Τόλης Βοσκόπουλος: Οι επιτυχίες του «Ανεπανάληπτου Πρίγκιπα» που δε θα σταματήσουμε να τραγουδάμε

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Τόλης Βοσκόπουλος: Οι επιτυχίες του «Ανεπανάληπτου Πρίγκιπα» που δε θα σταματήσουμε να τραγουδάμε

«Και της φωνής μου την ηχώ, θα την ακούει κι αν χαθώ, γι' αυτό λοιπόν στοιχηματίζω». Ένας στίχος που χαρακτηρίζει τον Τόλη Βοσκόπουλο και την μουσική παρακαταθήκη που άφησε πίσω του!

«Ανεπανάληπτος», «Αγωνία», «Μ' αναστησες καρδιά μου (Γλυκά πονούσε το μαχαίρι)», «Το φεγγάρι πάνω Θέε μου», «Κι εσύ θα φύγεις», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ξανθή, αγαπημένη Παναγιά»... Πόσες επιτυχίες μπορεί να μετρά μια καριέρα, ένας καλλιτέχνης, ένας λαμπρός άνθρωπος που γέμιζε φως όπου κι αν εμφανιζόταν!

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έφυγε σήμερα από κοντά μας σε ηλικία 81 ετών όμως δεν θα φύγει πότε από τη σκέψη και την καρδιά μας. Ο Πρίγκιπας του ελληνικού πενταγράμμου -όπως τον αποκαλούσαν από την αρχή της καριέρας του και όχι άδικα- δε σταμάτησε να μας χαρίζει επιτυχίες που δεκαετίες τώρα σιγοτραγουδιούνται από κάθε γενιά.

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος: Η τελευταία φωτογραφία στο Instagram



Διαχρονικά τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα -αυτός ήταν εξάλλου ο Τόλης, ένας τροβαδούρος της αγάπης που με τη φωνή του μιλούσε στην ψυχή μας-, επιτυχίες που έγιναν χρυσές, πλατινένιες, διπλά και τριπλά πλατινένιες και γέμιζαν νυχτερινά μαγαζιά, συναυλιακούς χώρους... Λίγοι μπορούσαν να σταθούν στην πίστα σαν κι εκείνον! Εμφανιζόταν στη σκηνή και θαρρείς πως σε τύφλωνε με την μαγεία και το φως σου. Ο Τόλης γέμιζε με την αύρα του κάθε γωνιά, κάθε καμαρίνι, κάθε τραπέζι, κάθε στούντιο ηχογράφησης κάθε συναυλιακό χώρο.

Τόλης Βοσκόπουλος: Διάσημοι και απλός κόσμος αποχαιρετούν τον πρίγκιπα σε Instagram και Twitter



Σε κάποιους φάνταζε περίεργο, σε όσους τον γνώριζαν όμως όχι. Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ο ;Aρχοντας, ο Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού, Κύριος με Κ κεφαλαίο που ήξερε όχι μόνο να ξεσηκώνει τον κόσμο με τα τραγούδια του αλλά και να μιλά στις καρδιές τους, μ΄έναν και μοναδικό τρόπο: τη φωνή του! Ήξερε να θεριεύει και παράλληλα να θεραπεύει συναισθήματα. Δύσκολο πράγμα για έναν καλλιτέχνη. Για τον Τόλη όμως αυτό ήταν αυθόρμητη διαδικασία. Ένα βλεμα, ένα χαμόγελο, ένας τόνος μιας νότας αλλά κι ένας ψίθυρος ήταν αρκετά για να καθηλώσουν το κοινό.



Η συνύπαρξή του με την Ζωή Λάσκαρη στη ζωή και στον κινηματογράφο υπήρξε η αρχή για μια μεγάλη μουσική επιτυχία για εκείνον. Το «Μ΄ ανάστησες καρδιά μου (Γλυκά πονούσε το μαχαίρι)», και «Το φεγγάρι πάνω Θέε μου», με την Λάσκαρη να χορεύει δίπλα του στην ταινία, πυροδότησε σχόλια για το τότε πιο πολυσυζητημένο ζευγάρι της Αθήνας-. Όσο για την ταινία; Όπως και ο τότε δίσκος του Τόλη, εκτοξεύθηκαν!





Η φωνή του Τόλη Βοσκόπουλου δεν θα σιγήσει ποτέ. Τα τραγούδια του, προίκα πολύτιμη για την ελληνική μουσική, θα μείνουν πάντα. Ήταν ξεκάθαρα «Ο άνθρωπος που γεννήθηκε να δίνει», όπως πολύ χαρακτηριστικά έλεγε στο τραγούδι του. Όσοι τον γνώριζαν καλά ήξεραν το μεγαλείο της δοτικότητάς του.



Ο Τόλης Βοσκόπουλος αγάπησε το τραγούδι, ερωτεύτηκε όμως τον κινηματογράφο. Γι' αυτό δεν ήταν λίγες οι ταινίες της τότε χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου στις οποίες εμφανίστηκε. Εξάλλου ένα μεγάλη αστέρι της μουσικής τότε, έπρεπε οπωσδήποτε να περάσει από τα κινηματογραφικά πλατό του Φίνου, του Δαλιανίδη, του Καραγιάννη και πολλών μεγάλων σκηνοθετών και παραγωγών της δεκαετίας του 60' που δημιουργούσαν ταινίες που έσπαγαν ταμεία. Η μουσική μεσουρανούσε, το ίδιο και ο κινηματογράφος και οι επιτυχίες για τον Τόλη γράφονταν παράλληλα...



Άλλη μια σχέση του Τόλη Βοσκόπουλου που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν αυτός με την Δούκισσα. Ήταν γνωστό πως υπήρξαν ζευγάρι. Μαζί τραγούδησαν το «Εχω μια αρραβωνιάρα» ακόμη και στον κινηματογράφο! Ήταν άλλο ένα τραγούδι που σημείωσε τεράστια επιτυχία και χάρισε πολλές πλατίνες στον Τόλη Βοσκόπουλο.



«Δε με νοιάζει». Μια μεγάλη επιτυχία που πρωτοακούστηκε στην ταινία Μαριχουάνα stop.



Ο Τόλης Βοσκόπουλος λάτρευε τις γυναίκες. Για εκείνες τα έκανε όλα, όπως έχει πει σε παλιότερες συνεντεύξεις του.



Δε χρειαζόταν να το πει για να το καταλάβουμε. Υμνούσε τη γυναίκα σε κάθε του τραγούδι. Την εξύψωνε μέχρι τον ουρανό κι ας πονούσε ο ίδιος. Για μια γυναίκα τραγουδούσε. Η έμπνευση, η δημιουργία, η διάθεσή του όλα ήταν απόρροια του τεράστιου θαυμασμού του απέναντι στο θηλυκό γένος.



Μεγάλη του αγάπη η γυναίκα του Άτζελα Γκερέκου -με την οποία σε λίγες ημέρες θα έκλειναν 25 χρόνια γάμου- και η κόρη του Μαρία, που έχει πάρει τα υπέροχα μάτια του και την καλή του καρδιά, όπως λένε οι φίλοι του.