνή και όχι μόνο, το Class enemy (υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, και για Luigi De Laurentiis Award στο Φεστιβάλ της Βενετίας), ένα συγκλονιστικό δράμα που εκτυλίσσεται σε ένα γυμνάσιο με φόντο μια αυτοκτονία, το The priest's children (υποψήφιο για Crystal Globe στο φεστιβάλ του Karlovy Vary), μία ευφυέστατη κωμωδία για τη θρησκεία και το ταμπού της αντισύλληψης, και το In bloom (υποψήφιο για καλύτερη ταινία στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου), ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την αντρική βία και την αναζήτηση της γυναικείας ταυτότητας.

Το φετινό πρόγραμμα του Πανοράματος περιλαμβάνει επίσης τα αφιερώματα:

  • Alejandro Jodorowsky – Ο σουρεαλισμός της ακρότητας
  • American Indie Go!
  • Έλληνες Συγγραφείς Προτείνουν 8 Ευρωπαϊκές Ταινίες
  • Ο "Άλλος" Ελληνικός Κινηματογράφος των 60s
  • Giallo: H εκδοχή του ιταλικού τρόμου
  • Μικρού Μήκους

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα Ευρωπαϊκό Σινεμά - Νότος vs. Βορράς, με αφορμή την προβολή στο διαγωνιστικό τμήμα, της βραβευμένης ταινίας του Roberto Ando, "Viva la liberta!" (Βραβείο καλύτερου Σεναρίου, πρώτου αντρικού ρόλου από την Ιταλική Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, και υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Ιταλίας και Καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Karlovy Vary). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, 12.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS.

26o ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

14 – 27 Νοεμβρίου 2013

Στους κινηματογράφους ΛΑΪΣ - Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιντεάλ και Capitol 3D

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, επισκεφθείτε το:

www.panoramafest.org

καθώς και τη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook