Η Γιάννα Βασιλείου εκτός από ισχυρή προσωπικότητα έχει και μια τεράστια μουσική πορεία μπροστά της

Ανθή Μιμηγιάννη
Η Γιάννα Βασιλείου εκτός από ισχυρή προσωπικότητα έχει και μια τεράστια μουσική πορεία μπροστά της

Με αφορμή τις εμφανίσεις της στον Σταυρό του Νότου Club γνωρίσαμε τη χαρισματική κοπέλα με την υπέροχη φωνή. 

Μουσικός, ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός η ταλαντούχα και με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, Γιάννα Βασιλείου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η αγάπη και η ενασχόλησή της με τη μουσική και το τραγούδι φάνηκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής της, όπου παράλληλα με τα πρώτα μαθήματα μουσικής που παρακολούθησε ξεκίνησε και τις εμφανίσεις της σε μουσικές παραστάσεις. Η νεαρή καλλιτέχνης, έχει επίσης σπουδάσει στο τμήμα μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι αριστούχος διπλωματούχος πιάνο, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας.

Η εμφάνισή της στο χώρο της δισκογραφίας έγινε με το πρώτο της τραγούδι «Λόγια Αγάπης» σε δική της ερμηνεία, μουσική και στίχους, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2013 και 10 χρόνια μετά, η πολλά υποσχόμενη Γιάννα, μπορεί να υπερηφανεύεται για μία εξαιρετική και δίχως εκπτώσεις πορεία.

Αν δεν σταθείς στο ταλέντο και τα πολλά άλλα χαρίσματά της, θα δεις πως είναι αναβλητική, κυκλοθυμική, αυστηρή, απαιτητική. Απεχθάνεται την κουτοπονηριά, φοβάται τη μοναξιά και δεν συγχωρεί την εκμετάλλευση. Δεν θα πατούσε ποτέ like στο Instagram σε οτιδήποτε πρόστυχο και στις εκπτώσεις που δεν θα έκανε ποτέ συμπεριλαμβάνεται και η αγάπη για τα ζωάκια της. Λέξη-κλειδί περί ομορφιάς στην εποχή μας είναι για εκείνη η καλαισθησία.

Με αφορμή την επιστροφή της στον Σταυρό του Νότου Club, για δύο Σάββατα, στις 4 και 11 Μαρτίου, με δύο εξαιρετικούς καλεσμένους, η Γιάννα Βασιλείου αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Δεσποινίς Βασιλείου, έστω ότι κάνατε τώρα ένα live και πέφτει το ρεύμα. Ας πούμε πως σε αυτή την υποθετική συνθήκη θα πρέπει να κάνετε δύο πράγματα για να σώσετε την κατάσταση: 1) να πείτε ένα τραγούδι a cappella (ποιο θα επιλέξετε και γιατί;) 2) Θα πρέπει να συστηθείτε λίγο καλύτερα στο κοινό (Ποια είστε;).

«Ξύπνησέ με όταν τελειώσει όλο αυτό, πες μου ήταν όνειρο κακό. Φίλα με το αύριο να γίνει χτες, τις φοβόμουν από πάντα τις σιωπές», γιατί μιλάει για το μαζί που θα χρειάζεται εκείνη η στιγμή και δείχνει πολλά από αυτά που είμαι και ξεπέρασα στη ζωή μου, δύο σε ένα λοιπόν.

10 χρόνια από το check in σας στη δισκογραφία με «Λόγια Αγάπης» και σήμερα φτάσαμε στο «Θέλει ο Έρωτας Αέρα». Πώς ήταν το ενδιάμεσο ταξίδι; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια highlights που δεν ήταν τόσο ωραία αλλά καθόλου ικανά ώστε να σας κάνει να παρατήσετε αυτό που γεννηθήκατε να κάνετε;

Πολλές αναταράξεις στο ταξίδι αυτό, αλλά ίσως χρειάζονταν για να με ωριμάσουν. Έχω χάσει όμως πολύ χρόνο εξαιτίας τους. Το χειρότερο αρνητικό highlight τελικά είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι άνθρωποι που θεωρείς δικούς σου και εμπιστεύεσαι ως συνεργάτες σου τελικά φορούσαν προσωπείο.

Όχι μόνο οι καλλιτέχνες αλλά οι ταλαντούχοι άνθρωποι γενικότερα είναι ανασφαλείς στη συντριπτικοί τους πλειοψηφία. Ποια είναι η δική σας μεγαλύτερη ανασφάλεια;

Να ζήσω μια πετυχημένη καριέρα αλλά να είμαι δυστυχισμένη στο σπίτι μου και συνολικά στη ζωή μου.

