«The Greatest Night in Pop»: Ποιες οι δυσκολίες της ηχογράφησης του εμβληματικού «We are the World»

Τζένη Ντεμιράι
«The Greatest Night in Pop»: Ποιες οι δυσκολίες της ηχογράφησης του εμβληματικού «We are the World»

«Η συλλογική δύναμη των καλλιτεχνών μπορεί να έχει φοβερό αντίκτυπο. Πρέπει να αφήσουμε τον εγωισμό μας και να βοηθήσουμε τους πιο άτυχους ανθρώπους του κόσμου. Πραγματικά, όλοι είμαστε ένας λαός. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον», ακούγεται να λέει ο Harry Belafonte λίγο πριν το τέλος του ντοκιμαντέρ «The Greatest Night in Pop».

Σαν σήμερα, το 1985, κυκλοφόρησε το τραγούδι με τίτλο «We are the World», το οποίο απέδειξε ότι η μουσική όχι μόνο μπορεί να ενώσει όσους την αγαπούν αλλά ταυτόχρονα μπορεί να φέρει αλλαγές στον κόσμο.

Το άλμπουμ «We are the World» πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, κερδίζοντας τον τίτλο του 9ου πιο κερδοφόρου single όλων των εποχών. Η συνύπαρξη 45 καλλιτεχνών σε ένα κομμάτι διάρκειας περίπου 7 λεπτών αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μοναδικό φαινόμενο που έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, ο φιλανθρωπικός σκοπός της δημιουργίας του δίνει πολλά bonus στην αξία του, αλλά και την ανάγκη μας να το θυμόμαστε. Το single συγκέντρωσε περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε στην Αιθιοπία. Το «We Are the World» έσωσε ζωές, και «φώτισε» τα συστημικά δεινά στην Αφρική, με αποτέλεσμα να φανεί η πραγματική διάσταση των προβλημάτων της ηπείρου στον παγκόσμιο χάρτη των μέσων ενημέρωσης.

Ο Jaafar Jackson είναι ίδιος ο Michael στην πρώτη εικόνα από την βιογραφία

Αυτή την ανάγκη φαίνεται να είχε και ο Lionel Richie, ο οποίος είναι ο εκτελεστικός παραγωγός του ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Greatest Night in Pop». Μέσω αυτού του ντοκιμαντέρ, ο Richie επιδιώκει να μας ταξιδέψει στη βραδιά ηχογράφησης του κομματιού. Τότε που ο Ken Kragen ζήτησε από τους μεγαλύτερους αστέρες της εποχής να αφήσουν τον εγωισμό τους στην πόρτα και να μπουν στο στούντιο ηχογράφησης έτοιμοι για μία σπουδαία συνεργασία.

Το «The Greatest Night in Pop», που σκηνοθετήθηκε από τον Bao Nguyen και προβάλλεται στον Netflix, παρουσιάζει όλα όσα έγιναν τη βραδιά της 28ης Ιανουαρίου 1985.

Πέρα από τον Richie, στο ντοκιμαντέρ μιλούν και οι Springsteen, Robinson, Cyndi Lauper, Kenny Loggins, Dionne Warwick, Huey Lewis. Μέσα από τα λεγόμενά τους αλλά και από το αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται μας δίνεται η δυνατότητα να μάθουμε λεπτομέρειες που σχετίζονται με την ηχογράφηση του κομματιού, το οποίο αποτέλεσε μία μουσική συνειδητοποίηση ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να φέρουν την αλλαγή στον κόσμο.

Ο ρόλος του Harry Belafonte στη μεγάλη μουσική συνύπαρξη

Όλα ξεκίνησαν από τον Harry Belafonte, ο οποίος βλέποντας τον λιμό στην Αιθιοπία, επικοινώνησε με τον μουσικό διευθυντή και τηλεοπτικό παραγωγό Ken Kragen και μοιάστηκε μαζί του την επιθυμία να συγκεντρώσει χρήματα για τους ανθρώπους στην Αφρική, μέσω μίας φιλανθρωπικής συναυλίας.

