Ο άμεσος πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων μόλις πήρε ένα νέο όνομα (και είναι για καλό σκοπό)

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ο άμεσος πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων μόλις πήρε ένα νέο όνομα (και είναι για καλό σκοπό)

Οι ερευνητές προτείνουν τώρα την ύπαρξη ενός νέου είδους, του H. bodoensis, που πήρε το όνομά του από ένα κρανίο 600.000 ετών που βρέθηκε στο Bodo D'ar της Αιθιοπίας το 1976.

Οι επιστήμονες ονόμασαν ένα νέο είδος που μπορεί να ήταν ο άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου. Το πρόσφατα προτεινόμενο είδος, Homo bodoensis – το οποίο έζησε πριν από περισσότερα από μισό εκατομμύριο χρόνια στην Αφρική – μπορεί να βοηθήσει να ξεμπερδέψουμε πώς οι ανθρώπινες γενεαλογίες μετακινήθηκαν και αλληλεπιδρούσαν σε όλη τη γη.

Αν και οι σύγχρονοι άνθρωποι, ο Homo sapiens, είναι η μόνη σωζόμενη ανθρώπινη γενεαλογία, άλλα ανθρώπινα είδη περιφέρονταν κάποτε στη Γη. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το νησί Flores της Ινδονησίας ήταν κάποτε το σπίτι του εξαφανισμένου είδους Homo floresiensis, συχνά γνωστό ως «χόμπιτ», εξαιτίας του μικροσκοπικού σώματός του.

6 πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζεις για τον πύργο της Πίζας

Η απόφαση για το εάν ένα σύνολο αρχαίων ανθρώπινων απολιθωμάτων ανήκει σε ένα είδος ή σε κάποιο άλλο, είναι συχνά ένα δύσκολο πρόβλημα που συζητιέται έντονα από τους ανθρωπολόγους. Για παράδειγμα, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι οι σκελετικές διαφορές μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ δείχνουν ότι ήταν διαφορετικά είδη. Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι επειδή υπάρχουν πρόσφατες άφθονες γενετικές αποδείξεις ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ κάποτε διασταυρώθηκαν και είχαν γόνιμους, βιώσιμους απογόνους, οι Νεάντερταλ δεν πρέπει να θεωρούνται ένα ενιαίο είδος.


https://www.instagram.com/p/CUJ_yRvqbui/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η ιστορία του ανθρώπινου είδους αποδεικνύεται σε απολιθώματα

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν ανθρώπινα απολιθώματα που χρονολογούνται πριν από περίπου 774.000 έως 129.000 χρόνια πριν. Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην Αφρική, ενώ οι Νεάντερταλ εμφανίστηκαν στην Ευρασία. Ωστόσο, πολλά σχετικά με αυτό το βασικό κεφάλαιο στην ανθρώπινη εξέλιξη παραμένουν ελάχιστα κατανοητά.

Τα ανθρώπινα απολιθώματα της εποχής Τσιμπάν από την Αφρική και την Ευρασία αποδίδονται συχνά σε ένα από τα δύο είδη: Homo heidelbergensis ή Homo rhodesiensis. Ωστόσο, και τα δύο είδη συχνά έφεραν πολλαπλούς, και συχνά αντιφατικούς, ορισμούς των σκελετικών χαρακτηριστικών και άλλων χαρακτηριστικών που τα περιέγραφαν.

Ερευνητές απεικόνισαν τα πρόσωπα από 3 αρχαίες μούμιες μέσω του DNA τους

Πρόσφατα στοιχεία DNA αποκάλυψαν ότι ορισμένα απολιθώματα στην Ευρώπη που ονομάστηκαν H. heidelbergensis ήταν στην πραγματικότητα από τους πρώιμους Νεάντερταλ. Ως εκ τούτου, το H. heidelbergensis ήταν ένα περιττό όνομα σε αυτές τις περιπτώσεις, σημείωσαν οι επιστήμονες. Ομοίως, πρόσφατες αναλύσεις πολλών απολιθωμάτων στην Ανατολική Ασία υποδηλώνουν τώρα ότι δεν θα έπρεπε πλέον να ονομάζονται H. heidelbergensis, πρόσθεσαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, πολλά χαρακτηριστικά του προσώπου και άλλα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στα ανθρώπινα απολιθώματα της Ανατολικής Ασίας της Τσιμπάν διαφέρουν από αυτά που παρατηρούνται σε ευρωπαϊκά και αφρικανικά απολιθώματα της ίδιας ηλικίας. Επιπλέον, τα απολιθώματα Chibanian από την Αφρική ονομάζονται μερικές φορές και H. heidelbergensis και H. rhodesiensis. Οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης ότι το H. rhodesiensis ήταν μια κακώς καθορισμένη ονομασία που δεν έγινε ποτέ ευρέως αποδεκτή στην επιστήμη, εν μέρει λόγω της συσχέτισής του με τον αμφιλεγόμενο Άγγλο ιμπεριαλιστή Cecil Rhodes.



Η νέα ονομασία

Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση όλης αυτής της σύγχυσης, οι ερευνητές προτείνουν τώρα την ύπαρξη ενός νέου είδους, του H. bodoensis, που πήρε το όνομά του από ένα κρανίο 600.000 ετών που βρέθηκε στο Bodo D'ar της Αιθιοπίας το 1976.

Αυτό το νέο όνομα θα περιλάμβανε πολλά απολιθώματα που προηγουμένως προσδιορίζονταν είτε ως H. heidelbergensis είτε ως H. rhodesiensis. Οι ερευνητές προτείνουν ότι ο H. bodoensis ήταν ο άμεσος πρόγονος του H. sapiens, σχηματίζοντας μαζί ένα διαφορετικό κλάδο του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου από αυτό που γέννησε τους Νεάντερταλ και τους μυστηριώδεις Ντενίσοβαν, για τους οποίους τα απολιθώματα της Σιβηρίας και του Θιβέτ υπέδειξαν ότι ζούσαν την ίδια στιγμή με τα ξαδέρφια τους από τον Νεάντερταλ.

«Το να δίνουμε ένα νέο όνομα σε ένα είδος είναι πάντα αμφιλεγόμενο», δήλωσε στο Live Science η συν-επικεφαλής της μελέτης Mirjana Roksandic, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Winnipeg στον Καναδά. «Ωστόσο, αν οι άνθρωποι αρχίσουν να το χρησιμοποιούν, θα επιβιώσει και θα ζήσει». Σε αυτή τη νέα ταξινόμηση, το H. bodoensis θα περιγράψει τα περισσότερα ανθρώπινα απολιθώματα Chibanian από την Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Πολλά ανθρώπινα απολιθώματα της Τσιμπάν από την Ευρώπη θα επαναταξινομηθούν ως Νεάντερταλ.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι ξαναγράφουμε την ανθρώπινη εξέλιξη», είπε ο Roksandic. Αντίθετα, οι ερευνητές επιδιώκουν να οργανώσουν την παραλλαγή που παρατηρείται στους αρχαίους ανθρώπους «με τρόπο που να καθιστά δυνατή τη συζήτηση από πού προέρχεται και τι αντιπροσωπεύει», εξήγησε.

Πηγή έρευνας: sciencealert.com

Πηγή φωτογραφίας: instagram.com/prehistoriaviva/