Ποιο ήταν το #1 λάθος που κάνατε στα πρώτα σας βήματα και ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος από τον χώρο που πίστεψε σε εσάς;

Δεν έδωσα στον εαυτό μου εγώ η ίδια την εμπιστοσύνη που του άξιζε. Ο πρώτος άνθρωπος που πραγματικά και ανιδιοτελώς έχει πιστέψει σε εμένα, έχοντας απόλυτη γνώση του τι άνθρωπος είμαι και του τι οραματίζομαι καλλιτεχνικά, είναι ο Λευτέρης Παπαδάκης.

Η επιτυχία είναι κάτι πολύ προσωπικό και ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Τι είναι για εσάς;

Να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις την κάθε μέρα, να μπορείς να βιοπορίζεσαι από αυτό και να δημιουργείς.

Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο ή σημαντικό για κάποιον να έχει πρότυπα στη ζωή του; Ποια είναι τα δικά σας;

Δεν έχω πρότυπα. Έχω ανθρώπους που θαυμάζω και σίγουρα με έχουν επηρεάσει τραγουδιστικά, αλλά νομίζω πως ο καθένας μας είναι τόσο ξεχωριστός και οφείλει στον ίδιο του τον εαυτό να ανακαλύψει την κάθε του πτυχή και ιδιαιτερότητα.

Η ανεξαρτησία φαίνεται πως παίζει έναν τεράστιο ρόλο στη ζωή σας. Και όχι μόνο μουσικά. Αναρωτιέμαι, αυτή η ανεξαρτησία πού δεν θα σας βοήθησε. Όλα έχουν ένα τίμημα. Ή μήπως όχι;

Ακόμα και σήμερα, μια ανεξάρτητη γυναίκα είναι κάτι που πολλοί φοβούνται. Αρκετοί προτιμούν να έχουν κοντά τους υποχείρια. Δεν υπήρξα ποτέ κάτι τέτοιο. Έχει πολύ ακριβό τίμημα αυτό το στυλ γυναίκας στη μουσική. Τραβάς το δρόμο σου. Είναι πιο αργός, αλλά είναι όλος δικός σου.

Εκτός από ανεξάρτητη μπορείτε να μου πείτε ακόμα κάποια χαρακτηριστικά σας τα οποία και είναι όπλα σας;

Έχω πολλή αγάπη μέσα μου και γύρω μου. Το έμαθα αυτό από τους δικούς μου. Η αγάπη είναι η πολυτιμότερη ασπίδα.

Θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό μέχρι στιγμής; Αισθανθήκατε ποτέ πως -όντως- ήσασταν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή;

Αν αναφερθώ στην καριέρα μου, μάλλον το αντίθετο. Δε μου έχει έρθει τίποτα από τύχη. Προς το παρόν διεκδικώ καθημερινά ακόμα και τα αυτονόητα. Αν σκεφτώ ό,τι άλλο είναι σήμερα στη ζωή μου τότε ναι, είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος. Είμαι ευγνώμων για την οικογένειά μου και όλα τα καλά που ζω.

Η εποχή της τεχνολογίας και η σωστή χρήση της, μπορεί να βοηθήσει ταλαντούχους ανθρώπους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους- σε αντίθεση με το παρελθόν που πολλά νέα παιδιά περίμεναν «εκείνη» την ευκαιρία που δεν ήρθε ποτέ. Ποιος είναι ο κίνδυνος όμως σε όλο αυτό; Είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς στον χαοτικό κόσμο των social media;

Μεγάλος κίνδυνος η ταχύτητα και η υπερπληροφόρηση. Βομβαρδιζόμαστε ανεξέλεγκτα από τα πάντα χωρίς κανένα κριτήριο. Σίγουρα χάνεται πολύ αξιόλογη πληροφορία και μουσική. Επομένως, παρόλο που είναι σημαντικό ο καλλιτέχνης να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει το έργο του όπως ο ίδιος θέλει, μη περιμένοντας κάποιον τρίτο, τελικά μάλλον καταλήγουμε σε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Διανύουμε «Ωραίες Εποχές» μουσικά; Τι σας ενοχλεί περισσότερο στον κλάδο σας; Αν κάποιο παιδί που ξεκινάει τώρα στη μουσική ζητούσε τη συμβουλή σας τι θα τού λέγατε;

Η μουσική είναι ένα πνευματικό δώρο, θα παρότρυνα τους πάντες να ασχοληθούν με αυτήν. Η μουσική βιομηχανία είναι κάτι τελείως διαφορετικό οπότε θα συμβούλευα ένα νέο παιδί να έχει ξεκάθαρους στόχους και να κινηθεί με βάση αυτούς. Η δική μου γενιά είναι πολύ άτυχη γιατί μεγαλώσαμε βλέποντας τις χρυσές εποχές της ελληνικής δισκογραφίας, αλλά τώρα που είμαστε σε ηλικία να δημιουργήσουμε μέσα σε αυτήν, διανύουμε τα πέτρινά της χρόνια.

Εκτός της μουσικής και του τραγουδιού, ασχολείστε και με το μουσικό θέατρο. Ποια είναι τα επόμενα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα σχέδιά σας σε όλα αυτά με τα οποία εμπλέκεστε;

Είμαι αφοσιωμένη στη δισκογραφία και τις συναυλίες την τελευταία διετία. Το μουσικό θέατρο είναι κάτι που θα έκανα ξανά υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Πείτε μου τέσσερις λέξεις που σας έρχονται τώρα στο μυαλό.

Σκουντούφλης, φωνοθεραπεία, πρόβα, πρόγραμμα.

Σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα λέει πως θα δώσετε ραντεβού στον ΣτΝ (4 και 11/3). Εκτός από τον κόσμο που θα σας τιμήσει με την παρουσία του τι άλλο θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα live ώστε να είναι επιτυχημένο;

Όλη την αλήθεια και ελευθερία του καλλιτέχνη να νιώσει να εκτονωθεί και να εκφραστεί. Με απόλυτο πάντα σεβασμό προς το κοινό που επιλέγει να περάσει μαζί σου αυτές τις ώρες.

Θα δανειστώ (ξανά) ένα στίχο από το νέο σας κομμάτι και θα ρωτήσω πότε είπατε τελευταία φορά «άιντε τράβα παραπέρα»: σε ποιον και γιατί;

Μόλις σήμερα, εντός επαγγελματικού πλαισίου, γιατί όσους δε σε σέβονται πρέπει να τους διώχνεις μακριά.

Ποιο άτομο παίρνετε πρώτα τηλέφωνο όταν θέλετε να μοιραστείτε κάτι: είτε όμορφο είτε άσχημο ή οτιδήποτε;

Το Λευτέρη Παπαδάκη, πρώτος στα favorites για όλα.

Δεσποινίς Βασιλείου, στείλτε ένα μήνυμα ενδυνάμωσης σε κάθε γυναίκα.

Πίστεψέ το.

Η Γιάννα Βασιλείου στον Σταυρό του Νότου Club

Σάββατο 4 και 11 Μαρτίου

Καλεσμένοι της ο Κώστας Χατζής (4/3) και η Ρένα Μόρφη (11/3)

afisa.jpg

Η Γιάννα Βασιλείου, συνεχίζοντας τις επιτυχημένες της εμφανίσεις, επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου Club, για δύο Σάββατα, στις 4 και 11 Μαρτίου, με δύο εξαιρετικούς καλεσμένους.

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, η Γιάννα υποδέχεται τον σπουδαίο ερμηνευτή και δημιουργό Κώστα Χατζή για να μας χαρίσουν παρέα τις αγαπημένες διαχρονικές του επιτυχίες (Απ’ το αεροπλάνο, Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει, Κι ύστερα) και το Σάββατο 11 Μαρτίου υποδέχεται τη δημοφιλή ερμηνεύτρια Ρένα Μόρφη για μία βραδιά απόλυτης διασκέδασης και χορού!

Με μουσικές εκπλήξεις και παντρέματα “ευγενώς λαϊκά”, θα παρουσιάσει ένα αμιγώς ελληνικό πρόγραμμα με πασίγνωστα τραγούδια του έντεχνου και όχι μόνο ρεπερτορίου, επιλογές πάντα μέσα από το προσωπικό της πρίσμα και με σύγχρονη προσέγγιση. Θα τραγουδήσει ζωντανά και δικά της τραγούδια που έχουμε αγαπήσει όπως το "Έλα μάτια μου", το “Θέλει ο Έρωτας Αέρα” και τα “Λόγια Αγάπης” δίνοντας το αποτύπωμα της βραδιάς μέσα από την ερμηνεία της και την επιβλητική σκηνική της παρουσία.

Σάββατο 4 και 11 Μαρτίου, η Γιάννα Βασιλείου ζωντανά στο Σταυρό του Νότου Club. Δύο βραδιές με μουσικές και τραγούδια που μας συγκινούν και μας διασκεδάζουν.

Ενορχηστρώσεις: Κώστας Παλάκας

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Μακράκης

Executive producer: Λευτέρης Παπαδάκης

Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Φωτογραφία αφίσας: Κώστας Αυγούλης