Στα 25 facts που ξέρουμε για τους Boogie Belgique το καλύτερο το «μοιράζονται» την Παρασκευή

Ανθή Μιμηγιάννη
Στα 25 facts που ξέρουμε για τους Boogie Belgique το καλύτερο το «μοιράζονται» την Παρασκευή
Instagram

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στο Piraeus Club Academy δίνουμε όλοι ραντεβού για Volta, Mercury και Forever and Ever. 

Η φωτεινή και συνάμα σκοτεινή πλευρά τους, δημιουργεί ακριβώς αυτό το ατμοσφαιρικό στιλ που σε ταξιδεύει μουσικά σε ένα μυστήριο. Ο λόγος για το βελγικό συγκρότημα, Boogie Belgique, το οποίο υπόσχεται να μας ταξιδέψει αφού θα τους απολαύσουμε στην πολυαναμενόμενη εμφάνισή τους στο Piraeus Club Academy, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Έντεκα χρόνια και έξι άλμπουμ μετά, οι Boogie Belgique συνεχίζουν να αποτίουν φόρο τιμής στις μουσικές περασμένων δεκαετιών, τα νοσταλγικά στοιχεία είναι πάντα παρόντα και αναλλοίωτα στον ήχο τους, να λατρεύουν τους crooners, τις big bands και το swing.

Στο πλαίσιο του Machine Tour τους, οι Boogie Belgique μάς προσκαλούν στη χρονομηχανή του μουσικού τους σύμπαντος, σε μία βραδιά ξεχωριστή, γεμάτη διαχρονικές μουσικές, συνεχείς μίξεις downtempo, nu – jazz, instrumental hip hop, trip hop και electro-swing ρυθμών. Σε μια βραδιά non stop χορού.

mmm.jpg

Μιας βραδιάς που θα αποτελεί μια εξαιρετική περίληψη της μουσικής στάσης που έχουν επιδείξει κατά τη διάρκεια των έντεκα ετών τους.

Το συγκρότημα με έδρα τις Βρυξέλλες, το οποίο ιδρύθηκε το 2012 από τον παραγωγό Oswald Cromheecke, έχει γίνει γνωστό για τα περίπλοκα, πολυεπίπεδα grooves του και για τους abstract hip hop και dub ρυθμούς, αλλά και τους καλά κρυμμένους swing θησαυρούς με τους οποίους αλληλεπιδρούν με το κοινό. Οι παλλόμενοι χορευτικοί ρυθμοί, το πειραματικό άκρο και ο συνδυασμός παλιών και νέων ήχων έχτισαν σταδιακά τη φήμη τους από στόμα σε στόμα και η εξέλιξή τους ήταν σταθερή και συνεχής.

Οι Boogie Belgique δημιουργούν –με τα αντιφατικά φαινομενικά υλικά τους- έναν κόσμο με μια φωτεινή και μια σκοτεινή πλευρά, έναν κόσμο που εμπνέεται από τα καλύτερα και τα χειρότερα της εποχής μας.

Έτσι, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στο Piraeus Club Academy δίνουμε όλοι ραντεβού για Volta, Mercury, Forever and Ever αλλά και για το αποκορύφωμα του live με το Every Time, που είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο τραγούδι του συγκροτήματος.

Όμως, ενώ μεγάλο μέρος του στυλ της μπάντας μπορεί να εστιάζεται στο παρελθόν, μπορούμε να δούμε μπροστά και να θεωρήσουμε δεδομένο πως θα τα δώσουν όλα επί σκηνής. Όπως και εμείς. Ανυπομονούμε να δραπετεύσουμε μαζί τους από ένα ασφυκτικό παρόν και να φαντασιωθούμε ένα καλύτερο αύριο.

https://www.instagram.com/p/CyyRPRzNY_I/

Once have I (Official Music Video)

Μέσα από τα 25 facts που ακολουθούν ας γνωρίσουμε τον κόσμο τους:

  • Δημιουργηθήκαν το 2012 στο δωμάτιο του Oswald Cromheecke.
  • Ο Oswald Cromheecke αρχικά έγραφε τραγούδια για ένα reggae συγκρότημα, τους Jahfar. Χρησιμοποιούσε samples από τη συλλογή των cd της μητέρας του. Λάτρευε τις μελωδίες των παλιών τζαζ τραγουδιών και των vintage soundtrack και άρχισε να τα συνδυάζει με μοντέρνες πινελιές. Ανέβασε τα τραγούδια στο Soundcloud και στο Bandcamp και οι Boogie Belgique ξεκίνησαν...
  • Όταν άρχισε να δέχεται προσκλήσεις για live εμφανίσεις, ο Oswald σκέφτηκε να μην παίζει ένα σκέτο DJ set αλλά να φωνάξει και τον κ ολλητό του, που έπαιζε τρομπέτα, τον Cedric Van Overstraeten. Στη συνέχεια, προσκάλεσαν και τον πιανίστα και πολυοργανίστα, Aiko Devriendt και τον ντράμερ, Martijn Van Den Broek και λίγο αργότερα κάλεσαν και τον Ambroos De Schepper με το σαξόφωνο του. Όταν προστέθηκε και η Emily Van Overstraeten, με τα υπέροχα φωνητικά της, η κολλεκτίβα των Boogie Belgique είχε ολοκληρωθεί....

Tales of Old (Official Music Video)

  • Όλοι τους έχουν μεγαλώσει στην Φλάνδρα και γνωρίζονται από τα εφηβικά τους χρόνια. Τα ακούσματα τους παράλληλα. Τα μουσικά τους γούστα αναπτύχθηκαν μαζί και πλάι-πλάι. Ο Cedric έχει βαθιά γνώση της κλασσικής μουσικής, ο Oswald γνωρίζει το swing όσο λίγοι, ο Aiko τη bossa nova και το hip hop, ο Martin είναι τύπος της reggae και της dub.
  • Το 2022 συμπληρώθηκαν τα 10 χρόνια του συγκροτήματος. Στις 14 Οκτωβρίου 2022 κυκλοφόρησαν το έκτο άλμπουμ τους, Machine.
ll.jpg
  • Το πρώτο fu ll live band show των Boogie Belgique έγινε σε ένα πραγματικά ξεχωριστό μέρος! Στη μέση ενός δάσους! Όταν ξεκίνησαν τις πρόβες όλοι μαζί, θέλησαν να κάνουν μία πρώτη δοκιμή και έτσι, μια σκοτεινή νύχτα, οργάνωσαν μία συναυλία για «friends and family only» σε ένα ξέφωτο στις Αρδέννες γύρω από μια θάλασσα δέντρων. Έπαιξαν ένα πλήρες σόου με ντραμς, πλήκτρα, τρομπέτα και live samples. Η καλύτερη εισαγωγή για τον ατμοσφαιρικό κόσμο του Boogie Belgique!
  • Το πιο γνωστό, ίσως, τραγούδι τους είναι το Forever and Ever από το δεύτερο άλμπουμ τους, Nightwalker Vol.I

Forever and Ever (Official Music Video)

  • Για μας, στην Ελλάδα ο συνειρμός με το πασίγνωστο τραγούδι του Ντέμη Ρούσσου, Forever and Ever (από το 2ο άλμπουμ του που πήγε νο 1 στο Βέλγιο το 1973) είναι αναπόφευκτος.

  • Ο Oswald Cromheecke γεννήθηκε στην Αμβέρσα και σπούδασε animation και illustration ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση – ο πατέρας του είναι σκιτσογράφος και η μητέρα του γραφίστ ρια.
  • Το δημιουργικό μυαλό πίσω από το artwork, τα video clip και τα visuals που χρησιμοποιούν οι Boogie Belgique στα live τους είναι του Oswald Cromheecke.

  • Ο Oswald συνεπής στις επιλογές και την αισθητική του, χρησιμοποιεί σταθερά vintage footage από ταινίες και επίκαιρα περασμένων εποχών στα video clips της μπάντας και πάντα αφήνει ψήγματα για την ιστορική περίοδο από όπου έχει αντλήσει τα πλάνα. Για παράδειγμα, το τραγούδι τους, Ms. Yutani από το άλμπουμ, Time For A Boogie μας ταξιδεύει στο μεταπολεμικό Τόκυο σε έναν εμπορικό δρόμο στην περιοχή Shinbashi, σε πάγκους της αγοράς στη Sh ibuya, δίπλα στο ποτάμι, ακόμη και σε περιοχές που προορίζονταν αποκλειστικά για τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. (η Ιαπωνία βρίσκονταν υπό αμερικάνικη κατοχή από το 1945 έως το 1952, οι πόλεις της είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές και ανοικοδομούνταν με γρήγορους ρυθμούς).