HARRY BELAFONTE

Ο Belafonte είπε: «Έχουμε λευκούς που σώζουν μαύρους, δεν έχουμε μαύρους που σώζουν μαύρους. Αυτό είναι πρόβλημα. Πρέπει να σώσουμε τους δικούς μας ανθρώπους από την πείνα». Και κάπως έτσι σχεδίαζε να δημιουργήσει μία φιλανθρωπικής οργάνωσης με το όνομα United Support of Artists for Africa (USA for Africa).

Στόχος ήταν η οργάνωση να παρείχε επισιτιστική βοήθεια για τον λιμό της Αιθιοπίας (1983-1985), από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Εκτός αυτού, ο Belafonte σχεδίαζε ακόμα να βοηθήσει στην εξάλειψη της πείνας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στις κατάρες θανάτου, η κόρη του Michael Jackson απάντησε με ένα βίντεο αλήθειας για τα γενέθλιά του

Ιδέα του Michael Jackson ο στίχος «We are the World»

«Με τον Michael γνωριζόμαστε από τη Λίθινη Εποχή. Ανατραφήκαμε στη Motown. Ως σολίστ των Commodores και των Jackson αντίστοιχα, δεθήκαμε αμέσως», ακούγεται να λέει ο Lionel Riche, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ «The Greatest Night in Pop».

Lionel-Riche.jpg

Οι δυο τους έγραψαν το κομμάτι, υπό την πίεση του χρόνου αλλά και τη θέληση για δημιουργία. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, γίνεται φανερό ότι το πιθανότερο είναι να υπήρξε ιδέα του Michael ο εμβληματικός στίχος «We are the world» αλλά και πως ήταν ο πρώτος που έφτασε στο στούντιο τη νύχτα της ηχογράφησης, στης 28 Ιανουαρίου 1985.

MICHAEL JACKSON VICTORY TOUR

Η βραδιά μετά τα American Music Awards ήταν σπουδαία αλλά και δύσκολη

Η νύχτα της ηχογράφησης ήταν δύσκολη για δύο λόγους. Αρχικά, το γεγονός ότι έπρεπε να συντονιστούν τόσες πολλές φωνές και προσωπικότητες, με όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και γρήγορο τρόπο. Δεν ήταν αυτονόητο ότι θα τα καταφέρουν ωστόσο μέσα από το ντοκιμαντέρ αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό έγινε, αφού δεν υπήρξαν ίντριγκες και εντάσεις. Όλοι ήξεραν τον λόγο για τον οποίο βρέθηκαν εκεί και κανείς δεν διαμαρτυρόταν για τις καθυστερήσεις, τη ζέστη ή την ορθοστασία.

Εκτός αυτού, η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε μετά τα American Music Awards. Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες ήταν ήδη κουρασμένοι, αφού είχαν δώσει το παρών στην τελετή, ενώ ο Lionel Richie ήταν και παρουσιαστής.

Obit Ken Kragen

Υπήρξαν, όμως, και άλλες δυσκολίες. Για παράδειγμα, ο Bob Dylan δυσκολευόταν με τον στίχο που έπρεπε να ερμηνεύσει, νιώθοντας άβολα με το πόσο γεμάτο ήταν το δωμάτιο. Κάλεσε τον Stevie Wonder για να τον βοηθήσει, και ο Wonder κάθισε στο πιάνο και το τραγούδησε όπως πίστευε ότι έπρεπε να το τραγουδήσει ο Dylan, μιμούμενος τη λαϊκή φωνή του indie καλλιτέχνη. Με την βοήθεια αυτή, ο Dylan τα κατάφερε.

Ακόμα, η Sheila E θέλησε να φύγει στη μέση της ηχογράφησης, σκεπτόμενη ότι ο μόνος λόγος που την κάλεσαν ήταν επειδή με αυτόν τον τρόπο είχαν περισσότερες πιθανότητες να συμμετέχει και ο Prince. Εκείνος, όμως αρνήθηκε, μη αισθανόμενος άνετα με τόσο κόσμο.

Τα ονόματα που τραγούδησαν στο τραγούδι είναι τα εξής: Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Billy Joel, Tina Turner, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Logins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carne, Belafonte, Bette Midler, Smokey Robinson, The Pointer Sisters, LaToya Jackson, Bob Geldof, Sheila E., Ray Charles και Waylon Jennings.

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP