Το Dune κόβει non-stop εισιτήρια και είναι λογικό - Πρόκειται για ένα αριστούργημα!

Νατάσσα Σχοινά
Το Dune κόβει non-stop εισιτήρια και είναι λογικό - Πρόκειται για ένα αριστούργημα!

Είδα το Dune και ενθουσιάστηκα! Γιατί πρέπει να το δεις ASAP.

Είναι δύσκολο πια να θυμάσαι αυτήν την ιδιαίτερη μαγεία του να κάθεσαι σε μία κινηματογραφική αίθουσα και να περιμένεις να ξεκινήσει η ταινία. Δύο χρόνια με πανδημία, ο χώρος του θεάματος πήγε πίσω. Οι αίθουσες έκλεισαν και ο κινηματογράφος είχε περιοριστεί στη μικρή οθόνη και στις πλατφόρμες streaming που ναι μεν λατρεύουμε αλλά σαφέστατα δε συγκρίνονται με τους κινηματογράφους.

Μέσα στις προηγούμενες μέρες, λοιπόν, είδα το «Dune». Κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από μήνες αναμονής για τους λάτρεις και γνώστες του story. Ένα δυστοπικό concept μεταφερμένο στη μεγάλη οθόνη από το ομώνυμο, sci-fi λογοτεχνικό βιβλίο του 1965 του Frank Herbert.

Ψέματα δε θέλω να πω. Το κινηματογραφικό Dune του 1984 δε με είχε ενθουσιάσει. Σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός των κακών εφέ, αλλά λόγω εποχής δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις. Σαφέστατα και η παραγωγή δεν είχε τα μέσα που έχει σήμερα για να παραδώσει στο κοινό ένα αριστούργημα από κάθε πλευρά. Ό,τι δηλαδή, μπόρεσε να κάνει ο Denis Villeneuve με το remake του 2021.



Η υπόθεση μέσα από την εκπληκτική σκηνοθεσία

Ο Denis Villeneuve είναι ένας σκηνοθέτης που χρόνια τώρα έχει αποδείξει την αξία του, ειδικά σε concept που έχουν να κάνουν με κάποιον τρόπο με το απόκοσμο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το «Arrival» του 2016 αλλά και το «Blade Runner» του 2017. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος με ρίζες από τη Γαλλία και τον Καναδά είναι μετρ του είδους της επιστημονικής φαντασίας. Έχει έναν τρόπο να περνάει στο κοινό κάθε σενάριο, φέρνοντάς το πολύ κοντά στο πραγματικό, όσο κι αν φαινομενικά δεν έχει καμία σχέση. Ενίοτε, με εικόνες που παραπέμπουν σε Σαιξπηρικό θέατρο.

dune movie3

Στο Dune, λοιπόν, η ιστορία του Paul Atreides και της οικογένειάς του έρχεται στο προσκήνιο μέσα από ένα γητευτικό ταξίδι στον έρημο πλανήτη Arrakis. Ο ευγενής οίκος των Atreides καλείται όχι μόνο καλείται να προστατεύσει το νέο του σπίτι μπλέκοντας σε έναν πόλεμο ανάμεσα στους ντόπιους Fremen, σε ξένους εισβολείς και στους πρώην κυρίαρχους του τόπου από το House Harkonnen, αλλά, εν τέλει, καταλήγει σε μία βαθιά αναζήτηση του χαρακτήρα και του λόγου ύπαρξης του Paul.

