Η Adelaide Hall έγραψε ιστορία στη τζαζ μουσική και η Google την τιμά

Τζένη Ντεμιράι
Η Adelaide Hall έγραψε ιστορία στη τζαζ μουσική και η Google την τιμά

Η Adelaide Hall ήταν μία σημαντική καλλιτέχνιδα της τζαζ μουσικής.

Την Adelaide Hall τιμά με το σημερινό doodle η Google, 122 χρόνια μετά τη γέννησή της, στις 20 Οκτωβρίου 1901 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

1697797213204-909507504-Adelaide-Hall.png

Η Hall υπήρξε μία από τις πρώτες τραγουδίστριες της τζαζ στον πλανήτη και θεωρείται η δημιουργός του φωνητικού στυλ του scat στη διάρκεια της μουσικής Αναγέννησης του Χάρλεμ την δεκαετία του 1920.

Ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 20 ετών, το 1921, και συνέχισε την πορεία της στη μουσική για περισσότερο από 70 χρόνια. Το 1927 υπήρξε σταθμός στην επαγγελματική της πορεία, αφού τότε τραγούδησε μια μελωδία του Duke Ellington στο στιλ του scat, που είναι η μίμηση των μουσικών οργάνων με την φωνή.

Μέχρι το 2023 η Adelaide Hall κατέχει το Ρεκόρ Γκίνες της πιο ανθεκτικής καλλιτέχνιδας. Έφυγε από τη ζωή στα 92 της, το 1993.

Μία συναυλία της Adelaide Hall υπό τον ήχο εκρήξεων στο Λονδίνο το 1940

Το 1940 η Adelaide ξεκίνησε μια συναυλιακή περιοδεία που έφτασε στο νότιο Λονδίνο. Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των βομβαρδισμών του Λονδίνου στις 7 Σεπτεμβρίου 1940, ανέβηκε στη σκηνή του Lewisham Hippodrome με τον πιανίστα Gerry Moore.

Το βράδυ της Δευτέρας 26 Αυγούστου 1940, στη μέση της συναυλίας της, ήχησε η σειρήνα της αεροπορικής επιδρομής. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού δεν αποχώρησε αλλά παρέμεινε καθισμένο. Όταν άρχισε η επιδρομή, όλοι στο θέατρο μπορούσαν να ακούσουν τις βόμβες να πέφτουν και να εκρήγνυνται και τις ριπές των πυρών των αντιαεροπορικών πολυβόλων. Ο ήχος των εκρήξεων των βομβών που εκρήγνυνταν γινόταν έντονα αισθητός στην αίθουσα.

Η Adelaide ενθάρρυνε το κοινό να τραγουδήσει μαζί της και αργότερα δήλωσε για αυτή τη στιγμή: «Σε εμάς - τους καλλιτέχνες και το κοινό - είπαν ότι κανείς δεν μπορούσε να βγει από το θέατρο γιατί ήταν πολύ επικίνδυνο. Έξω από το θέατρο όλα καίγονταν. Έτσι, εμείς απλά συνεχίσαμε και κατάφερα να κάνω το κοινό να συμμετέχει σε πολλά από τα τραγούδια».

Πηγή κεντρικής εικόνας: gettyimages