Μια νεαρή Αφγανή αποτυπώνει σε έναν πίνακα τις τραγικές εικόνες που ζουν οι γυναίκες της χώρα της

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Μια νεαρή Αφγανή αποτυπώνει σε έναν πίνακα τις τραγικές εικόνες που ζουν οι γυναίκες της χώρα της

Η νεαρή Αφγανή καλλιτέχνης Sara Rahmani δημιούργησε έναν συναισθηματικό πίνακα για την κατάληψη της χώρας της από τους Ταλιμπάν.

Η κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν δεν έχει αλλάξει μόνο την ευημερία των ανθρώπων στο Αφγανιστάν, αλλά έχει επίσης ραγίσει και τις καρδιές των Αφγανών που ζουν στο εξωτερικό.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η φοιτήτρια Sara Rahmani που σπουδάζει Πολιτικός Μηχανικός στο Σαν Ντιέγκο η οποία αγαπά τη ζωγραφική. Η Sara Rahmani, που μετακόμισε στην Αμερική με την οικογένειά της πριν από 4 χρόνια , όταν έμαθε για το τι συνέβαινε στην πατρίδα της, άλλαξε το έργο της από ένα πορτρέτο ενός νεαρού κοριτσιού σε ένα πιο αφιερωματικό κομμάτι για τη δύσκολη κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Κανείς δε νοιάζεται για εμάς»: Το video με το κορίτσι από το Αφγανιστάν που κλαίει έγινε viral

«Μόλις ξεκίνησα αυτόν τον πίνακα μιας πολύ όμορφης κοπέλας όπως συνηθίζω να κάνω, γιατί μου αρέσει να δείχνω τις όμορφες πλευρές των ανθρώπων, τον πολιτισμό της χώρας μου και τα όμορφα παιδιά εκεί», λέει. «Ξεκίνησα να σχεδιάζω και να ζωγραφίζω τα μάτια. Μετά από μερικές μέρες… κατέλαβαν την Καμπούλ και είχα τέτοιο πόνο στην καρδιά μου», είπε η Rahmani για τον πίνακα που έφτιαξε στη συνέχεια.


https://www.instagram.com/p/CS37LHzg7Wo

«Αυτό είναι το πορτρέτο ενός κοριτσιού που ξεκίνησα να φτιάχνω αλλά τελικά μετετράπει σε ένα πραγματικά λυπηρό έργο», συνεχίζει η Rahmani.

Το σύμβολο ελπίδας των γυναικών του Αφγανιστάν έχασε την ελπίδα του - Η Shamsia Hassan σε απόγνωση

Η νεαρή φοιτήτρια άλλαξε το πορτρέτο της, και αντί να δημιουργεί μια χαμογελαστή Αφγανή, έφτιαξε το ένα τμήμα του προσώπου της ασπρόμαυρο, προσθέτοντας ένα δάκρυ να κυλά από το ένα της μάτι.


https://www.instagram.com/p/CQb9TIRAK1L

«Βλέπετε την καλή πλευρά της κοπέλας όταν έχει φως επάνω της, την καλή πλευρά του Αφγανιστάν μου πριν καταλάβουν τη χώρα οι Ταλιμπάν», εξηγεί η ζωγράφος στο Modern Met. «Είναι ένα χαρούμενο κορίτσι και έχει βρώμικα χέρια καθώς παίζει με τ' άλλα παιδιά».

Στο κάτω μέρος του πίνακα υπάρχουν δύο Αφγανές γυναίκες με χρωματιστά, έντονα ρούχα που έχουν στα χέρια τους τη σημαία της χώρας τους. Η μία φιγούρα γράφει «ειρήνη» ενώ η άλλη χορεύει με την παραδοσιακή στολή που φορούν στους γάμους. Στη συνέχεια, στην άλλη γωνία απεικονίζονται οι γονέων που δίνουν τα παιδιά τους στο στους Αμερικανούς στρατιώτες για να σωθούν.

«Θέλω ο κόσμος να γνωρίζει ότι ... υπάρχουν αθώοι άνθρωποι που σκοτώνονται. Χάνουν μητέρες, χάνουν παιδιά ... πότε θα τελειώσει αυτό; ».

Τώρα η Sara Rahmani έχει κάνει συνεργασία με την Kabul Comedy για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς όλα τα έσοδα από τα προϊόντα που έχουν τον πίνακά της θα διατεθούν σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη.