Το Αιγυπτιακό ξύλινο άγαλμα 4.500 ετών με τα κρυστάλλινα μάτια εντυπωσιάζει με την τεχνική του

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το Αιγυπτιακό ξύλινο άγαλμα 4.500 ετών με τα κρυστάλλινα μάτια εντυπωσιάζει με την τεχνική του

Το άγαλμα απεικόνιζε τον Ka'aper, ιερέα ο οποίος ήταν και γραμματέας στο Παλαιό Βασίλειο της αρχαίας Αιγύπτου.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν γνωστοί για την αγάπη τους για τις Τέχνες αλλά και για την καλλιτεχνική τους φλέβα. Γνωστοί για τα ταφικά αγάλματά τους, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τεχνίτες είχαν πάντα μια ανθηρή επιχείρηση καθώς τα έργα τους γέμιζαν τους τάφους και τους ναούς του λαού τους.

Εδώ και αρκετούς αιώνες, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μεγάλα έργα που συνεχίζουν να προκαλούν δέος στους θεατές. Μεταξύ αυτών των θρυλικών αγαλμάτων είναι εκείνο που απεικονίζει τον γραμματέα και ιερέα Ka'aper (επίσης γνωστό ως Kaaper ή Sheikh el-Balad). Αυτό το ξύλινο άγαλμα είναι ένα απίστευτα ζωντανό έργο τέχνης, του οποίου η χειροτεχνία είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς πως σε εκείνα τα χρόνια μπορούσαν και είχαν εφεύρει τέτοιες τεχνικές.

agalma1

Το υπερρεαλιστικό και όμορφα κατασκευασμένο άγαλμα καταδεικνύει την τεράστια ικανότητα των αρχαίων τεχνιτών. Το άγαλμα του Ka'aper βρέθηκε σε άριστη κατάσταση στον τάφο του (που ονομάζεται mastaba) μέσα στη νεκρόπολη Saqqara. Χρονολογείται στην 5η δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου, γύρω στο 2500 π.Χ. Το άγαλμα είναι σε όρθια στάση και κρατά ένα ξύλινο μπαστούνι.

Το οβάλ σχολείο στην έρημο Thar της Ινδίας εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο Ka'aper ήταν συγγραφέας και ιερέας-αναγνώστης που είχε έναν επίσημο, αλλά όχι πολύ υψηλόβαθμο ρόλο. Επομένως, δεν εμφανίζεται ως εξιδανικευμένη φιγούρα, αλλά ως ρεαλιστικός άνθρωπος.


https://www.instagram.com/p/Bjk5F-kB_K_

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του γλυπτού είναι τα κρυστάλλινα μάτια του τα οποία προσθέτουν εντυπωσιακό ρεαλισμό στο άγαλμα. Είναι σκαλισμένο από ξύλο πλατανιάς και αποτελεί έκπληξη το γεγονός πώς το άγαλμα δεν έχει σημαντικές φθορές.

Ένα στοιχείο που φαίνεται να έχει αποσυντεθεί είναι το αρχικά επιχρισμένο και χρωματισμένο εξωτερικό στρώμα. Ωστόσο, το επίπεδο συντήρησης του αγάλματος είναι αρκετά εντυπωσιακό. Σήμερα, το διάσημο άγαλμα του Ka'aper βρίσκεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο.