Rosalia: Η Ισπανίδα τραγουδίστρια-φαινόμενο δεν είναι η pop star που έχεις συνηθίσει

Rosalia: Η Ισπανίδα τραγουδίστρια-φαινόμενο δεν είναι η pop star που έχεις συνηθίσει

AP Photo/Chris Pizzello/Invision

Το «φαινόμενο Rosalia», η κοπέλα που ξεκίνησε να τραγουδάει flamenco και έφτασε να θεωρείται η απόλυτη pop star για την Gen Z, έρχεται και στην Ελλάδα για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι. Ποια είναι όμως και γιατί πρέπει να τη μάθεις (στην απίθανη περίπτωση που δεν την ξέρεις ήδη).

Rosalia Vila Tobella, η Καταλανή τραγουδίστρια-φαινόμενο που μαζεύει δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές που τσιρίζουν στις συναυλίες της, μαζεύει επίσης κάθε χρόνο πολλά διεθνή αναγνωρισμένα βραβεία και φέρνει τη δική της επανάσταση στη μουσική βιομηχανία βγάζοντας με κάθε της δίσκο viral επιτυχίες.

Grammys 2023: Harry Styles και Beyoncé στους μεγάλους νικητές των φετινών μουσικών βραβείων

Το «φαινόμενο Rosalia»

https://www.instagram.com/p/Cnu12TwgRNQ

Γεννημένη στα περίχωρα της Βαρκελώνης τον Σεπτέμβριο του 1992, ξεκίνησε να τραγουδάει από μικρή και σπούδασε μουσικολογία στο Catalonia College of Music.

Χαρακτηριστικό της ότι στα τραγούδια της συνδυάζει μοναδικά το είδος του φλαμένκο με την ποπ και την R&B, με τους στίχους να είναι τόσο στην αγγλική όσο και στην ισπανική γλώσσα. Ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας της μουσικής της Rosalia είναι αυτή η μίξη της παράδοσης με το σήμερα: φλαμένκο με τραπ, urban νότες σε λατινικούς ρυθμούς που βλέπουν τεράστια άνοδο και ξεφεύγουν από κάθε σύνορο.

Η 30χρονη τραγουδίστρια έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής μόνο τρεις δίσκους: το Los Ángeles το 2017, το El Mal Querer το 2018 και το περιβόητο Motomami το 2022, με το οποίο μάλιστα ξεκίνησε και μια παγκόσμια περιοδεία με τον ίδιο τίτλο. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε προτάθηκε για 9 υποψηφιότητες στα λατινικά Grammy, ένας αριθμός ρεκόρ αφού καμία γυναίκα καλλιτέχνις δεν έχει λάβει ποτέ τόσες υποψηφιότητες με μία μόνο κυκλοφορία.

rosalia world tour

Matt Sayles/Invision/AP, File

Η Rosalia και το αναποδογύρισμα του φλαμένκο

Το ντεμπούτο της στην παγκόσμια μουσική σκηνή το 2017 έγινε με τον ασυνήθιστο δίσκο Los Ángeles, με την επόμενη χρονιά να ακολουθεί το El Mal Querer, ένα LP-αποκάλυψη όπως είχαν γράψει τότε τα μουσικά μέσα, μια μίξη τραπ, R&B και reggaetón, με τα χαρακτηριστικά της "melismas & palmas" (μελίσματα και παλαμάκια), φαινόταν από νωρίς πως πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα με φωνή και όραμα, με το περιοδικό Rolling Stone το συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 500 κορυφαίους δίσκους όλων των εποχών.

rosalia-rolling-stone.JPG

JOSEFINA BIETTI FOR ROLLING STONE. JACKET BY BALENCIAGA. ACCESSORIES BY NOUS ÉTUDIONS.

Σχετικά με τον ιδιαίτερο σύγχρονο και ταυτόχρονα avant-garde ήχο της, το BBC χαρακτηριστικά είχε αναφέρει πως η Rosalia "γυρίζει το φλαμένκο ανάποδα, συνδέοντας τα φωνητικά "μελίσματα" και τα "palmas" (χειροκροτήματα) με τους ήχους και το attitude του χιπ-χοπ", και αυτό της έχει εξασφαλίσει μια θέση σε μια κατάταξη που περιλαμβάνει επίσης τους Dermot Kennedy, Ella Mai, Flohio, Grace Carter, King Princess, Mahalia, Octavian, Sea Girls και Slowthai."

Το 2022 κυκλοφορεί το Motomami, που ανεβαίνει γρήγορα στο Νο.1 των chart, χαρίζοντάς της Latin Grammy υποψηφιότητες για καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, καλύτερο άλμπουμ εναλλακτικής μουσικής, καλύτερο άλμπουμ με μηχανική επεξεργασία και καλύτερη ηχογράφηση. Το άλμπουμ απέσπασε επίσης υποψηφιότητες για Καλύτερη Μουσική Ταινία και Καλύτερο Latin Rock ή Εναλλακτικό Άλμπουμ για τα γενικά Grammy του 2023. Ονομάστηκε επίσης η πιο πολυακουσμένη καλλιτέχνις στο Spotify. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία Motomami World Tour, η οποία περιελάμβανε 46 συναυλίες σε 16 χώρες.

Μήπως να παθαίναμε Miley Cyrus και όχι Shakira σε έναν χωρισμό; Δύο αντιδράσεις, δύο νέα singles

Η Rosalia σήμερα

Τον Ιανουάριο του 2023, η βραβευμένη με Grammy και 12 φορές βραβευμένη με Latin Grammy Rosalia κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι "Llylm" (τα αρχικά των λέξεων "Lie Like You Love Me"), ένα φρέσκο single που συνδυάζει τα παλαμάκια του φλαμένκο με ποπ και R&B μελωδίες.

Σε περίπτωση που δεν την έχεις ακούσει και θα ξεκινήσεις σήμερα, τότε η τύχη είναι με το μέρος τους, διότι αν μαγνητίσει και εσένα με τους ήχους της, θα μπορέσεις να τη δεις live φέτος στην Αθήνα το καλοκαίρι που μας έρχεται. Πιο συγκεκριμένα, η Rosalia θα ανέβει στη σκηνή της Πλατείας Νερού στις 20 Ιουνίου, αφού θα είναι η πρώτη headliner του Release Athens Χ SNF Nostos.

https://www.instagram.com/p/CoWzQm-rc2e

Τα 10 άλμπουμ που σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή μας το 2023

6 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για την Rosalia

Η Rosalia ήξερε ακριβώς τι θέλει να κάνει από πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησε να τραγουδάει όταν ήταν μόλις 7 χρονών: "Ο πατέρας μου με ενθάρρυνε να τραγουδήσω κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού τραπεζιού. Όταν άνοιξα τα μάτια μου, όλοι έκλαιγαν. Δεν καταλάβαινα τι είχε συμβεί, αλλά ήξερα ότι μπορούσα να κάνω κάτι με τη μουσική", είχε πει σε συνέντευξή της στο The country.

Η τέχνη ως επάγγελμα ήταν το όνειρό της και το να γίνει καλλιτέχνης ο μεγάλος της στόχος. Γι' αυτό από 16 ετών τραγουδούσε όπου μπορούσε, μέχρι και σε γάμους, όπου μερικές φορές την πλήρωναν 80 ευρώ και άλλες την καλούσαν σε δείπνο, όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Έχει κάνει cameo σε ταινία του Pedro Almodovar. Το 2019 έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην ταινία "Pain and Glory" του καταξιωμένου Ισπανού σκηνοθέτη, με την ίδια να δηλώνει "πάντα ένιωθα τόσο συνδεδεμένη με τις ταινίες του που έλεγα: 'Ελπίζω μια μέρα να έχει νόημα να χρησιμοποιήσει ένα από τα τραγούδια μου σε μία από αυτές."

Ανάμεσα στις πολλές της συνεργασίες, υπάρχουν μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, όπως Billie Eilish, Romeo Santos, Ozuna, J Balvin, Bad Bunny, The Weeknd και Travis Scott.

Ανάμεσα στους μουσικούς που την επηρέασαν περισσότερο, η Rosalia πάντα αναφέρει τους Camarón de la Isla, James Blake, Kate Bush και La Niña de los Peines. Συγκεκριμένα για τον Ισπανό φλαμένγκο τραγουδιστή, είχε πει "Όταν τον ανακάλυψα, είπε 'ω Θεέ μου!'. Δεν πίστευα ότι κάποιος ήταν ικανός να τραγουδήσει με μια τέτοια φωνή. Αυτός με εισήγαγε στο φλαμένκο. Χάρη σε αυτόν ανακάλυψα αυτό το τεράστιο σύμπαν μέσα σε αυτό το μουσικό στυλ που είναι σχεδόν ατελείωτο και πολύ συναρπαστικό."

Δηλώνει τρελά ερωτευμένη με το αγόρι της, τον Πορτορικανό αστέρα τραγουδιστή, Rauw Alejandro, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια είναι ο έρωτας της ζωής της. Είναι ζευγάρι εδώ και δύο χρόνια, με τον οποίο έχει κιόλας συνεργαστεί παλαιότερα στο πρώτο του άλμπουμ, Afrodisíaco, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020.