Ms. Yutani (Official Music Video)

Ή στον υπέροχο Mr. Fisher που με λεωφορείο του διασχίζει ένα μεγάλο μέρος των ανατολικών ΗΠΑ μέχρι να φτάσει στο τελικό προορισμό του στην Πενσυλβάνια: «One last look at the tall buildings, As we leave the city behind»

Mr. Fisher (Official Music Video)

  • Εμπνεύστηκαν τον τίτλο του πρώτου άλμπουμ, Blueberry Hill από το ομώνυμο τραγούδι του Fats Domino (που έμεινε το 1956 για 3 εβδομάδες στο Νο 2 του Billboard Top 40 και 8 εβδομάδες στα R&B Best Sellers).
  • Χρησιμοποιούν μία χαρακτηριστική φιγούρα στην επικοινωνία τους: τον Boogieman – τον μπαμπούλα - αυτό το φανταστικό, τρομακτικό πλάσμα που αποτρέπει τα παιδιά από τις σκανταλιές...

  • Τα πρώτα χρόνια των συναυλιών τους εκτός Βελγίου, βρέθηκαν στην Ελλάδα και περιόδευσαν σε διάφορες πόλεις για να εμφανιστούν σαν opening act στους Thievery Corporation και τους Ancient Astronauts. Όμως, είχαν ένα ατύχημα καθώς άγνωστοι έσπασαν το βαν και έκλεψαν τον εξοπλισμό τους. Παρά το αρχικό σοκ, βρήκαν τις λύσεις και φυσικά καινούργιο εξοπλισμό, μέχρι το βράδυ και κατάφεραν να δώσουν εκείνο το live. Αυτό τους ένωσε ακόμα περισσότερο σαν ομάδα και σαν μπάντα!

Jungle Law (Official Music Video)

  • Εκφράζουν συχνά και δημόσια ευγνωμοσύνη για τους δασκάλους τους που άλλαξαν την κοσμοθεωρία τους, τους ενέπνευσαν και τους ώθησαν να πάνε μπροστά.

  • Το τελευταίο τους άλμπουμ, Machine, έκτο κατά σειρά, το δούλευαν «on and off» για πάνω από 5 χρόνια.
  • Θα ήθελαν να φάνε πρωινό με: τον Thom Yorke, την Yukimi Nagano (τραγουδίστρια των Little Dragon), την Greta Thunberg και τον μάγο Gandalf The Grey.

Volta (Official Music Video)

  • Τους εμπνέει το μότο της Πίπης της Φακιδομύτης (Pippi Longstocking): «Δεν το έχω ξανακάνει, οπότε νομίζω ότι μπορώ να το κάνω». Ασπάζονται απόλυτα αυτήν την θετική συμπεριφορά και στάση, που μπορεί...να μετακινήσει ακόμη και βουνά!

  • Το αγαπημένο τραγούδι του Oswald Cromheecke από το Machine είναι το σκοτεινό, νοσταλγικό και συνάμα χαλαρό trip hop, Mercury. Πήρε τον τίτλο του από ένα ουράνιο σώμα που έχασε την πλανητική του ιδιότητα. Προφανώς, αναφέρονται στον Ερμή, τον πλανήτη που συρρικνώνεται και θα χαθεί πρώτος, όταν μετά από δισεκατομμύρια χρόνια ο Ήλιος μας θα εκραγεί. Νοσταλγία και δράμα, ομορφιά και τρόμος συνυπάρχουν στο κομμάτι. Και φυσικά και αυτό το βίντεο κλιπ το έχει φτιάξει ο Oswald, χρησιμοποιώντας πλάνα από παλιές ταινίες και δημιουργώντας ένα μοναδικό κολάζ εικόνων.

Mercury (Official Music Video)

Η μπάντα το περιγράφει σαν «ένα ρομαντικό τραγούδι για αγαπημένους ανθρώπους που χάθηκαν» – είναι ο επικήδειος των Boogie Belgique στη φύση και τον φυσικό κόσμο όπως τον ξέρουμε. Το Mercury οδηγεί απαλά τον ακροατή μέσα από ένα σάπιο δάσος αναμνήσεων και νοσταλγίας. «If only we had another day, Hold my hand, don't let go, Who knows when you'll remember me, In the morning» θρηνεί η Emily Van Overstraeten, καθώς αναλογίζεται την απώλεια εκείνων των πιο κοντινών πραγμάτων, τόσο των ανθρώπων όσο και του φυσικού κόσμου γύρω μας.

  • Αλλά το και το υπέροχο Pepper's Ghost - ένα σχόλιο για την προαστικοποίηση που συμβαίνει τώρα στις παγκόσμιες μητροπόλεις και ένας παραλληλισμός με εκείνη που έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα...

Pepper's Ghost (Official Music Video)

  • Άλλο αγαπημένο τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ τους είναι το Wonder – εδώ οι Boogie Belgique αποτίνουν φόρο τιμής στους αξεπέραστους crooners περασμένων δεκαετιών και χρησιμοποιούν samples από το τραγούδι του Harold Orlob "I Wonder Who's Kissing Her Now" από το μιούζικαλ, The Prince of To-Night του 1909. Τραγούδι που μέσα στα χρόνια ερμήνευσαν πάμπολοι καλλιτέχνες μεταξύ άλλων και οι Bing Crosby, Perry Como, Danny Kaye, Ray Charles, Dean Martin.

Wonder (Official Music Video)

  • Οι Boogie Be lgique είναι ένα 100% καθαρόαιμο βελγικό συγκρότημα. Πολυσυλλεκτικό, πολύχρωμο, συμπεριληπτικό. Η μπάντα αποτελείται από 6 μέλη: τον Oswald Cromheecke (παραγωγός, κιθάρα), τον Cedric Van Overstraeten (τρομπέτα), τον Aiko Devriendt (πλήκτρα & synth), τον Martijn Van Den Broeck (τύμπανα), τον Ambroos De Schepper (σαξόφωνο) και την Emily Van Overstraeten (φωνή).
  • Δισκογραφία - 6 άλμπουμ: Blueberry Hill, 2012 | Time for a Boogie, 2012 | Nightwalker vol. 1, 2013 | Nightwalker vol. 2, 2014 | Volta, 2016 | Machine, 2022.
  • Προτιμούν καφέ αντί για τσάι, τη μαγιονέζα από το κέτσαπ, το κρασί αντί για μία μπύρα, το Παρίσι από τις Βρυξέλλες, μία παραλία αντί για μια πισίνα, τον ήλιο από το χιόνι...
  • Οι ευφάνταστοι και ταλαντούχοι Boogie Belgique συνιστούν μία κατηγορία από μόνοι τους. Η μουσική τους παρακινεί και παροτρύνει το πνεύμα του παρελθόντος να ενωθεί με την ψυχή του μέλλοντος... Στις 3 Νοεμβρίου στο Piraeus Club Academy ελάτε μαζί τους στο επόμενο στάδιο της μυστηριώδους περιπέτειάς τους και αφεθείτε να σας οδηγήσουν σε μία υπέροχη μουσική εμπειρία.

Οι φωτογραφίες είναι του Monday Jr. και τα σχέδια του Oswald Cromheecke.

Ακολουθήστε τους Boogie Belgique
website
facebook | instagram | spotify | youtube

Πληροφορίες Εισιτηρίων

Η προπώληση συνεχίζεται

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος 19,80 ευρώ

VIP – Εξώστης (Καθήμενοι) 27,50 ευρώ

Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά: more.com by viva

Τηλεφωνικά: 11876

Φυσικά Σημεία Προπώλησης

Music Corner

Πανεπιστημίου 56 & Εμμανουήλ Μπενάκη

Σε όλα τα Viva Spots

Piraeus Club Academy

Πειραιώς 105 & Βίτωνος

11854 Αθήνα

τηλ.: 210 3458 898