Μία σειρά από οράματα και ικανότητες που έχει κληρονομήσει από τη μητέρα του, Lady Jessica, την παλλακίδα του Leto Atreides, που ανήκει στην αδελφότητα των Bene Gesserit, του επιτρέπει να φέρνει το μέλλον στο παρόν συμπληρώνοντας στην πορεία τα κουτάκια του πολυαναμενόμενου μεσσία. Για τον Herbert, η αδελφότητα είναι πολύ σημαντική, καθώς τα μέλη διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σε κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό επίπεδο, εκπαιδεύοντας το σώμα και το μυαλό τους, ώστε να αποκτούν υπερφυσικές δυνάμεις μοιάζοντας με μάγισσες.

dune movie2

Η απόκοσμη μουσική υπόκρουση

Όταν αναλαμβάνει ο Hans Zimmer, ξέρεις πως το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ποιοτικό. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που στα 64 του έχει προσθέσει στο βιογραφικό του μοναδικές μουσικές συνθέσεις στον κινηματογραφικό και στο gaming, όπως για την ταινία «Inception» του 2010, για την τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη και για το «The Lion King» του 1995.



Oi fans του Zimmer μπορούν πια να αναγνωρίσουν την υπογραφή του απλώς ακούγοντας ένα μουσικό κομμάτι. Να διακρίνουν το επικό συνήθως στοιχείο που χαρακτηρίζει τη σύνθεσή του. Στο Dune, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, δεν μπορείς να τον αναγνωρίσεις. Με την καλή έννοια. Έχει γράψει κομμάτια που δε σου πάει το μυαλό ότι είναι δικά του. Αιθέρια, απόκοσμα, με στοιχεία ανατολής που διαβαθμίζονται και αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει το σκηνικό.

Οι ερμηνείες κι ο εκπληκτικός Timothée Chalamet

O Timothée Chalamet είναι το νέο αίμα του Hollywood. Ένα παιδί εξαιρετικά ταλαντούχο, με ένα πρόσωπο λες και έχει ξεπηδήσει από κάποιον πίνακα της Αναγέννησης που κατάφερε να δώσει την πιο μοντέρνα και φρέσκια προσέγγιση του Paul Atreides στην παραγωγή του σήμερα.

dune movie11

Η Rebecca Ferguson αποπνέει όλο αυτό το σκοτεινό και πολλές φορές χαμένο βλέμμα της Lady Jessica που ζει με αυτοσκοπό να οδηγήσει τον γιο της στον προορισμό του. Επιβλητική, δυναμική, μαχήτρια.



Το cast πλαισιώνουν κι άλλα μεγάλα ονόματα του Hollywood, όπως η ώριμη πια Zendaya στον ρόλο της Chani, ο Oscar Isaac στον ρόλο του Duke Leto Atreides, ο Jason Momoa στον ρόλο του πιστού Duncan Idaho, ο Josh Brolin στον ρόλο του Gurney Halleck, o Stellan Skarsgård στον ρόλο του Baron Vladimir Harkonnen, ο Javier Bardem στον ρόλο του Stilgar και ο Dave Bautista στον ρόλο του Beast Rabban Harkonnen.

dune movie10

Η υποδοχή του κοινού

Πέρα από το πόσο γνωστό ήταν το concept πριν φτάσει το remake στους κινηματογράφους, το τελικό αποτέλεσμα της Warner Bros άρεσε στο κοινό και δικαίως. Δεν είναι, λοιπόν, να απορείς που το πρώτο του σαββατοκύριακο στην Αμερική έκλεισε με 40,1 εκατομμύρια σε πωλήσεις εισιτηρίων, παρά το ότι κυκλοφόρησε παράλληλα και στο HBO Max.

Τι είναι τελικά το Squid Game και γιατί έχει γίνει φαινόμενο σε όλον τον πλανήτη

«Πιστεύω πολύ ότι το μέλλον του κινηματογράφου θα είναι στη μεγάλη οθόνη, άσχετα με το τι λένε στη Wall Street», είπε χαρακτηριστικά ο Villeneuve για να τοποθετηθεί σχετικά με την κυκλοφορία των ταινιών στις πλατφόρμες streaming παράλληλα με τους κινηματογράφους.

Το bottom line – To Dune του 2021 είναι ένα πραγματικό αριστούργημα από κάθε άποψη και, μπορεί ακόμη να μη γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για το πότε θα κυκλοφορήσει το Part II -σίγουρα θα υπάρχει αν δεις το τέλος-, αλλά απλά ανυπομονώ!

Photo credits: AP